Turizmdeki belirsizlikler
Belirsizlik insanı en çok yoran şeylerin başında gelir. Belirsizlik insanın içini kemirir. Insanı umutsuzluğa sürükler. Hatta yaşama sevincini dahi
elinden alır. Turizm sektörü öyle 2 sezon yaşıyor ki, ne yapacağını neyle karşılacacağını bilemiyor. Ama bilmek istiyor. Bir mamul düşünün ki fiyatı ve talebi belli olmasın. İşte bu mamülün adı turizm fiyatlaması. Gerek otel fiyatı, gerek paket tur gerek online satış, You name it...
Peki belirsizlik nelerde var?
1. Turizm sektörü daha sezonu açmadı. Belli bir nakit akışı sağlayamadı. Vergi barışı ödemeleri haliyle aksadı. Bu sorun ne olacak?
2. Turizm sektörü, en erken Mayıs ayında calışmaya başlayacak. O da az bir kesim. Oysaki kısa calışma ödeneği Mart sonunda bitecek. Bunun akıbeti ne olacak?
3. Turizm taşımacılık sektörüne, Rus uçağı düşürüldüğü sene uçak başına 600 dolar bir destek verildi. Bu şekilde bir destek, turizm sektörünü oldukça olumlu yönde etkiler. Acaba turizme bu şekilde bir destek verilmesi mümkün mü, değil mi?
4. Otel fiyatlarının bir istikrara kavuşturulması, taban ve tavan fiyatlarının belirlenmesi, otelcilik sektörünün en büyük arzusu. Bunu Bulgaristan gibi bize göre çok daha yeni olan bir turizm destinasyonu uyguluyor. Bununla alakalı bir çalışma var mı? Manavdan meyve alsanız, fiyatı belli. Otelcinin ne oda fiyatı belli ne de oda fiyatı karşılığı alacağı rakamın tarihi belli. Böyle bir belirsizlik olur mu? Belki ödemelerin direkt yerli acente üzerinden (yani ödeyecek olan yerli acentenin de yükümlülüğe girmesi ki bunu bir çok ülke uyguluyor), bu şekilde yapılmasını sağlamak da ayrıca da elzemdir. Burada direkt döviz ödeme şartı ve kurdaki dalgalanmalardan doğan TL ödemelerinde menfaat sağlamaksızın bir odeme yapılması esası önemlidir. Burada en önemli husus, taban fiyatının belirlenmesi. Tabiri caizse, nasıl ki anti damping kanunları var, otelcilerin de anti damping yaparak haksız rekabete yol açmasına engel olmak lazım. Taban fiyatın altında satanlar, taban fiyat degerinden vergilendirmelidir. Bu yok pahasına otel fiyatlarının belirlenmesine engel olacaktır.
5. Turizm sektörü personeline uygulanacak SSK desteği ve diğer destekler hakkında bir gelişme var mı?
6. Bir başka husus da özellikle bazı turizmcilerden gelen haklı yakınmalar. Daha önce tarım arazisi olarak almadıkları vasıfsız 20 donum ve altı arazilerin imarı varken, bu araziler tarım arazisine çevrilmiş. Eğer gerçekten bu araziler tarım arazisi vasfını kaybetti ise, buralara düşük bir imar verilmesi ve hak sahiplerinin hakkının korunması isteği vardır. Buradan m2 başına belli bir rakam alınması ve hazineye de kaynak sağlanması karşılığında maksimum yüzde 10 olmak üzere, bir imar calışması yapılacağı söyleniyordu. Bu husus ne durumda? (Bu arada benim ve ailemden hiç kimsenin böyle bir arazisi yok, ama burada bir haksızlık varsa düzeltilmesi gerekiyor. Fikriyatım bu).
7. Bir mal sahibi olarak söylüyorum: Ne olacak bu kiracıların hali. Kiracılardan istenen full kiranın akıbeti ne olacak? Devlet ecrimisil alacaklarından bu sene icin vazgeçti. Peki özel sektör ve mal sahipleri? Paranın tamamını istemek ve buna uygun bir düzenleme yapmamak ne kadar doğru? Şimdi senelerini bu işe vermiş kiracı olan otelciler, tüm bu senelerin sonunda işsiz mi kalacaklar? Tabii ki mal sahiplerinin de hakkı var ancak bunu orta noktada bir yerde çözmek gerekiyor. Bunu da kiracılar özellikle yazmamı rica ettiler. Ne olacak kiracıların durumu?
8. Turizm sektörünü bir türlü tam manasıyla ihracatçı saydıramadık. Tüm belediye ve bakanlık belgeli tesislerin ihracatçı sayılması ve libor +2 % faiz oranlı kredilerden faydalandırılmasının ne mahsuru var? Neden turizmci bu kredilerden faydalanamıyor? Üstüne üstlük ithal malı alıp, işleyip, ihracat yapmıyoruz. Yüzde 95 yerli ürün kullanıyoruz. Konuya çözüm bulunması elzemdir.
