Serdar Sağlamtunç / FCSI

Yeni için yenilik

Yeni için yenilik

Bozuk ekonomi ilk aşamada vatandaşı tedirgin ederken, bireyler ve kurumlar ne yapılması gerektiğini bilmeden büyük gayretler içine girmektedir.

Ülkenin çalışan ve para getiren her sektörü kendi çapında bazı çözümlere yönelerek katkı sunmak çabasına düşmüş durumdalar. Buradaki dinamizm verimli bir yöne aktarılabilirse kazanım olabilir aksi halde iki on yıldır yaşanmakta olan karmaşa salgın etkisi ile tüm akılcı düşünce önermelerine bile baskın çıkmış durumdadır. Basitçe ülke insanının gayretinin ve çabasının bir orkestra ahengi içinde tüm seslerin akortlu tınılar ile yükselmesi önemlidir. Aradan çıkan kaba ve pes sesler bugün olduğu gibi her zaman kargaşanın habercisidir. Ancak bu vahşice oluşan ses ve tavırları işi bilen ve yetenekli bir orkestra şefi düzeltilebileceği önermesine kapı açmamak gerekli bir önlemdir. Çünkü en kolay, kısa ve kestirme yolun bu olduğu topluma uyarlanmaya çalışılsa da işin aslı öyle değil. Günümüzde her ne kadar Z kuşağı örneklemesi öne çıkartılıp gençler pasif şekle doğru yönlendirilmeye çalışılsa da yapay zekâ ve türevleri yanında ChatGPT ve benzeri kaynaklar öğrenim boyutunu farklı bir yere taşımıştır. Artık uslu beyinler değil, sorgulayan türler gelişmektedir.

Girizgâh ile turizmin çok yakın ilintisi var çünkü anlamsız bir şekilde halen eski tür usul ve yöntemler başat olarak kullanılmaktadır. Bu direncin kırılması yanında eskiye tutunmak istencinin değiştirilerek akılcı çözümlerin öne çıkartılması gereklidir. Yazımda uzun yıllardır savunageldiğim turizmin sadece beton yatırımı olmadığının sektör tarafından kabul görmesi, böylece bakış açımızın farklılaşması ile ufkumuzun genişleyerek diğer unsurları da önemsemeye başlamak faydalı olabilir. Keşfedildiği zaman büyük kazanımlar getirecek detaylar tam da buralarda açığa çıkartılmayı beklemektedir.

Turizme yön veren üst akıl (!) uçak, tesis, yiyecek, deniz, kısmen tarih, kısmen kültürel birikimleri sunan dar ve kıt bir kulvara sıkışıp kalmış ve buradan para toplamayı hedeflemiş görünüyor. Gelin birlikte bu maddeleri irdeleyelim.

* Nedense uçak yanında düzgün çalışan hızlı raylı veya tekerlekli ulaşım sistemleri hiç akla gelmiyor. Ayrıca uçakta koltuk başına alınan devlet teşvikleri sektöre değil şahıslara para kazandırıyor.

* Tesisler çok kaba ve estetikten uzak, yabancı rakiplerin tıpkı kopyası veya türevi olarak inşa ediliyor. Ama akıllı bina teknolojisinin sıfır enerji kısmı ve sıfır atık kavramı göz önüne alınmıyor. Sıfır atık ise anlamının yanından geçemeyecek bir şekilde ele alınıyor.

* Yiyecek konusu çok tatsız çünkü ortaya karışık, tüm lezzetlerin birbirine karıştığı garip bir tür rağbet görmektedir. Türk mutfağı ve özgün yemekler tercih sırasında çok arkada kalmıştır. Bunun yanında içecek kısmı çok sıkıntılıdır. Bira, şarap, rakı ve diğer çok çeşitli türler, hatta yerel içkiler adeta ölüm kuyusuna atılmış durumdadır. Hâlbuki burada turistin çok ilgisini çekecek ve büyük gelir getirecek detaylar söz konusudur.

* Çevre bir bütün olarak ele alınmadıkça temiz deniz veya temiz akarsular olabilir mi? Çok yadırganacak bir durumdur ama biz hafta sonu dinlence sistemi kapsamındaki kirliliği henüz çözememiş bir alt yapıya sahibiz.

