Kurumsallaşma; bir işletmenin, faaliyetlerini kişilerin varlığına bağımlı olmadan sürdürebilmesini ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapı oluşturması olarak tanımlanabilir.
Farklı bir bakış açısıyla kurumsallaşma, işletmenin tüm stratejik kararlarına ve faaliyetlerine yön veren vizyon, ana amacı ve üstlendiği ana görevini tanımlayan misyon, faaliyetlerini yürütürken uyacağını beyan ettiği kavramları içeren ilke ve değerler, faaliyetini yürütürken izlediği yol ve yöntemleri yansıtan politikalar ve hedeflerine ulaşmak için sürdüreceği uygulamalar açısından belirli bir niteliğe, canlılığa ve sürekliliğe sahip olmasıdır.
Kurumsallaşmanın temel amacı, firmanın (patron, yönetici, kritik personel vb.) kişilerden ve onların “kendi becerilerine bağlı icra yöntemlerinden” bağımsız hale gelmesi ve sürekliliğinin sağlanmasıdır. Bu, işletmenin önemli noktalarında insanın olmayacağı değil, fakat onlar olmadığında aksama yaşanmadan her şeyin kaldığı yerden devam edebilmesi anlamına gelir.
Türkiye’de turizm sirketlerinin kurumsallsma yönünde henüz cok gerilerde olduğunu söyleyebiliriz. Birkaç büyük firma dışında genel olarak işleyiş patron şirketi anlayışında sürmektedir. Bu durumda şirketin büyümesinde ciddi sorunlara yol aöabilemektedir.
Yukaridaki tanımda da bahsedildiği üzere kurumsallaşma şirketin kişilerin varlığından bagımız hareket edebilme kabiliyetidir.Bu kabiliyeti sağlamak şirket patron veya patronlarının şirketlerinin gelişen dünya ve sektor karşısında devamlılığı ve sağlıklı büyümeyi sağlayabilmeleri adına kurumsallaşma yönünda adım atmaya karar vermeleri gerekiyor.
Benim düşünceme göre, hayli dinamik olan turizm sektöründe tam kurumsallaşma baslangıçta coğu zaman karar alma mekanizmasında şirketlerin zarar görmesine sebep olabilir. Bu durumda yönetim kadrosundaki personel için ya görev ve yetki tanımlamalarının sınırlarının daha geniş olması, ya da gene patronların belli bir riskin üzerindeki kararlarda sürekli devrede olması gerekiyor.
Kurumsallasmanin temel kuramlarinda, misyon, vizyon, gorev tanimi ve yetklendirme kavramlarinin baslangicta cok iyi belirlenmesi durumunda yari kurumsallasmanin turizm sirketlerinde devamliligi ve saglikli buyumeyi saglayacagi kanisindayim.
Kurumsallaşma konsepti içerisindeki en önemli 2 kavram ise ücretlendirme ve kalifiye personel seçimidir. Yıllarını bu sektöre vermiş kaliteli yöneticilerin yıllardır patron şirketlerinde karar alma mekanizmasındaki cesaretlerinin kırıldığı göz önünde bulundurulursa bundan sonraki süreçte geriden yetişen yönetici adaylarını patronların yetki ve sorumluluklarını daha da arttırarak cesaretlendirmesi o firmanın yararına olacaktır. Bu süreçte yönetici adayının alacağı yanlış kararlar o firma için eğitim ve kaliteli yönetici kazanımı olarak değerlendirilmelidir.
Bir diğer konu ise kurumsallaşma sürecinde personelin eüitimidir. Firma ana hatları ile kurumsallaşma modelini belirledikten sonra bu modelle yer almasını planladığı üst yönetim, orta yönetim ve alt yönetim kadrolarını belirleyeceği eğitimlerle takviye etmelidir. Liyakat sistemine bağlı olarak ise terfii ve atama yönetmelikleri ile calışan yönetici personelini onore ederek şirkete bağlılığını arttırmalıdır. Bu model yedekleme ile kritik bir personelin herhangi bir nedenle ayrılması durumunda işlerin firma ana stratejilerine aynı felsefi yaklaşım ile devam edebilmesine olanak sağlayacaktır.
Kurumsallaşmanın firmaya sağlayacağı yararlar bununla da sınırlı kalmayacak kalifiye personele ulaşılması ile toplam kalite yönetimin uygulanması ihtiyacı doğacak ve bunun müşteri memnuniyetine sağlayacağı katkı ile marka deüeri dolayısıyla firma değerinin de yükselmesine olanak sağlanacaktır.
O halde bu konudaki boşluğu kapatmak adına turizm şirketlerinin aile şirketi olma yolundan kurumsal sağlam yapıya kavuşması yönünde geç kalmadan en kısa sürede bu kararı almaları ve profesyonel danışmanlık desteği ile yola çıkmaları gerekiyor. Unutmayın; dünyada kurumsallaşamadığı için yıllar içersinde kapıya kilit vurmak zorunda kalan birçok şirket örneği mevcuttur.
Bu Makale 19.08.2014 - 18:20:11 tarihinde eklendi.
Kurumsal yapı önce beyinde başlar. Eğer bu bilgi eksikse yapılacak tüm çalışmalar boşadır. Zaten bu nedenle ülkemizde kurumsallık tohumlanmaz, gelişip büyüyemez. Aslında kurumsal eğitimlerde bahsettiğimiz basit bir sözcüktür. TASPEÇ. T: Tespit, A: Analiz, S: Sentez, P: Paylaşım, E: Eleştiri, Ç: Çözüm. Deneme için herhangi bir firma veya kuruluşu alın ve bu 102ormüle uygulayın. İşte nerede takılma olduğu açık yüreklilikle ifade edilebilse belki sorun ortadan kalkacak. İşin temelinde insana değer verme, fikir ve görüşe saygı ve isteklilik önemlidir. Bununla başlarsanız el ele ortak planlamalar devreye girer, ortak dil kullanarak uzlaşma ortamı yaratılır. Kurumsal olmak bu kadar basit halledilebilir.
Ethem Esenemir
20.08.2014 -
10:14
Melik bey, kurumsallasmak sirketlere belirli bir maili yukumluluk getirmektedir (bkz. kalifiye eleman, egitim, markalasma).Turizm firmalari genelde maalesef bu yatirimi yapmaktan kacmaktadirlar. Isin kisye bagli kalmamasi icin calisanlar mutlak surette knowhow alisverisi icinde bulunmalidirlar. Siz de biliyorsunuz ki bu konuda toplum olarak pek paylasimci degiliz. Bu dongu degismedikten sonra kurumsallassaniz bile tek guc olan BILGI kisilerde kalacaktir ve kurumsallasmada en buyuk engel olacaktir.
Ender Emin ÖZCAN
20.08.2014 -
09:26
Sn. Melik Bey,
Yazınızı keyifle okudum.Bizleri bilgilenirdiğiniz için teşekkürlerimi sunarım.
Başarılarınızın daim olması dileğimle.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.