Yunanistandaki krizin turizme olası etkileri
Yunanistan’da başlıyan yangının turizme etkilerinin beklenenden de olumsuz olabileceği kanısındayım..
Yunanistan’da bir süredir devam eden ekonomik krizin, ülkede bir yangına dönüşmüş olması ve iç çatışma tehlikesi, ekonomide çıkan önlenemez yangının her gün biraz daha büyümesi ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine özellikle Avro bölgelerine sıçraması çok büyük bir ihtimal olarak ekonomistler tarafından ön görülmekteydi. Bunun gerek orta ve gerekse uzun vadede turizme olumsuz etkileri olacağı da kaçınılmaz gözükmektedir.
Yunanistan Hükümeti’nin uzun senelerdir ülke kaynaklarının üzerinde borçlanması nedeni, bütçe ve cari ödemeler dengesi devamlı bir şekilde açık veriyordu. Bu da dış borç yükünün yükselmesine neden oluyordu. Borç batağındaki Yunanistan’ın bu kaos ortamından kurtulabilmesi için Avrupa Birliği ve IMF kurmayları 110 Milyar Avro tutarında ortak bir ekonomik kurtarma paketi açıklayarak Yunanistan’ın düştüğü mali krizden çıkarılması için gerekli adımları attı.
Bu ortak ekonomik kurtarma paketi kapsamında 2012 yılına kadar Almanya’nın payına toplam 22.4 Milyar Avro bir pay düşmekte olup, Almanya Hükümeti bu destek rakamını onayladı. Almanya kabinesinin aldığı kararla, Yunanistan’a bu yıl 8,4 Milyar Avro tutarındaki destek paketi 7 Mayıs tarihinde Federal Meclis’te (Bundestag) ve Federal Eyalet Temsilciler Meclisinde (Bundesrat) onaylanacak.
TÜM AVRO ÜLKELERİNİ ETKİLEYECEK
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un belirttiğine göre, 3 yıl için belirlenen 110 Milyar Avro destek paketinin 80 Milyar Avro’sunun AVRO ülkeleri tarafından sağlanacağı öngörülüyor.
Ancak unutulmaması gereken bir durum var...Yunanistan hükümetinin Devlet Tahvilleri ve Bonolarının Uluslararası Finansal Derecelendirme Kurumları tarafından
değersiz olarak tanımlanması ile bu bono ve tahvillerin çok büyük bir bölümünü Ulusal Merkez Bankaları kasalarında barındıran başta Almanya ve Fransa olmak üzere diğer
Avrupa Birliği’nin Avro ülkelerinin ekonomilerini negatif etkilememesi kaçınılmazdır. Şu anda mali piyasalara baktığımızda Avro’nun Dolar karşısında tarihindeki en büyük değer kayıplarını yaşaması, doların yükselmesi ve Avro’nun düşmesi bu krizin önemli işaretleri arasındadır.
500 MİLYAR AVRO’LUK KAYNAK YARATMAK GEREKİYOR
Artık tehlike çanları sadece Yunanistan için değil özellikle Akdeniz Havzasındaki Portekiz, İspanya, hatta İtalya hükümetleri için de kaçınılmaz olarak çalacak.
Bu potansiyel tehlike, Almanya ve Fransa hükümetlerini şimdiden kara kara düşündürmektedir. Çünkü bu belirtmiş olduğumuz ülkelerde bütçe ve cari işlem açıklarının ciddi boyutlarda olduğu gözlemlenmektedir. Böyle bir durumda Avrupa Birliği ülkelerinin 500 milyar Avro’luk bir kaynak yaratmaları gerekliliği, ekonomist uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Sadece Yunanistan’ın ekonomik kurtuluşu için AB ve IMF in ortaklaşa belirlemiş oldukları 110 Milyar Avro’luk destek paketinin yanısıra buna bir de diğer Avro ülkelerde potansiyel yaşanabilmesi muhtemel ekonomik krizin eklenmesi, Avrupa Birliği ekonomisinin 2.ci Dünya savaşından bu yana ilk kez bu derece ciddi çökme ve kriz yaşanması tehdidi ile karşı karşıya bırakmaktadır.
Bu tablo karşısında gözüken döviz kurunun artık bir araç olarak kullanılamaması gerçeği ve mümkün olabilecek her türlü harcama ve tüketimin kısılması ve hemen akabinde reel ücretlerdeki düşüşler alınacak tedbirler arasında ön planda gözükmektedir.
Kısa dönemde bu tedbir alınsa bile ekonominin deflasyona girmesinin önlenebilmesi kolay olmayacaktır.
İşte Yunanistan’da patlak veren bu ekonomik krizin ve diğer avro ülkelerine bunun büyük ihtimal sıçrama ihtimalinin çok yüksek olması öngörüsü ile bizim gerek turizm endüstrisi temsilcileri olarak ve gerekse ülke hükümeti ve çalışan bireyleri olarak bu krizi çok yakından izlememiz gerekiyor. Buna göre gerekli tedbir ve politikaların bir an önce belirlenmesinde büyük fayda var.
Komşumuz Yunanistan’da başlıyan yangının turizme etkilerinin beklenenden de olumsuz olabileceği kanısındayım..
Saygılarımla
Melih Yetiş
Bu Makale 06.05.2010 - 09:16:54 tarihinde eklendi.