124 ülkede bin 12 iş insanı/yönetici ile yapılan ulusal risk algısı anketinde Türkiye ile ilgili öncelikli ana risklerde ‘uluslararası ilişkilerde çatlaklar’ başlıklı konu da yer almaktaydı.
Özellikle bölgedeki jeopolitik/siyasi, uluslararası ilişkiler Türkiye için önemli risk parametreleri.
Bir tarafta ABD, bir tarafta Rusya diğer tarafta bunların alt kırılım ülkeleri direkt ve dolaylı etkilenen bölgeler. Ülkemizin bu ülkelerle direkt ve endirekt yakın ilişkiler mevcut. Kısacası olumlu ve olumsuz etkileşim yüksek.
Bir tarafta Rusya ile enerji bağımlığı, turizm gelirleri, tahıl ithalatı, Suriye politikası/Ukrayna vb çok önemli politikalar, diğer tarafta ABD ve AB ile ticari, mali, siyasal vb köklü bağlar. En önemlisi de bu süreçte makro ekonomik sorunları yüksek olan bir Türkiye.
Özellikle şiddetle cari fazlaya ihtiyacı olan ve para politikasını bu kurguya göre şekillendiren kamu otoritesinin net döviz girişlerinde 2022 için 35 milyar dolar turizm geliri beklentisi mevcut.
Pandemi sonrası önemli bir geri dönüş senaryosu bekleniyor. Normal koşullar altında hiç de uzak hedef değil aslında. Ancak küresel hareketliliğin ve oynaklığın çok yüksek olduğu bu dönemde olacakları kestirmekte oldukça zor.
Son günlerde gerilimin yükseldiği Ukranya krizi yine gündeme oturdu. Burada sertlik artıyor, uluslararası demeçler riski büyütüyor.
Rusya ve Ukrayna turizm pazarları Türkiye için iki yüksek ve yükselen pazar. 2019 yılında yabancı ziyaretçi girişinde Rusya’nın payı yaklaşık yüzde 16, Ukrayna’nın payı ise yüzde 3,5. (2019 yılında gelen 45 milyon yabancı ziyaretçinin 7 milyonu aşkını Rus, 1,5 milyonu Ukraynalı. Rusya ile Ukrayna’nın Türkiye’nin toplamı ziyaretçi sayısı içindeki payı yüzde 20’ye yakın.
Resort bölgelerde bu pay (Antalya özelinde) yüzde 45 - 47 civarında (2019 rakamları ile) pandemi döneminde de Rusya pazarı ve Ukrayna pazarının resort bölgelerde nakit girişleri ile varolduğu unutulmamalıdır.
Peki olası risklerde sadece gelir kaybı ne olur dersek bu iki pazarda yaşanacak uluslararası ilişkilerdeki bozulma sadece turizm gelirlerinde ve sadece Antalya'da ortalama paket tur gelirlerinde yüzde 50 gelir kaybı ve nakit girişi eksikliğine neden olur.
Kabaca resort bölgelerde paket tur gelir kaybı 6.5 - 7 milyar dolar civarında olur.
“İlişkisizlik getirisizliktir”
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri