Değerli okurlar, Türkiye turizmi, 3. senedir üst üste büyük zorluklarla mücadele ediyor. İki senedir pandemi, bazı bölgeler özelinde yangınlar Türkiye turizmine ve Türk ekonomisine büyük bir zarar verdi. Bu sene Türk turizmi açısından her şeyin çok iyi gideceği düşünülürken, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonucunda yine bir belirsizlik ortamı oluştu. Savaşın insani yönünü, ölen insanları ve çocukları tartışmaya gerek yok zannedersem. Allah rahmet eylesin ve Allah yardımcıları olsun. İnşallah savaş en kısa zamanda biter.
Ukrayna’dan bu sene değerli misafirlerimiz gelemeyecek gibi. Zira savaş bitse de, ülkede yaşanan yıkım, altyapının çok büyük zarar görmesi ve Dünya Bankası verilerine göre, ülke ekonomisinin yüzde 45 düzeyinde inanılmaz bir düşüş yaşayacağı iddiası, Ukraynalı misafirlerimizin gelmesini engelleyecek ya da çok ciddi bir şekilde azaltacak gibi gözüküyor. Rusya’dan gelecek misafirlerimiz için de ekonomik sorunlar mevcut. Yine Dünya Bankası verilerine göre, Rusya ekonomisi de yüzde 11 düzeyinde küçülecek. Bununla birlikte, en büyük sorun uçak sorunu: Rusya’da uçak firmaları, yabancı firmalardan 515 adet uçak kiralamış durumda. (Toplamda 980 uçak olduğu biliniyor).
Avrupa Birliği (AB), kiralama şirketlerine Rusya’daki uçak sözleşmelerini sona erdirme talimatı verdi. Rusya da bu durumda, yaklaşık 500 uçağı ülke içerisinde tutma ve yurtdışına çıkarmama kararı aldı. Bu hem uçak fiyatlarına, hem kiralama yapan firmaların (lessor) uğradığı zararları karşılamak durumunda olan sigorta şirketlerinin zarar etmesine, böylece sigorta ücretlerinin de yükselmesine sebep olacak. * Yurtdışına çıkamayacak olan uçaklar nedeniyle, Rusya’dan yurtdışına çıkışlar azalacak. Türk turizmi de bundan payını alacak. Çözüm? Çözüm olarak, Türk Hava Yolları’nın Rusya’dan Türkiye’ye charterların bir kısmını kompanse edecek sayıda uçak koyması ve bu koltukların önemli bir kısmını Türk ve yabancı tur operatörlerine ayıracağı ve hatta ayırdığı söyleniyor. Ancak kulağımıza gelen bir takım sorunlar inşallah bu güzel fikre ve uygulamaya gölge düşürmez. Zira koltuk fiyatlarının çok yüksek belirlendiği ve bunun da zaten zor durumda olan Rusların ekonomik tatil alışkanlıklarına sekte vuracağı belirtiliyor. Umut ederiz ki, hem yeterince koltuk koyulur, hem de fiyatlar makul düzeyde olur.
Durumun ikinci bir alternatifle çözülebileceğini de unutmayalım. Türk resort turizminin en büyük açmazlarından bir tanesi, belirli pazarlara çok fazla ağırlık verilmesi. Savaşın yarattığı belirsizlik içerisinde, alternatif ülkelere yönelmek de bir çözüm olacaktır. İskandinav pazarı, Balkan ülkeleri, Polonya, İsrail, İran, Arap ülkeleri, Hollanda, Belçika, Fransa gibi birçok alternatif pazarda tanıtım çalışmasına ağırlık verilmesi ve pazarın da bilvesile çeşitlendirilmesi önem arz ediyor. Ne kadar çok pazar, riski o kadar azaltacaktır.
Bundan 3-4 sene önce Sayın Atalay Şahinoğlu beyin vesilesiyle Sayın Cumhurbaşkanını, Okluk Konukevinde ziyaret etme imkânı bulmuştuk. Kendilerine, sadece charterların turistik bölgelere uçmasının yeterli olmadığını, elimizde Türk Hava Yolları gibi büyük bir değerin olduğunu ve bu değeri Türk turizminin başarısına tahvil etmek gerektiğini dilimiz döndüğünce açıklamaya çalıştık. Kanaatimce, Türk Hava Yolları ve hatta Pegasus Hava Yollarının gerek Rusya gerekse de alternatif turizm bölgelerine direkt uçak koyması açısından ciddi bir fırsat. Bu ileride çok güzel gelişmelere de fırsat doğuracaktır. Uçak bilet fiyatları için daha önce uygulanan uçak benzini desteği direkt Türk Hava Yollarına da uygulanabilir. Ayrıca, otelcilerden ciro üzerinden alınan ekstra vergiler de kullanılabilir. Tabii ciro üzerinden alınan verginin, sadece otelcilik sektörüne uygulanması da ayrıca konuşulması gereken bir konu. Umarım alınan bu vergiler, direkt turizmcinin lehine kullanılır.
İnşallah bu sene de oteller ve Türk turizmi aynı ekonomik sorunları yaşamaz.
*Daha geniş bilgi için lütfen Habertürk yazarı Sn Güntay Şimşek’in 7 Mart tarihli yazısını okuyunuz.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri