Türkiye turizmdeki rekabet avantajını kaybediyor
Türkiye turizminin rekabetteki en büyük silahı konumundaki ‘fiyat avantajı’ ülkedeki yüksek enflasyon nedeniyle ortadan kalkıyor.
İki yıla yakın bir süredir Türkiye ekonomisinde yaşananlar, kiracı-ev sahibi ilişkisinden gıda fiyatlarına bireylerin gelir-gider dengesinden turizmde fiyatlamaya kadar hemen her alanda köklü değişiklikler, daha doğrusu dengesizlikler ve belirsizlikler ortaya çıkardı.
Fiyat-kalite dengesi açısından uzun yıllar Akdeniz çanağının en rekabetçi ülkesi olan Türkiye, son dönemde bu özelliğini kaybetmeye başladı. Nedeni ise elbette ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durum.
Enerjiden gıdaya, doğalgazdan personel giderlerine kadar maliyetlerde yaşanan büyük artışlar, kaçınılmaz olarak otellerin fiyatlarına yansıdı. Maliyetleri döviz bazında bile yüzde 25’ten fazla artan oteller, fiyatlara da döviz kurunun üzerinde zam yapmak zorunda kaldı. Yaşanan sıkıntının üzerine bir de dövizin baskılanması eklenince işler daha da zorlaştı.
Gelinen noktada Türkiye’deki otel fiyatları, bırakın yerli misafiri, Avrupalı ve Rus misafirleri bile zorlar hale geldi. Yüksek fiyat artışlarından dolayı tur operatörleri otelleri suçluyor, oteller ise artan maliyetlere işaret ediyor. Erken rezervasyon dönemini beklediği kadar verimli geçiremeyen Türkiye, yine büyük fiyat rekabetinin yaşanacağı son dakika ağırlıklı bir sezona girmeye hazırlanıyor.
Artan fiyatlar iç pazarda da dengelerin şaşmasına neden oldu. Kendi ülkelerinde tatil yapmak geniş bir kesim için neredeyse imkansız hale geldi. Öyle ki yurttaşlar, aynı grubun Mısır’daki 5 yıldızlı otelinde, Antalya’dakinden daha ucuza tatil yapabiliyor. Bu nedenle Türk vatandaşlarından Mısır tatiline yoğun bir ilgi var. Ulaşım maliyeti artmasına rağmen oluşan bu fiyat farkı, Türkiye’deki fiyat artışının hangi boyuta ulaştığını gösteriyor. Benzer bir durum şu sıralar Karadağ için de geçerli.
Türkiye’de artan fiyatlar ve Rus rublesinde yaşanan değer kaybı, Rusların alternatif destinasyonlara yönelmesine neden oldu. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Tayland’a talep yoğun. Rus turizmciler, Türkiye’deki otellerin fiyatlarının BAE’deki fiyatların iki katına ulaştığına dikkat çekiyor.
Bir süredir yükselen fiyatlar nedeniyle Türk turizmcileri uyaran deneyimli turizmci Kadir Uğur, enflasyonun yüzde 10-12 olduğu Avrupa’da, Türkiye fiyatlarının yüzde 50 artmasının, tüketiciyi zorladığını ifade ediyor. Uğur, bu nedenle Avrupa pazarlarında beklenen büyümenin tehlikeye girdiğini belirtiyor.
Türkiye’de turist başına harcamanın veya turist başına gecelik harcamanın artması da bundan kaynaklanıyor. Türkiye daha popüler hale geldiği, yoğun talep gördüğü için fiyatlar artmıyor. Maliyet artışı fiyatlara yansıyor, bu durum da ‘Turizm gelirimiz artıyor’ diye lanse ediliyor.
Gelinen noktada Türkiye turizmi ne otelcinin, ne tur operatörünün, ne incoming acentesinin ne de çalışanın memnun olduğu bir mecrada ilerliyor. Turizmde fiyat dengesinin yeniden sağlanmasının yolu ise, enflasyonun düşmesi ve fiyat istikrarının sağlanmasından geçiyor.
Bu Makale 25.04.2023 - 13:49:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Özal zamanında "turizmci dış bağlantısını proje dosyası olarak verip" getirdiği Dövizlerden de yüklü teşvikler Alırdı..! Bugün ise ihracata karşı 3*Kat verimli olan Turizm DÖVİZİ para etmiyor ve Devlet ise "yüksek maliyetli Borçlar batağında" çırpınıyor..! AKIL YOKSA.. Doviz de Turizm de YOK OLUR GİDER Elbette..! #TAG
-
Ya kardeşim ülke turizmi ucuz der eleştirirsiniz, pahalı der eleştirirsiniz. Bir karar verin artık. Bu fiyatların daha da yukarı çıkması lazım ki, ülkeye giren döviz miktarı artsın, bedava hizmet vermeyelim.
-
fiyatlar artıyor doğru... maliyet artıyor doğru...kaliteye önem veren tesisler tercih edilir olacak geleceğin turizim vizyonu kaliteli hizmetten kaliteli tesislerden yana...türkiye de kaliteli tesislerimiz var rekabet burada olacak kimse endişelenmesin tatil kültürü olan milletler türkiye den vazgeçmezler...tatil kültürü olan milletler fiyat ve kalite performansına bakar....kaliteyi yükseltmek yenilenmek sürdürülebilirlik için şarttır.....
-
Her şeyin dengesi şaştı. Bugün sattığınız şeyi yarın aynı fiyata alamıyorsunuz. Kendi ülkenizde tatil yapamıyor, bir yere kımıldayamıyorsunuz. Bu gidişin sonunu merak ediyorum doğrusu.
-
Geçen yıla göre yerli turiste % 500-600 zam yapılmış,tatil hayal oldu.