Sektöre katkı amacıyla, daha pratik ve uygulamaya yönelik farklı bir listenin faydalı olacağına inanıyorum. Böyle bir listenin üç aşamalı olması fayda sağlayacaktır.
1. Tesise dışarıdan gelen misafir için alınacak önlemler,
2. Tesis içindeki çalışanların alacağı önlemler,
3. Alt yapı olanakları, tespit ve yapılması gerekli iyileştirilmesi çalışmaları.
1. Tesisin girişinde, tercihen her 50 kişi için 1 adet el yıkama eviyesi, deterjan haznesi, kağıt havlu ve çöp sepeti yerleştirilmelidir. El yıkama işleminin nasıl yapılacağı ve 20 sn süre uyarıcı görsel ikaz tabelaları 150 cm yükseklikte asılı olmalıdır. Eviyenin yerleştirileceği alan en az 2 m genişlik ve 3 m yükseklik kesitinde sızdırmaz bir tüp geçit benzeri yapı olmalı ve iç mahal, tercihen filtreli ve solumaya uygun özellikte Ozon cihazı(*) veya UV lambaları ile donatılmış olmalıdır. Böylece misafirin dışarıdan getireceği risk en aza indirileceği öngörülmektedir.
Kapı girişinde ise beden sıcaklığını ölçer cihaz ve sağlık bilgi kontrolü yapılacak elektronik haberleşme ağına bağlı hızlı iletişim ve denetleme olanağı olmalıdır. Kişinin geldiği yerden sağlık bilgileri teyit edilmelidir.
Bundan sonra tesis içine girilebilmelidir.
Tesis içinde her 50 m. de bir fotoselli mikrop öldürücü sıvı içeren cihazlar, kâğıt havlu ve çöp kutusu olmalıdır. Herkes maske takacağı için aynı noktalara maske otomatları ve kullanılmış maske atılacak sızdırmaz tıbbi atık kutuları konmalıdır. Her türlü geçiş veya sıraya girme yerlerinde 1,5 m mesafe kuralını işaret eden görsel ikaz tabelaları konmalıdır.
Oda girişleri dijital düzenek ile ve lobi ortamını da kaldırarak doğrudan kullanıma uygun hale getirilmelidir. Benzer şekilde fatura düzenlemesi elektronik ortamda olmalıdır.
2. Tesis içinde çalışanlar maske takmalı ve her çalışma yerine girişte eğer yok ise tanımlanan teknik özellikte el yıkama ve kurulama sistemleri ile donatılmalıdır.
Odalara giriş ve çıkış olabildiğince el tutulmadan açılıp kapanan düzeneğe sahip olmalıdır.
Kat hizmeti için kullanılacak temiz malzemeler UV ışınımlı dolaplar ile odaya getirilip düzenlenmelidir.
Yer süzgeçleri sızdırmaz ve sifonlu tip olmalı, uygun olmayanlar değiştirilmelidir. Çünkü virüsün bu tür hava alan yerlerden diğer alanlara hareket ettiği ispatlanıştır.
Çamaşırhaneler otel bünyesinde ise, hastane usulü kirli/temiz ayrı alanlarda yıkanmalı, odaya kadar steril ortamda tutulmalıdır. Dışarıdan hizmet alınıyor ise aynı şartlar istenmelidir.
Müşteri hizmeti veren alanlarda personel giysi koruyucu malzeme, maske, eldiven ile çalışmalıdır.
Klima sistemleri BMS (Bina Otomasyon Sistemi) ile erken uyarı donanımına sahip olmalı.
3. Alt yapı bilgileri ve düzenlemeler listede ve açıklamalarda belirtilmiştir.
Tüm çalışmanın en önemli kısmı yoğun ve nispeten kirli olan gri havanın ortamdan uzaklaştırılması, filtre edilerek sağlık şartlarına uygun olarak tekrar kullanılmasına olanak vermektir. Böylece virüsün havada asılı kalma olasılığı ve yayılma önlenebilir.
(*) – Bahis konusu Ozon cihazı insana zarar vermeyen, çok filtreli ve sürekli çalışabilen tür olmalıdır. Bu klasik Ozon jeneratörü değildir.
Not: UV ve Ozon gözle görülmeyen zararlıları ortadan kaldırır. Ancak temelde çok büyük bir fark vardır. UV lambadır ve ışınım gören yere etkilidir, görmeyen yerlerde etkisi yoktur. Ozon gaz olduğu için havada her yere etki eder. İkisinin de ayrı kullanım alanı vardır.
Açıklamalar:
Tüm alanlar:
• Mevcut WC lerde tanımlanan iyileştirmeler yapılmalıdır.
• Ziyaretçilerin gezdiği alanlarda otomatik dezenfeksiyon pompaları konulmalıdır.
• Girişlerde maske otomatı ve çıkışlarda maske atılacak tıbbi atık niteliğinde sızdırmaz ve kilitli çöp kutuları konulmalıdır.
• Tüm yer ızgaraları ve süzgeçler sızdırmaz, sifonlu tip olarak düzeltilmelidir.
• El yıkama eviyelerini yanında, göz hizasında, duvara görsel 20 sn yıkama bildirgesi asılmalıdır.
• Klima sistemleri Hepa filtreli ve tıkanma ikaz/uyarıcı düzenekler ile donatılmalıdır.
• Malzeme girişi/satın alma kısmında el yıkama eviyesi, yer yıkama hortumu olmalıdır.
Yemek alanları:
• Tüm mutfaklarda girişte ilk kısımda tanımlanan eviye, sabunluk ve kâğıt havlu.
• Çöp alanlarında, bina girişinde eviye, sabunluk, kâğıt havlu.
• Tüm kapılarda kasa genişliğinde ve en az 20 cm boyunda yer ızgarası. İç mahallerin basınçlı hortum ile temizliğinde suların dışarıya taşmaması için.
• Yemek yenen alanların girişlerinde çift kapı ve iç alanın negatif basınçlandırılması.
• Pişirme alanlarındaki davlumbaz havalandırmalarının dükkân içinde kalacak şekilde proje uygulaması.
• Basınçlı yer yıkama hortumları, akşam ve gerektiğinde yüzey temizliği için.
Market alanları:
• Elle ulaşılan ve seçme yapılan raf, tezgâh olan satış alanlarında kullan at eldiven olanağı
• Not: Halen uygulanan meyve ve sebzenin poşet içinde satılması ürünlerin etilen etkisi ile çabuk bozulmasına ve atık miktarının artmasına neden olmaktadır. Bunu önlemek için en kolay yöntem kullan at eldivendir. Diğer yöntem ise hava alır plastik poşetlerdir.
Kapılar:
• Tüm giriş ve çıkış kapıları el temasının olmayacağı şekilde yeniden düzenlenmelidir.
Önemli Not:
1. Bu tablo uygulanırken tesis içinde ISO 22000:2005 bilgisine sahip çalışanların olduğu kabul edilmektedir. Eğer bu eksik ise, gerekli ve yeterli eğitim sağlanmalıdır.
2. Benzer şekilde tercihen tesiste ISO 14001:2015 bilgisi olan yetişmiş çalışan olması önemlidir.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri