2012 yılının ilk günlerini geride bırakırken Türkiye turizminde esen bahar rüzgarlarının Avrupa’daki ekonomik belirsizliğin ve krizin halen devam ediyor olması nedeniyle tersine dönmesi, kanımca henüz Türk Turizmcileri açısından fark edilmiş değil. Sadece Türkiye değil tüm ülkelerin turizm 2012 yaz dönemi forecastleri daha şimdiden eksiye dönmüş durumda.
Bu görüşler içerisinde Türkiye Turizm sektöründe tur operatörleri, otel sahipleri, havayolu şirketleri ve devlet turizm gelirlerinde olası bir düşüşün önüne geçmek için ne yapmalı konusu sanırım şu aşamada daha kimse için bir şey ifade etmiyor.
EB (Early Booking) yani erken rezervasyon indirimleri bundan önceki senelerde olduğu gibi bu sene de tur operatörleri tarafından satışları artırıcı bir etken olarak fiyatların hesaplanmasında kullanılmaktadır. Yani EB indirimlerinin tur operatörünün cebinde kaldığı kanısı tamamen yanlıştır. Buna karşın Türkiye’de otellerin iki yıldan bu yana yapmış oldukları % 2 ila % 11 arasındaki fiyat zammı tur operatörlerinin satış yapabilmek için karlılıklarını daha da aşağı çekmesine neden olmuştur.
Yani 2011 yılı satış ortalaması ile 2012 yılı satış ortalaması aşağı yukarı aynı olmasına karşın tur operatörlerinin maliyetleri % 2 ila % 11 artmıştır. Buna kurdaki ortalama % 20 lik artışı da eklersek otellerin karlılıkları % 22 ila % 35 arasında artmıştır. Birçok kişinin yanlış kanısı EB indirimlerinin tur operatörünün cebinde kaldığı kanısı da yanlış olduğuna göre tur operatörleri hayatlarını idame ettirmeleri için gerekli olan karlılıklarından ciddi tavizler vermektedirler.
Peki bu durumun Türkiye Turizmi ve turizmcileri üzerindeki gelecek yıllardaki en önemli etkisi ne olacaktır. Günümüzde Avrupa’da sayılı miktarda Türk orijinli tur operatörü kalmıştır ve bu operatörler,maliyet artışları karşısında ciddi tehlike altındadır. Yabancı menşeili tur operatörlerinin tekel oluşturma çabaları yavaş yavaş meyvelerini vermektedir.
Şimdi diyeceksiniz ki Türk orijinli tur operatörü ya da yabancı orijinli tur operatörü ne fark eder? Ne fark ettiğini bugün en yakınımızda bulunan Yunanistan Turizm’ine bakarak anlayabilirsiniz. Veyahut, İspanya, Portekiz, Mısır , Fas, Tunus, İsrail turizmlerine bakarak da anlayabilirsiniz. Bu ülkelerin kendi tur operatörleri kalmadığı için, günümüzde turizmleri kartelci tur operatörlerinin iki dudakları arasında gidip gelmektedir. Çünkü bu şirketler her sene en karlı gördükleri destinasyonlara yönelmekte, fiyatları pahalı buldukları anda o ülkede kapasitelerini düşürmektedirler. Yanlış anlaşılmasın bu durumda kimse onlara kızamaz çünkü amaçları kar etmek olan ticari şirketlerdir ve gereğini yapmaktadırlar. Ama bizim turizmcilerimiz de bu gerçeği kabul ederek ve farkında olarak strateji geliştirmeleri kendi gelecekleri ve riskleri açısından zorunludur.
Türk orijinli şirketlerin ise Türkiye dışında alternatifleri kısıtlıdır ya da yok denecek kadar azdır. Bu nedenle mecburi olarak Türkiye’ye turist getirmek zorundadırlar. Ancak gerek otel fiyatlarındaki artış, gerek ise havayolu maliyetlerindeki artış tur operatörlerimizi bu sene olmasa bile önümüzdeki senelerde ciddi şekilde zorlayacaktır. Ve sermaye yapısı yeterli olmayan şirketler yok olacaktır.
Sonuç olarak ne yapılmalıdır? Bu yazının ana fikri olarak da anlaşılacağı üzere Türk orijinli tur operatörleri gerek Türk turizmciler gerekse devlet tarafından desteklenmelidir. Bu destek nakit para ile değil fiyat avantajı, ortak reklam çalışmaları ve turizmn sürekliliği açısından düşük sezonda ileriki yazılarımda bahsedeceğim avantajlar ile yaratılmalıdır.
Türk orjinli tur operatörlerinin otellerde fiyat avantajı ve ödeme kolaylığı avantajı olmalıdır. Havayolu şlrketlerine ciddi vergi avantajları sağlanmalıdır. Ortak reklam çalışmaları ile tur operatörlerinin satış için en önemli enstrümanı olan reklam harcamaları devlet tarafından desteklenmelidir. Türkiye Turizmi’nin geleceğini belirleyecek olan Türk orijinli Tur Operatörlerinin desteklenmesidir. Önümüzdeki yazıda Tur Operatörlerinin mali yapılarının ne şekilde olması ve denetlenmesi gerektiği konusuna değineceğim.
Görüşmek dileği ile
Bu Makale 21.02.2012 - 12:17:30 tarihinde eklendi.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.