Geçtiğimiz hafta sonu Antalya’ya yaklaşık 2.5 saat mesafede yer alan Ormana’yı ziyaret ettim. İbradı ilçesine bağlı bu küçük beldeye asıl gitme nedenim, uzun zamandır merakla görmeyi beklediğim Altınbeşik Mağarası idi.
Bu mağara Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise 3. büyük yeraltı gölü olma özelliğine sahip. Önce Düğmeli Evleri ile meşhur Ormana’yı gezecek, ardından Altınbeşik’te serinleyecektim ancak Ormana’ya vardığımızda öğrendik ki Altınbeşik Mağarası aralık ayından bu yana ziyarete kapalıymış. Yoğun yağış nedeniyle botlar zarar görmüş. Henüz ziyarete açılmamış olması büyük talihsizlik. İç turizmden, kültür seyahatlerinden medet umduğumuz bir dönemde, böyle özel yerleri yaz ortasında kapalı tutmak hatalı bir uygulama olmuş.
Altınbeşik Mağarası’nı göremesek de Ormana’da güzel zaman geçirdik. Doğa, kültür, tarih, mimari. Birçok özelliğe sahip olan Ormana, Eynif Yaylasındaki yılkı atları ile de gönlümde farklı bir yer edindi. Bir sonraki Ormana ziyaretim Altınbeşik Mağarası yeniden açıldığında konaklamalı olacak. Bize Ormana’da eşlik eden, aslen Ormanalı olan Ormana Active’in işletmecisi Tolga Özgüven ile yıllar evvel yurtdışında bir fuarda tanışmıştık. Özgüven ailesi Ormana’nın tanıtımı için uzun yıllardır emek veriyor. Bu gibi ailelerin hakkını teslim etmek gerekiyor. Her yörenin, beldenin, şehrin mutlaka oraya sevdalı, elini taşın altına koymaktan kaçınmayan, topraklarına faydalı olmak için ciddi yatırımlar yapan aileleri var. Her şeyi devletten beklemeyin söyleminin hâkim olduğu ülkemizde, bu gibi ailelerin ekonomiye katkısı büyük oluyor.
Turizme neden ürün çeşitliliği getirmiyoruz?
Harika rotalarımız, zengin kültürümüz, muhteşem yemeklerimiz var. Ürün çeşitliliği sunulduğunda turizm gelirlerimiz de artacaktır. Yurt dışı tanıtımlarımızda karavan, kamping, road trip (karayolu seyahati), doğa yürüyüşleri gibi konulara ağırlık verilmelidir. Her şey dâhil olsun ancak bu zengin çeşitlilik ve olanaklarımız da alternatif olarak sunulsun. Bu seyahat türleri belli bir görüşe, doğa sevgisine, maddi birikime, refaha sahip olmanız gereken seyahat türleridir. Sanılanın aksine ucuz değil, maliyetlidir. Türkiye özellikle doğa yürüyüşünde de iddialı olabilirse yüksek gelirli niş turist gruplarını ülkeye çekebilir.
‘‘Türkiye’de 4 Mevsim Road Trip’’ konseptli bir kitap çıkarılsa, bu kitapta mevsimlere göre rotalar, görülecek yerler ve öneriler paylaşılsa ne güzel olur değil mi?
Ülkesinde seyahat etmeyi seven biri olarak, fırsatım ve yeterli zamanım olsa idi hemen bugün Türkiye’yi bir uçtan diğer uca, karayolu ile dolaşmak üzere yola çıkardım. Neyse ki zaman zaman bu tarz rotalar düzenleyebiliyorum. Road Trip’e dikkat çekmek istiyorum çünkü seyahatlerimde ülkemizin bu yönünün gelişime açık olduğunu görüyorum. Geçtiğimiz yıl ramazan bayramında 2. kez GAP turu yaptım. İlk turuma göre 2. turum daha kapsamlı idi. Antalya’dan Batman’a kadar gittim. Halfeti, Urfa Arkeoloji Müzesi, Mardin’de Mor Gabriel Manastırı, Batman’da Hasankeyf, Maraş’ta 500 yıllık tarihi kapalı çarşı; hepsini uzun yıllardır görmek istiyor; Göbeklitepe’yi merak ediyordum. Gerek gördüğüm yerler gerekse halkın misafirperverliği yine muhteşemdi. Nemrut’a her yıl gidebilir, Zeugma Müzesinde Çingene Kızı’nın gözlerine her seferinde uzun uzun bakabilir, Urfa’da bir hafta sıkılmadan kalabilirim. Doğunun zengin kültürünü, tarihini, Mezopotamya’nın kendine özgü esintisini bir başka seviyorum.
2003’te çıktığım Karadeniz turunu da unutamıyorum. O sıralar ülkemizde pek bilinmeyen Sümela Manastırında abime ‘’bu figürlerin yüzleri neden oyuk’’ diye sormuştum. Sonraki yıllarda gördüğüm manzara ise hiç değişmedi. Bir yandan tarihi eserler ait oldukları yerde güzel diyoruz, diğer taraftan mevcutları korumuyoruz.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri