Feti Kuyucu

Turizmde Rusya ağırlığı risk oluşturuyor

Turizmde Rusya ağırlığı risk oluşturuyor
Pandemi etkisi ve tedbirler azalıp seyahat kısıtlamaları gevşemeye başlayınca seyahat endüstrisi ve tatil yapma isteği sektörde geri dönüşü hareketlendirdi. Bu durumda rakamlara yansımaya başladı.

2021 Ocak – Eylül arasında ülkemize gelen ziyaretçi sayısı 21.5 milyon olarak gerçekleşti. Bu rakam 2019 yılının aynı döneminde 41.5 milyon olmuştu Bu yıl gerçekleşen sayının 17.5 milyonu yabancı ziyaretçi, 3.9 yurtdışı yerleşik vatandaşlardan oluşuyor.

Akdeniz çanağının en önemli yaz tatili destinasyonu Antalya ilinde ise bu dönemde gelişmeler şu şekilde gerçekleşti:

Bu dönemde ( 2021 ) ülkemize gelen toplam yabancı ziyaretçi sayısında Antalya ili ülke genelinde toplam içerisinde yüzde 38.5 pay ve 6.7 milyon yolcu ile ilk sırada yer aldı.

Hep dikkat çektiğim pazar konsantrasyonundaki Rusya ağırlığı risk oluşturmaya devam ediyor. Rusya’nın ağırlığı 2021’de de artmaya devam ediyor. 2019 yılında yüzde 16,2 olan Rusya’nun Türkiye turizmi içindeki payı yüzde 2021 yılında 19,6’ya yükseldi. Bu kaynak pazara aşırı bağımlılık yüksek risk oluşturmaya devam ediyor.

Turizm gelirleri ise 2021 Ocak- Eylül döneminde 16.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu gelirin 12.7 milyar doları yabancı ziyaretçilerden elde edildi. 2019 yılının aynı döneminde toplam turizm gelirleri 26.6 Milyar olarak gerçekleşmişti.

2022 için umutlar artıyor ama dikkat etmemiz gereken ana riskler de devam ediyor. Ana risk uluslararası ilişkilerde yaşanabilecek olumsuzluklar ( ABD - AB ve Rusya ekseninde) ve sınırdaş ülkelerle olabilecek gerilimler.

Bunun dışında sektörel kırılganlıklar ise şu başlıklar öne çıkıyor ;

1) Sektörde geri dönüşün getirdiği dinamizm fiyat rekabetine yansıtacak

2) Yüksek enflasyon ve aşırı fiyat artışları hizmet maliyetini artırıyor.

3) Sektör istihdam kaynaklarına ulaşmada sorun yaşıyor. Çalışan ücretleri düşük kaldı, çalışan mutluluk endeksi çok düşük bu durum hizmet aksaması ve misafir memnuniyetsizliği riskini artırıyor.

4) Nakit akışı düzensizliği devam ediyor. Tüm paydaşlar nakit akışını ortak faydaya dönüştürmeli aksi takdirde sektör zarar görür.

5) Fiyat rekabeti artacak çünkü sektör talep (doluluk) / nakit akışı arasına sıkışmış durumda. Bu durum ancak kamusal desteklerle aşılabilir.

6) Son yıllarda TurizmGüncel’deki köşemde de ısrarla yazıyorum. Kaynak pazar dağılımını doğru yönetemiyoruz. Avrupa ve G 20 pazarları ana hedefler olmalı. Avrupa pazarı çok ihmal edildi halen de ihmal ediliyor. AB nüfusu 450 milyon kişi, üretilen ekonomik büyüklük 19 trilyon dolar olan (Rusya Federasyonu hariç ) bir pazar göz edilemez.

"Çare biziz, her kanalda güçlü tanıtım ve güçlü tanıtım bütçesi gerekiyorTurtst sayıları

"
Turist sayıları1

Turist sayıları

Turizm Verileri

Turizm sayıları


Bu Makale 05.11.2021 - 15:17:48 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • kerem 06.11.2021 - 01:05

    Avrupa Pazarını turizmciler olarak ihmal etmiyor. Avrupalılar Türkiye'nin genel politik durumundan etkileniyorlar. Burada turizmcilerin yapabileceği bir şey yok maalesef!

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.