Ö. Cahit Sarıbey

Valiliğin paraya ihtiyacı mı var?

Valiliğin paraya ihtiyacı mı var?
Büyük şehirleri hesaba katmadan Türkiye genelinde sosyoekonomik açıdan Vilayetler sıralaması yapıldığında Muğla’nın diğer illere göre ilk sıralarda kendine yer bulacağını hepimiz az çok tahmin edebiliyoruz.
 
Zaten Muğla Valiliğinin öz kaynakları ve gelirleri yönüyle de bir envanteri çıkartılsa hiç de azımsanmayacak miktarda aktif ve pasif varlığa sahip olduğu da ortaya çıkacaktır. Hele hele önümüzdeki süreçte Büyükşehir statüsüne geçecek olması ekonomik anlamda Bütçe’sinin çok daha büyüyeceği gerçeği de cabası.
 
Konuyu nereye bağlayacaksın diye düşünüyor olabilirsiniz, açıklayacağım.
 
Muğla İl Özel İdaresi mülkiyeti kendilerine ait olan MARMARİS MAVİ OTEL’İ  5,5 - 6 Trilyon TL muhammen bedelle satışa çıkarttı !!!
 
Turizmle yatıp, turizmle kalktığımızı, bölge ekonomisinin turizme endeksli olduğunu rakiplerimizle rekabetin de fiyatla değil, hizmet kalitesiyle olması gerektiğini, fiyatların düşüklüğü karşısında neredeyse birçok işletmenin kar etmek bir yana sezonu zararsız kapatmaya çalıştığını her daim yazıyor çiziyoruz. 
 
Şimdi soruyorum; Hizmette kalitenin nitelikli, eğitimli ve kalifiye personelle olacağından hiç kimsenin kuşkusu yok. İşte bu noktada Turizme ara eleman yetiştirmek, Sektörel anlamda hizmet içi kurslar düzenleyebilmek, çeşitli nedenlerle okuyamamış ve okul zamanı geçmiş olan, ancak Turizm Sektöründe görev almak isteyen gençlerimizi yetiştirebilmek için Marmaris ve çevresinde kamunun bir Mesleki Eğitim yuvası var mı? Maalesef Yok.  
 
Peki; Yıllarca MEKSA Vakfı tarafından bir mesleki eğitim yuvası olarak kullanılan, Turizm Sektörüne pırıl pırıl gençler yetiştiren, ancak Almanya kaynaklı Vakfın süresinin dolması sonucu faaliyetine son verilerek Otele çevrilerek turizmin hizmetine sunulan Marmaris Mavi Otel’in basit tadilatla tekrar Mesleki Eğitime yönelik bir binaya çevrilmesi mümkün mü? Evet mümkün. 
 
Bakınız, Muğla Valiliğinin bir şirketi olan MELSA işletmesinin sadece Ölüdeniz Kumburnundaki yıllık cirosunun 8-10 trilyon civarında olduğu ifade ediliyor. Yani Satışa çıkartılan bu tesisin bedelinin çok çok fazlasını bir yılda kazanan bir şirketi var İl Özel İdaresinin. Üstelik diğer gelirlerini saymaya bile gerek yok zaten.
İddia ediyorum. Muğla Valiliğinin bu binanın satışından bir kez ve son kez elde edilecek paraya ihtiyacı yok. Bu bina satılırsa inanın aynı paraya bu konumda böyle bir bina almanız mümkün değil.
 
Ben diyorum ki, yapmayın etmeyin böyle bir tesisi elden çıkartmayın. Gelin bu binayı mesleki eğitim yuvasına çevirelim. Gençlerimiz hem teorik hem de uygulamalı eğitimlerini burada yapalım. Eğitimin sonu yok. Böyle bir tesisi mumla arasak bir daha bulamayız. Elimizdeki değerin kıymetini bilelim. 

Mesleki Eğitim yuvasına dönüştürülecek bu tesisin benim olsun, senin olsun kavgasında da değiliz yani. Yine Valiliğin olsun. Kullanım hakkını Marmaris Kaymakamlığı'na mı? GETOB’a mı? MARTAB’a mı? İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne mi? Muğla Üniversitesine mi? Ticaret Odasına mı? Esnaf Odasına mı? Yoksa Kaymakamlık bünyesinde bir komisyon kurup bu komisyona mı verirsiniz bilmem ama bu tesisi harcamayın. 
 
Ey yetkililer! Lütfen bir daha düşünün. Bu bina mesleki eğitim yuvası olsun. Bu bina her gün iş için kapınızı çalan gençlerimizin mesleki geleceği olsun. Gençlerimize, Bölgemiz ve Ülke Turizmine bu binayı çok görmeyin olmaz mı? 
 

Bu Makale 05.06.2013 - 11:05:52 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.