Serdar Sağlamtunç / FCSI

Turizm ve devamlılık ne ifade eder?

Turizm ve devamlılık ne ifade eder?

Sürdürülebilirlik telaffuzu ve yazımı zorlu olan bir sözcük olarak kabul edilebilir. Peki ya anlamı? Kim ne ve ne kadar anlıyor ciddi merak konusudur. Sürdürmeyi denizde gemi, karada marka araçlar şeklinde algılayıp ele alan kitle azımsanmayacak kadar büyük.

Gerçekte ise kavram olarak özellikle çevre, ekonomi ve topluluklarla ilgili olumsuz etkilerden daha fazla faydası olan bir tarz sürdürülebilir turizm türü olarak tanımlanabilir. Böylece gezilecek, konaklanacak ve yiyecek içecek tüketilecek yerlerde insanların rahat bir şekilde yaşaması ve ziyaret etmesi için koşulların daha iyi hale getirmesi çabalarının tümü olarak anlaşılmalıdır.

Üretim ve hizmet alanlarında bu kelimenin, diğer tanımı ile devamlılığın, önemi büyüktür. Kendi içinde tutarlı ve gelişime yönelik unsurları da içinde taşıması gereklidir. Bu açıdan ele alınca bazı önemli maddeler tartışılmaya değer.

Turizm konusunda belki de en büyük hataya dikkat çekerek, tesis mi hizmet mi sorgulamasının ivedi yapılması gerekiyor. Genelde alışılmış yanıt tesis olarak ortaya çıkıyor ama beton binaların devamlılığı söz konusu olabilir mi? İnşa edildikten sonra ömrünü bitirip yıkılana kadar uzun yıllar aynı kalacaktır.

Peki, hizmet ve kalite sürdürülebilir mi? Asıl odaklanmamız gereken yer tam da burası. Konaklama ve yiyecek içecek sektörlerinde bu iki unsurun çok iyi anlaşılması ve geliştirmesi pek çok kazanımları beraberinde getirecek özelliklere sahiptir. Ancak bunu yapmak dünden bugüne kolay değil çünkü yıllar boyu krizler altında bunalmış, salgın ile yere serilmiş bir sektör söz konusu. Ayağa kalkabilir mi, evet kolaylıkla ama aynı hataları yapmadan yeni bir turizm kavramı ve ekonomisi geliştirerek.

Salgın sonrası özellikle yabancı turist tarafından istenecek olan düşük karbonlu işletmeler kurulması, yeşil ürünlerin üretim ve ticarileştirilmesi, çevresel uyumluluğun gözetilmesi ve yönetilmesi kritik öneme sahiptir. Bu perspektiften bakınca zeytin ağaçlarının feda edilmesi ve maden aramasına izin verilmesi en kaba şekliyle turizme gelecek yıllar için balta vurmak anlamınadır.

Turizm camiası iki şeye kesinlikle karşı çıkmalıdır.

  1. Ormanlık arazilere rüzgâr enerji santrali (RES) kurulması ve 20 dönüm arazinin yatırımcıya verilmesine,
  2. Ormanlar içine golf sahaları yapılmasına.

Her iki tesis de tüm dünyada orman alanları dışında yapılmaktadır. Diğer önemli bir detay, yanan ve harap edilen ormanların turizme etkileri 5-6 sene sonra görülür. Bu belki de yöneticileri rehavete sokan bir maddedir. Ancak toptan yeni bir kavram ve anlayış getirilmesi gerekiyor.

Ülke turizminin geçen yıldan miras aldığı müsilaj, orman yangını, kuraklık ve susuzluk gibi aslında sarsıcı etki yapacak sorunlara akılcı ve bilimsel çözümler ile kalıcı tedbirler alması gerekli. Bugün bu tür bir çabayı görmek olası değil. Konaklama ve yiyecek içecek sektörlerinin sadece bir sürdürülebilirlik stratejisi değil, sürdürülebilirliği temel bir bileşen olarak içeren bir kurumsal stratejiye de sahip olması gereklidir.

Bilinmez ve öngörülemez bir kriz ile başlayan ve sonrası da salgın ile tüm dünyada yankılar uyandıran Covid 19 ekonomik güce sahip ülkelerde tüm sektörlerdeki ve bölgelerdeki şirketlerin iş yapma tarzında büyük değişiklikler getirdi. Öyle ki ciddi ve güvenilir küresel anket firmalarının verilerine göre şirketler, müşteri ve tedarik zinciri etkileşimleri ve iç operasyonlarının dijitalleşmesini üç ila dört yıl öne alacak şekilde hızlandırdılar. Dijital olarak etkinleştirilmiş ürünlerin payı şok edici bir şekilde hızlandı. Benzer şekilde dijital girişimler için finansmanın her şeyden çok arttığı gözlenmektedir. Bu yeni iş ve ekonomik ortamda rekabetçi kalabilmek için yeni stratejiler ve uygulamaların devreye alınması gerekiyor. Bulgular, teknolojinin stratejik önemini, yalnızca bir maliyet verimliliği kaynağı değil, işin kritik bir bileşeni olarak kabul ediyor. Krize başarılı müdahaleler gerçekleştiren şirketler, diğerlerinin yapmadığı bir dizi teknolojiye erişme becerisini elde ederek kriz sırasında teknoloji yeteneği için eksikleri tamamlamak, daha gelişmiş teknolojilerin kullanımı ve deneme ile yenilik yapma hızına ulaştılar.

Bu aşama ile ilgili en büyük dezavantaj, internet alt yapısının oldukça yavaş ancak hizmet bedellerinin çok yüksek olmasıdır. Teknik olarak bilinen bu sakıncalara enerjinin de eklenmesinin kuvvetle olasıdır. İvedi olarak verimliliği öne alan ve enerjiyi akıllı kullanan bir modele geçmek zarureti vardır.  Temiz enerji yanında özellikle kamu binalarındaki devasa harcamaların mühendislik ekonomisine uygun şekle dönüşmesi elzemdir.

Turizm konusunda sadece doluluk veya gelen turist sayısından daha fazla önce kendi bölgemizde sonra büyüyen dalgalar şeklinde yakınınızdaki komşu bölgeleri içine alacak tarzda bir planlama yapılabilir. Bu şekilde sınırlar ortadan kalkabilir ve karşılıklı sinerji ile turizmde toparlanma söz konusu olabilir. Bu modelde diğer ülkeler ile sosyal ve ticari bağların kurulması, içeride üretilen malların pazarlanması da söz konusu olabilir. Özgün modeller ortaya çıkartılabilirse bunlar üzerinde daha geniş kapsamlı projeler oluşturulması kolaylaşacaktır. Daha fazla bölge ve ülke bu çalışmalar ile turizm endüstrilerini geliştirdikçe, doğal kaynaklar, tüketim kalıpları, kirlilik ve sosyal sistemler üzerinde önemli etkiler yaratacaktır. Böylece sürdürülebilir kalkınma konusunda ekonomik, sosyal ve çevresel yönler, yerli halk, yerel topluluklar, ziyaretçiler, endüstri ve yönetimler dâhil olmak üzere tüm paydaşlar kazanan tarafta yer alarak daha fazla gelişime kapı aralayabilirler.


Bu Makale 14.03.2022 - 11:12:16 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.