WTM’den çıkarılması gereken dersler
Londra’da bu yıl 34’üncüsü düzenlenen WTM, son yılların en sönük fuarlarından biriydi. Fuar alanı Türkiye standı da dahil hem metrekare olarak küçülmüş hem de katılım gözle görülür derecede azalmıştı. Her yıl görmeye alıştığımız destinasyonların yerini ise teknoloji firmaları almıştı.
Peki İngiliz ekonomisi geçen yıllara göre toparlanmasına rağmen, neden böyle bir durum yaşandı? Artık herkesin bildiği gibi fuarlar eski önemini yitiriyor. Turizm sektöründe online pazar gelişiyor, sektör temsilcileri fuarlar yerine workshoplar’ı tercih ediyor.
BİRLİK BAŞKANLARI NEREDE?
Fuarda kaybolmaya başlayan dinamizm, Türkiye standına da yansımıştı. Türkiye’deki birlik başkanlarının çoğu, bu yıl çeşitli sebeplerle fuara katılmamıştı. TÜROFED, TUROB, AKTOB temsilcileri fuar alanında yoktu. Onun yerine yöneticileri fuardaydı.
Başkanların fuar alanında olup olmaması, bir şeyi değiştiriyor mu? Elbette değiştirmiyor.. Ancak unutmamamız gereken bir şey var; turizm moral işidir.
Turizm sektörü böyle zor bir dönemden geçerken sektör temsilcilerinin tam kadro fuarda olması gerekirdi.
Tabii, bu fuarın Antalya’da kongre turizmi açısından büyük önem taşıyan ICCA Genel Kurulu’na denk gelmesi de özellikle Antalya’dan katılımı bir hayli azalttı.
SAYIN MÜŞTEŞARIMIZ VE BAKANIMIZ DA KATILMADI
Gelelim bakanlık tarafına.. Bu yıl fuar alanındaki en üst düzey temsilci Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal’dı. Sayın Bakan’ın dışında Müsteşarımız da fuara gelmedi. Yani her yıl alışkın olduğumuz stant ziyaretlerini ve turizmcilerin bakanlık yetkilileriyle birlikte fotoğraf çektirme ritüelini bu yıl yaşayamadık.
Buna karşın, Türkiye'nin Akdeniz çanağındaki rakip destinasyonları, Mısır, Yunanistan ve İspanya, hem fuara bakanlık düzeyinde katıldı, hem de basın toplantıları düzenleyerek ülke turizmi, yapılan çalışmalar ve beklentiler konusuda turizm kamuoyunu bilgilendirdi.
İNGİLİZ PAZARINDA YÜZDE 5’LİK ARTIŞ OLACAK AMA..
Stantlarda elbette verimli görüşmeler yaşanmıştır ancak unuttuğumuz bir nokta var. Türkiye turizmi, etrafında yaşanan politik gelişmeler nedeniyle çok kritik bir dönemden geçiyor. Türkiye’nin en önemli beş pazarından ikisi Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalar hala sürüyor. Rusya’da devülüasyon yüzde 25’ler düzeyinde… Almanya pazarı ise özellikle geçen yıl Akdeniz’de yaşanan çevresel faktörler nedeniyle büyük bir darbe yedi.
İngiliz pazarında da durum çok iç açıcı değil. Konuştuğumuz yetkililer, bu yıl yüzde 5’lik bir artıştan bahsediyor ancak özellikle Fethiye bölgesindeki ekim rezervasyonlarında yüzde 10’luk gerileme yaşandığını biliyoruz.
FUARI ES GEÇMEK NE KADAR DOĞRU?
Dolayısıyla Türkiye’nin ana pazarlarının çoğunda sorun var. Bu sorunlar düzelmediği müddetçe 2015 yılının çok da iyi geçmeyeceği aşikar.. Peki böyle bir durumda ülkemiz açısından büyük önem taşıyan İngiltere’deki Londra fuarını es geçmek ne kadar doğru?
TOPYEKÜN İMAJ TAZELEMESİ
2015’in zor bir yıl olacağı şimdiden gözüküyor. Bu konuda acilen devlet ve özel sektör yetkililerinin bir araya gelip, topyekün bir imaj tazelemesine gitmeleri gerekiyor. Evet, Türkiye için yeni imaj vakti.. Eğer bu tazelenme gerçekleşmezse, 2015 yılı turizm sektörü için bir hayli zor geçer.
Katılım ve ilgi bu şekilde devam ederse, birkaç seneye kadar dünyanın önde gelen fuarlarından WTM iyice önemini kaybedecek.
Bu Makale 07.11.2014 - 11:00:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
WTM izlenimlerinizde çizdiğiniz tablonun tek bir yorumu var Eda Hanım: DEĞİŞİMİN Etkileri Zira Online Satışın önlenemez yükselişi, tüm eski tas ve hamamları bütünüyle modernize etmektedir. Yıllardır yaşama savaşları veren Şampiyon Turizmcilerimiz ise, tasarruf zorunlulukları nedeniyle artık Fuarlarda BOY GÖSTERME Lüksünde de tasarruf yapmak zorundalar? Başkanlara gelince, Birlik nerede(?) ve Çaptan düşmüş Şampiyon söylemleri de artık bayatlamış olduğundan, bu baskılar altında Fuar Demeçlerinden de ARTIK tasarruf edilmektedir. Yeni Bakanımızın 22 Ayını doldururken seçmiş olduğu Yeni Müsteşarımızın, Kültür takımından olması bile Turizm maçlarına gelmemesi için yeterli ve basit bir nedenir. Türk turizminin bu acı gerçeklerini görmek ötesinde, idrak ederek üzücü hayal kırıklıklarına uğramamak ve 4.Kuvvet MEDYA olarak, turizmin paydaşlarına toparlanma çareleriyle (çok ihtiyaç duyulan) Ümit ve MORAL vermek zamanıdır.
-
Savaş Global kriz İnsan hakları zafiyeti Geri giden eğitim düzeyi Düşen insan kalitesi Pazarlama stratejisi yoksunluğu Palavra Turizm master planı .......... Turizmin nereye gideceği belli.