Yatırımların optimizasyonu
Turizmde yatırımlar işin başında iyi kurgulanmıyor ve sonuçta geleceği mutlak kriz anlarında kayıplar dramatik oluyor.
Bu olgu irdelendiğinde aslında yatırım şekli ve yatırımcı tarafında bir problem olmadığı ancak piyasada yeterli bilginin olmadığı göze çarpıyor. Çünkü bir şekilde yatırım için ayrılan paralar harcanıyor yani kaynak sıkıntısı görünmüyor. Buna ilave olarak konusunda bilgi sahibi olması düşünülen bazı firmaların sadece günü kurtarma çabaları inşaatların kazanım hedefi olmadan yola çıkmasına neden oluyor. Sonuçta turizm ile ilgili olan tüm sektörlerin gelişmesini önleyen bir sistem ortaya çıkıyor. İlginç olan ise bu sistemi düzeltmek için kamu ve STK'lar bazında gerekli çabanın gösterilmemesidir. İşte bu noktadan hareketle sektörün gelişmesi ve yatırımlarda doğru yola yönlendirme nasıl yapılabilir sorusunu irdelemek arzusundayım.
Genel anlamda endüstriyel mutfak ve çamaşırhane projeleri ve dolayısıyla tesislerinde ortaya çıkan sorunlar, bana göre ve 20 yıllık danışmanlık hizmet deneyimine göre, bilgi eksikliğidir. Gıda üreten ve çamaşır yıkanan yerlerin planlanması bir şekilde basite indirgenmiş ve uzun yıllardan beri süregelen tesisin son aşamasında ve nispeten harcamaların daraldığı süreçte ele alınarak ya satıcı firma veya bilgisi tartışma konusu olan kişiler tarafından yanlış olarak yönlendirilerek bugünlere gelinmiştir. Mevcut durumdan kimse hoşnut olmamasına rağmen sakıncalı durumun kökten giderilmesi aşamasında sessizlik vardır. Ama bu durum tesis, satıcı ve üretici ile işletmeye büyük zarar verecek boyuta genişlemiştir.
Basit bir projeksiyon yapmak gerekirse;
Yatırımcı hangi cihazı alacağı konusunda kararsız kalarak en ucuz ve nitelikleri nispeten düşük ürünlere yönlenmektedir.
Satıcı ve üretici düşük bedellerle mallarını satmak durumunda kalmaktadır çünkü cihazların değeri ve fiyat dengesi şaşmıştır.
İşletme ise yüksek bedelli cihazı kullanacak personel sıkıntısı çekmekte ancak düşük özellikli cihazların 7/24 çalışması sonucu su, elektrik ve bakım unsurlarında büyük problemler yaşamaktadırlar.
Sanırım bu tabloya itiraz edecek yoktur. Dikkat çekici bir özellik ise bu modelin restoran, otel ve hastane tesislerinde farklı tipte ama aynı sorunların tekrarı olarak ortada olmasıdır.
Hazırladığımız projelerde eksikliğini gördüğümüz bilgi ve deneyim unsurlarının ivedi sektöre ulaşması gereklidir. Bu açığın kapatılması ve en azından yatırımcı-satıcı-üretici-işletme dörtlüsü ile buraya hizmet veren teknik kişilerin bilgi dağarcığını geliştirerek birbirlerini anlayacak düzeyde bir ortak ve teknik konuşma dili oluşturmak çabası ortaya çıkmıştır. Eğer aktörler aynı dili konuşmaya başlarsa sonucun projelere olumlu etki yapacağı düşünülmektedir.
Bu düşünceyi hayata geçirmek için yatırım, mimari, inşaat, üretici, işletme çalışanlarının istedikleri teknik bilgiye objektif ve yansız olarak ulaşacakları bir sistem kurgulanmıştır. Buna göre endüstriyel mutfak ve çamaşırhane konusunda bilgi birikimini artırıcı bilgilendirme toplantıları, eğitimler ve proje ile ilgili beyin fırtınaları düzenlenmesi planlanmaktadır. Senenin belli dönemlerinde portala üye olan kişi veya firmalar için istekleri doğrultusunda önceden belirlenen gereksinim duyulan konularda çeşitli konferanslar düzenlenecektir. Üyelere açık ve bedelsiz olacak toplantılar üretici firmalar tarafından desteklenecek bir yapıya sahip olacaktır. Çamaşırhane konusunda dünya devi olan Alliance Laudry Systems firması bu projeye etin katkı sunacağını bildirmiştir. Diğer firmalara da kapı her zaman açıktır çünkü tek hedef konu ile ilgili bilgi eksikliğini ortadan kaldırmak ve aynı lisanı konuşmaya başlamak yönünde olacaktır.
NEDEN ÖNEMLİ VE GEREKLİ?
Bugün yapılan konaklama ve sağlık tesisi projelerinde sadece düşük rakama bakılarak yapılan seçimler cihaz ömrü, bakım giderleri, su harcaması, enerji sarfiyatı, çevreye verdiği kirlilik bakımından kritik seviyededir. Diğer yandan özellikle turizm ile birleştirilmesine çalışılan sağlık sektöründe işletme açısından büyük zaafların giderileceği düşünülmektedir. Öyle ki 20 yıl önceki teknoloji ile kurgulanan hizmet tarzı mutlaka değiştirilmelidir. Dünya mutfaklarda robot teknolojileri tartışırken ülkemizdeki seviyenin önce ileri ülkeler ile aynı şartlara ulaştırılması gereklidir. Yoksa sağlık turizmi treni dumanına da arkasından bakar kalırız, aynı turizmde olduğu gibi.
NASIL PLANLANDI?
Endüstriyel mutfak ve çamaşırhane projelerine bilgi ile deneyim aktarmak, eksik bilgileri tamamlamak ve tesislerin en iyi şartlarda işletilmesi için doğru uygulama örnekleriyle bilinç yaratmak amacı ilk hedef olarak belirlenmiştir. Özellikle alt yapı, sağlık bilgisi ve işletme tarzları hakkında tasarım detayları ele alınacaktır. Bazı konu başlıkları sınırlı olmamak, gelişmeye açık olmak kaydıyla aşağıdaki gibi ele alınmaya başlayacaktır:
1 Başlangıç aşaması, kapasite, tarz, yeterli alan, akış güzergâh bilgisi,
2 Mutfakta ve/veya çamaşırhanede en fazla ve en az gerekli olanlar,
3 Planlama aşamasındaki önemli detaylar,
4 Yatırımcı ve işletmenin dikkate alması gerekenler,
5 İşletmeler için gerekli hijyen şartları ve uygulamaları,
6 Kapasiteye bağlı olarak cihaz türleri ve seçimleri,
7 Cihazların kapasite ve adet sayı hesabı hakkında bilgiler,
8 İşletmenin cihazlarla Kaç adet hangi tür cihaz olmalı?
SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?
Yatırımcı, inşaat firmaları ve işletmeler ile her alandan profesyonel için bilgi ve deneyim paylaşım günleri düzenlenecektir.
Konular isteğe göre de belirlenebilecektir.
Çalışma grupları şeklinde bir tarz benimsenecektir.
Verilen bilgiler sonrasında kendi ürününü tanıtmak isteyen üreticiler randevu ile katılımcılara kendi ürünleri hakkında teknik ve ticari bilgiler verebilecektir.
Sisteme kayıt ve katılım için başvuru yeterlidir. (info@dm-consultancy.com –Serdar Sağlamtunç)
Bu Makale 14.11.2017 - 11:32:51 tarihinde eklendi.