* Tarih ise bulunduğumuz Mezopotamya bölgesinin on binlerce yıllık mirasını dünya ile paylaşmamak nedeniyle çok dar bir alana sıkıştırılmıştır. Öyle ki, son yıllarda kısmen keşfedilmiş Göbekli Tepe çevresinde Karahan Tepe, Gürcü Tepe, Say Burç, Çakmak Tepe, Sefer Tepe ve Yeni Mahalle Höyüğü olmak üzere 7 alanda arkeolojik kazı çalışmaları sürdürüldüğü resmi olarak açıklanmış durumda. Projenin 2021-2024 yılları arasını kapsayan ilk etabı kapsamında Ayanlar, Yoğun Burç, Harbetsuvan, Kurt Tepesi ve Taşlı Tepe yerleşimlerinde de kazılara başlanacağı da ifade edilmektedir. Sadece sınırlı bir alanda bu kadar fazla ve her biri itina ile ele alınıp ayrı projeler olarak dünyaya ilan edilmesi gerekirken Taş Tepeler adı altında hepsinin bir torba içine konulması hangi aklın bir ürünüdür anlamak olası değil. 2023 yılı biterken proje kapsamında neler yapıldı sorusu ise açıkta duruyor.

* Kültürel birikimler ise henüz farkında olmadığımız ama salgın sonrası birçok yazıda dile getirerek önerdiğim yerele dönüş ve organik bir turizm türünün keşfi yanında dünyaya tanıtımı kapsamında mutlaka ele alınması gereken bir yeni uğraş olmalıdır. İlgi duyan yatırımcılar nasıl bir kurgu gerektiği konusunda başvurabilirler. 

Buraya kadar bazı şeylerin farkına varıldıysa sonraki aşama gelecek turistin ortak paydası ve olmazsa olmaz niteliklerin ortaya konularak tartışılması böylece ortak bir iş planı ortaya koymaktır.

Örneğin turizm camiası ve işletmelerin ne kadarı yabancı ülkeden gelecek misafir için hazırlık yapıyor, ne kadarı belli ülkelere uygun tedbirler alıyor? Buna dikkat çekmemin nedeni turizmdeki hayal satıcı tiplerin tekrar ısıtmaya çalıştıkları Çin pazarı. Öyle ya, 1,4 milyar insanın yaşadığı bir ülkeden yüzde 5’i gelse 70 milyon, yüzde 10 gelse 140 milyon turist. Eh, kapıları kapatalım ve elleri ovuşturalım mı? Hiç aklı başında birisi Çin turisti için ne tür bir alt yapı gerekir diye düşünüyor mu? Peki, ülkeler çeşitlenir ve bir liste yapılırsa; Japon, Amerikalı, İsviçreli, Fransız, Alman, İngiliz, vb. turist için alt yapılar var mı? Dolayısıyla burada turizm camiasının tüm ülke insanları için ortak bir olmazsa olmaz listesi bir de o ülke turistine özgü alt yapının gelişmiş olması konularında çaba göstermeleri gereklidir.

Ortak paydada neler olabilir?

1- Emniyet ve güvenlik

2- Temizlik ve Hijyen

3- Deneyim çeşitliliği ve alternatif programlar

4- Kültürel ve tarihi yerler

5- Dil ve müşteri hizmetleri

6- İnternet ve iletişim

7- Mobil ödeme ve alışveriş

8- Teknoloji ve kullanıcı dostu uygulamalar

9- Kültürel deneyimler ve yerel zenginlikler

10- Mutfak, yiyecek ve içecekler

11- Doğa ve temiz çevre

Bunların dışında çok hatalı ve farklı ele alınan sağlık/sağaltım metotlarının başat kullanılması ile özgün tesisler, insan hücresinin DNA özellikleri ile uyumlu gıda üretimi gibi yeni bir anlayışı harekete geçiren projeler geliştirilebilir. Bu konuda deneyimlerimizi paylaşmaktan mutluluk duyarız.

Sonuçta turizmin mevcut ve eski kafa yapısı ile bir yere varamayacağını anlamamız ne kadar erken olursa bu sektörün paydaşları olan otel, restoran, kafe hatta sokak mutfağı türleri özgün projeler ile yeni cazibe merkezleri haline dönüştürülebilir. Bilgi, deneyim ve beceri bir araya gelerek yapılacak işler başarı ve kazanım getirecektir. Bunun tersi zaten 1980 yılından beri denenmektedir.


Bu Makale 08.11.2023 - 13:24:53 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Turizm

    Recep Topçu 08.11.2023 - 02:04

    Tesbitlerinize katılıyorum umarız yetkililerde okur vr tedbir alırlar Saygılar

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.