Şu an için değerli turizmcilerin ve benim aklıma gelen belirsizlikler bunlar. Bunlara birçok belirsizlik daha eklenebilir. Bunları yorumlara eklerseniz, bizim de gözden kaçırdığımız hususları bize ve tüm turizm camiasına hatırlatmış olursunuz.
Bu Makale 12.03.2021 - 17:21:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Degerli Murat Bey'ler,
Ikınıze de yorumlarınız ıcın tesekkurler.Sn Murat Ozguc, oteller gibi acentelerin de işi cok zor gercekten. Hele son 6 yılda bu işi yapıyorsanız, butun şansızlıklar sizi bulmus. Allah yardımcınız olsun.
Sn Murat Kocaturk, girdilere - yiyecek ve iceceklere- o kadar zam geldi ki, fiyat artırmamak mumkun degil. Gonul ister ki herkes daha uygun fiyata verebilsin ve oteller dolsun ancak maalesef bu mumkun olmuyor. Bence yerli turistlerimiz, yurtdısı yerine ozellikle bu sene Turkiye deki otelleri tercih etsinler ki, oteller de ayakta kalabilsin. Ilgilerinize cok tesekkurler.
-
Rıza Bey'in sıraladıklarına tamamen katılıyorum. Şu andaki en önemli önceliğimiz yetişmiş personelimizi kaybetmemek inanın. 2015'den beri 2 iyi sezon yaşayamamış incoming acentası olarak 6 sene ayakta durabildik ama satacak bir varlık alacak başka kredi kalmadı! Amerika pazarından acentalarımız iyimser tahminle 2022 yılında Türkiye'ye misafir gönderebileceklerini söylemekteler. 2020'den çok farklı bir yıl olmayacak sanki, belki 2. sezona hareket olur umuyoruz elbette, Zira pandemi yılında ilk 3 ay işimiz vardı, bu yılın ilk 3 ayında hiç YOK. Sezona giriyoruz Nisan Mayıs Haziran için harıl harıl çalışmamız gereken dönemde sadece destinasyonumuzu ülkemizi anlatmaya çalışıyoruz ve ayakta kalmaya. Bu arada destinasyon düğünü de yapıyoruz hangi dönemde 50-100 kişilik eventler yapabiliriz belli değil. 100 kişiye kadar kapalı su ikramlı 1 saatlik Nikah izni yabancı konuğu getirmeye yetmiyor. Halbuki açık hava, otel kapalı alanı, plaj düğünü vs. belli kurallar içinde rahatlıkla yapılabilir. Örnek mi: Kapadokya'da dense mesela 50 kişi sadece 2 şer kişilik masalarda oturursa masa araları 2 metre ve üzeri olursa maske mesafe HES kodu pcr testi hijyen kuralları gibi gereklilikler şart koşulsa biz açık havada bunu çok rahat yapabiliriz! Event sektörüne yaklaşıkta olsa bir tarih lazım. Oteli arıyorum sizde konaklayacak 50 kişilik özel yemek verir misiniz? Cevap Evet, peki sizde kalacak 50 kişi hem yemek alacak hem düğün seremonisi yapacak cevap Hayır! Belirsizlikler yüzünden Örneğin Boğazda düğün yapılabilen bir işletmeye rezervasyon yapıyorsunuz diyelim Haziran'a peki eğlence müzik yasağı devam eder ve misafir gelmekten vazgeçerse ne yaparız? Cevap: Valla biz yemek verebiliyoruz müzik yasak diye gelmezlerse biz iptal etmeyiz paranızı da geri vermeyiz? Biz bu şartlarda yabancı çiftleri ve konuklarını nasıl ağırlarız? İleride gelecek misafire hizmet verebilmemiz için KÇÖ devam etmeli, kredi ödemeleri ertelenmeli ve hatta 2019 cirosuna göre hibe alabilmemiliyiz ki çalışıp tekrar kazanalım, turizm emekçisi kazansın, ülkemiz ve sektör kazansın. Selam ve saygılar....
-
Rıza bey 5 yıldır Antalya bölgesinde ki 4-5 yıldızlı otellere gidiyoruz Rus uçağının düşürülmesi sonucu her yıl 6 gece herşey dahil 1400 TL'ye başladığımız otel maceralarımız en son geçen yıl 6500 TL'ye kadar yükseldi.Bu sene ne oldu da aynı türden otel tipleri şuan bile 8500 TL'den kapı açıyor.El insaf pandemi var insanlar para kazanamıyor yabancı turistlerin gelip gelmeyeceği belli değil ama fiyatlar uçuyor.Yerli turiste yönelip fiyatların makul bir seviyeye çekilirse pandemi döneminde hem turizm işletmeleri ve yan kolları kazanır hemde yerli turistin yüzü gülecektir.