Pandemiden en ağır şekilde etkilenen turizm sektörü her şeye rağmen tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de çok önemli bir sektördür. İstihdam deposu ve net döviz geliri yaratan bir sektör olan turizm ve HORECA’nın pandemi ile mücadelesi sürüyor.
Turizmde gidişat nasıl diye baktığımızda ve Turizm Bakanlığı verilerini okuduğumuzda aysbergin üstünde de altında da büyük sıkıntı var.
Ülkemizi ocak- haziran 2021 döneminde ziyaret eden yabancı ziyaretçi sayılarını yorumlarken baz yıl olarak 2019 verilerini almak rasyonel bir bakış açısı sağlıyor. Ben de referans olarak bu yılın verileri alıyorum.
Bu çevrede Haziran 2021 de ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 73 oranında azalarak 7 milyon 558 bin kişi / dönem olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılında bu sayı 21 milyon 152 bin kişi / dönem olarak gerçekleşmiştir. Yabancı ziyaretçi sayısı ise yine 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 75 azalarak 2019 yılında 18 milyon 76 bin kişi / dönem iken 2021 yılının aynı döneminde 5 milyon 727 kişi / dönem olarak gerçekleşmiştir.
Bu dönemde turizmin başkenti ve kitle turizmin en önemli destinasyonu Antalya ilinde ise 2021 Ocak - Haziran döneminde 1 milyon 487 bin kişi / dönem yabancı ziyaretçi girişi olmuştur. 2019 yılının aynı döneminde ise 5 milyon 344. bin kişi / dönem yabancı ziyaretçi girişi olmuştur. Baz alınan yıla oranla azalış yüzde 259 oranında gerçekleşmiştir.
Kaynak ana pazarlar olan Avrupa toplamı ve Rusya / BDT toplamı incelendiği zaman özelikle Avrupa pazarında kan kaybı devam ediyor. Aslında pandemi öncesi yıllarda başlayan bu durum stratejik hatalarla veya ihmallerle devam ediyor.
Seyahat endüstrisindeki payı yaklaşık olarak yüzde 40’lar civarında olan ve önemli kişi başı gelir potansiyeline ve satınalma gücüne sahip olan Avrupa pazarı ihmal edilmemeli. Gelir ve yabancı misafir sayılarında dramatik düşüş etkin bir şekilde yeniden yapılanma ile yukarılara çekilmelidir.
Toplam sayıları bu iki pazarda incelediğimizde daha dramatik bir durum ortaya çıkıyor.
Toplam Avrupa pazarında 2019 yılında Ocak- Haziran döneminde 7 milyon 861 bin kişi / dönem yabancı ziyaretçi girişi olurken 2021 aynı dönemde 2 milyon 71 bin kişi olarak gerçekleşti.
Rusya / BDT pazarında ise 2019 yılında 5 milyon 292 bin kişi / dönem yabancı ziyaretçi girişi olurken 2021 aynı dönemde 2 milyon 112 bin kişi yabancı ziyaretçi girişi olmuştur.
Bu iki önemli kaynak pazarlarda ülkemiz aleyhine dramatik ve riskli değişim devam etmekte olup, Almanya ve Rusya pazarında Rusya lehine artış önemli bir risk oluşturmaya devam ediyor.
2019 yılı aynı döneminde Alman ziyaretçi sayısı 1 milyon 892 bin iken Rus ziyaretçi sayısı 2 milyon 709 bin olarak gerçekleşmiştir.
2010 yılından sonra Antalya destinasyonunda Rusya / BDT lehine bozulan pazar dağılımı önemli risk oluşturmaktadır.
Bu dağılımı Avrupa lehine dengeleyici politikalarla hızlı bir şekilde döndürmek zorunludur. Aksi takdirde 2016 yılında yaşanan deneyimler Antalya turizminin geleceğini olumsuz etkiler.
Turizm sektörü ülke ve istihdam için fırsatlar sunmaya devam edecektir.
Mesele bizim ne kadar hazır olduğumuz ve olacağımızdır.
Akıl ve umudumuz bir arada olmalı
TurizmGüncel’in Telegram kanalı yayında. Günün öne çıkan turizm haberleri için: https://t.co/KNoOKYG8OD pic.twitter.com/UUvgvILSA1
— TurizmGüncel (@turizmguncel) January 26, 2021
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri