İki yıllık pandemi döneminden sonra, büyük umutlarla başlayan 2022 turizm sezonu Ukrayna-Rusya savaşını gölgesinde gergin başladı.
En hızlı etkilenen Ukrayna oldu ve bu ülkedeki turizm hareketi tamamen durdu.
Ülkeden kaçanlar insani durum nedeniyle ülkemizde çeşitli tesislerde misafir edilip Avrupa ve diğer batı ülkelerine göç etti.
Ülkemize planlanan 1,5 milyonluk Ukraynalı turist sayısı, çevre komşu ülkeler Polonya ve Romanya'yı kullanarak gelen 150 bin turist ile sınırlı kaldı.
Bu durumun uzun bir süre bu şekilde devam edecek ve Ukraynalı turistleri komşu ülkeler üzerinden ağırlayacağız.
Bu ülkede ofis, personel ve uçak yatırımı olan şirketler ciddi zararlara uğradılar.
Savaşın başlangıcında,ülkemizde bulunan Ukraynalı turistlerin geri dönüşü ciddi sorunlar ve maliyet yarattı.
Rusya pazarında, savaşın başlangıcından itibaren hava sahalarının kapatılması ile büyük bir belirsizlik yaşandı. Daha sonra yayınlanan yaptırım koşulları durumu daha da kötüleştirdi.
Haziran ayı itibarıyla uluslararası otoritelerden alınan hukuki görüşler ile yaptırımlar delinmeden başta THY olmak üzere diğer Türk taşıyıcılar sigorta sorununu devletin sağladığı garantiler ile çözerek ciddi bir turist akışını başlattılar.
Rus hava yolu şirketleri de kendi öz mal uçakları ile Rus tescilli batılı uçakları devreye soktular. Bunun yanında Rus yapımı kısa mesafeli dar gövdeli uçaklarla yakın şehirler Soçi vb üzerinden ülkemize turist taşıdılar. Talep anlamında sorun yoktu ama arz edilen koltuk sayısı 2019'a göre yüzde 55 daha düşüktü. Bu durum tur operatörlerini rekabet ortamından çıkarak işbirliğine ve ortak blok koltuk paylaşımına gitmeye yönlendirdi. Fiyat ve karlılık ciddi anlamda arttı. Hatta Rusya'nın seferberlik ilanından sonra, ülkelerinden bir an önce ayrılmak isteyen insanlar bilet başına 10 bin euroya varan paralar ödediler.
Bunun yanında açık olan üst kategori oteller fiyatlarını arttırarak bu durumdan en iyi şekilde yararlandılar.
Sonuç olarak Rusya'dan 2019'a göre yüzde 50'nin altında turist geldi ama kârlılık yüzde 100 arttı ve önceki yılların zararları büyük ölçüde kapatıldı.
Bu kârlı durum uzun dönemde, tur operatörlerini ‘kârlılık mı yoksa paks sayısı mı?’ tercihi yapmalarına yol açacak. Çünkü dikkatli bir turist planlamasının ciddi karlar getirdiğini gördüler.
Bu durumun mevcut şartlarda bir kaç sene daha değişmeyeceği varsayılarak aynı sayısal rakamlar ile devam edileceği öngörülüyor.
Tabi yaptırımların derecesi her an değişebilir ve Batılı uçak şirketleri kısıtlamaların seviyesini yükseltebilir. Bu durum bizi olumsuz etkiler. Rus yapımı uçaklar mesafe ve kapasiteleri nedeniyle çok verimli kullanılamıyor. Dolayısıyla tur operatörlerinin kitle turizm kapasitelerine çok fazla katkı vermez.
Bu durumda ne yapmalıyız?
Milli ve özel Türk-taşıyıcılar kendi öz malı uçak sayılarını devlet teşvikleriyle arttırma yoluna gitmeliler.
En önemli çıkış yolu Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan gibi diğer BDT ülkelerinde operatör ve havacılık anlamında yayılarak hem bu ülkelerin potansiyelini hem de Rusya bağlantılı uçuşların sayısını arttırmak gerekiyor.
Pandemi ve savaş döneminde bu konuda adımlar atıldı ve meyveleri toplandı. İstikrarlı bir şekilde bu yapılanmaya devam edilmelidir.
Pandemi ve savaş döneminde Rus turistler özel ulaşım ile transfer ve üst düzey konaklama ünitelerini tercih ettiler. Bu farkındalığı alışkanlık haline getirmeye başladır. Bu da kişi başı gelirlerimizin 850 dolara çıkmasını sağladı.
Rus misafirlerin uluslararası kredi kartlarını kullanamaması ve MIR kartının da askıya alınması ciddi sorunlar yaratsa da nakit ve western union tipi uygulamalar ile bu sorun aşılmaya çalışıldı.
Paket turlara ekstra giderlerin Rusya'da ödenmesi sağlandı. Böyleyece daha çok misafir turizm acentelerini tercih etti.
2022 yılını Rusya'dan Antalya'ya 3,5 milyon turist sayısı yakalanır. Mevcut koşullar değişmediği sürece önümüzde ki 3 yıl için bu sayıyı aşmamız zor.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri