Ben turizm çalışanıyım 3 5 rantçı para kazanacak diye aşıyı bize mecbur kıldılar aşı olmayı reddettigim zaman işten çıkarılacağım söylendi ne yaparsanız yapın aşı olacaksınız diyorlar peki neden?
Aşılama programıyla ilgili Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından yapılan açıklamada, aşılamanın kapsamına dair bilgi verildi. Buna göre ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ bulunan Bakanlık ve belediye belgeli konaklama tesislerinde, ‘Güvenli Turizm Sertifikalı’ ve belgeli yeme-içme tesislerinde, seyahat acentelerinde, turizm taşıma belgeli ve Güvenli Turizm Sertifikalı araçlarda çalışanlarla profesyonel tur rehberleri (eylemli) öncelikli aşılama kapsamına alındı.
Bir diğer ifadeyle...
Bir başka ifadeyle 30 oda altındaki sertifikasız tesislerde ve sertifikası bulunmayan yeme-içme tesislerinde çalışanlarla eylemli olmayan profesyonel turist rehberleri aşılanmayacak.
Aşı programının akla getirdiği üç soru..
Plan üç kritik soruyu beraberinde getiriyor: Turizm sektöründe çalışmak Covid salgını açısından yüksek riskli ise, kapsam neden sertifikalı tesislerde çalışanlarla sınırlı tutuluyor? İkincisi, sertifika zorunluluğu bulunmayan 30 oda altındaki otellerin kapsam dışı bırakılması haksız rekabeti de beraberinde getirmeyecek mi? Üçüncüsü, sertifikalı olmayan tesislerde konaklayan, yiyen-içen yerli/yabancı turistlerin hayatı, sertifikalı tesislere gidenlerden daha mı az değerli?
Otellerde sadece otel personeli çalışmıyor
Üstelik otellerde sadece otel personeli çalışmıyor. Bilindiği üzere tesislerin içinde kiraya verilen çok sayıda alan (market, kuaför, fotoğrafçı, restoran, hamam, masaj salonu...) bulunuyor ve buralarda çalışanlar da sürekli olarak turistlerle iç içe. Aşı önceliğinin bu işletmelerde çalışanları kapsayıp kapsamadığı belli değil.
SGK’lı olmayan ancak fiili olarak otellerde çalışanlar var
Bunların dışında sektörün TurizmGüncel’e ilettiği iki nokta daha var. Bunlardan birincisi otellerde fiili olarak çalışan ancak SGK kaydı bulunmayan (otel sahibi, yönetim kurulu üyeleri vb) çalışanlar için giriş kaydı yapılamaması. Aile işletmesi formatında çalışan çok sayıda turizm işletmesi olduğu biliniyor. İkincisi ise, sisteme giriş yapabilmek için istenen işe giriş bildirgesi. Üç yıl, beş yıl, on yıl önce işe girmiş personelin işe giriş bildirgesinin bulunup sisteme yüklenmesinin zor olduğu belirtiliyor.
Turizm çalışanlarını aşılayacağını açıklayan ilk ülke Yunanistan oldu. 2019 verilerine göre Yunanistan turizm sektöründe 419 bin insan direkt olarak istihdam ediliyor. Ancak Yunanistan 800 bin turizm çalışanını aşılayacağını açıkladı. Bu demektir ki ülkede turizm ve ona bağlı sektörlerde daha geniş çaplı bir aşılama çalışması yürütülecek..
Amaç pazarlama mı, turizm çalışanlarının sağlığı mı?
Turizm çalışanlarının aşılanmasına ilişkin kriterler bu programın iki hedefle hayata geçirildiğini gösteriyor: Birincisi kaynak pazarlarda bunu bir pazarlama aracı olarak kullanmak, ikincisi ise tüm konaklama ve yeme-içme tesislerini ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ almaya ikna etmek/zorlamak. Amaç gerçekten turizm işçilerini aşılamaksa, ayrımcılık ortadan kaldırılmalıdır.
KÇÖ’nün sonlanması turizm işçisinin ‘ücretsiz izne’ mahkum edilmesidir
Sezon öncesi bir diğer kritik konu ise kısa çalışmanın mart ayında bitecek olması. Cumhurbaşkanı kabine toplantısı sonrası ‘son kez uzattık’ diyerek KÇÖ’ye noktayı koydu.
Ancak belirsizlik açısından bakıldığında 2021 sezonu geçtiğimiz yıldan daha parlak değil. Birkaç ülke hariç dünya genelinde aşılama çok yavaş ilerliyor. Dolayısıyla sezon içinde vaka sayılarına bağlı olarak anlık açılma ve kapanmalar olacağı öngörülüyor. Yani yine bıçak sırtı bir sezon.
Böyle bir atmosferde KÇÖ’nün sonlandırılması, bir yılı aşkın süredir hayatta kalma mücadelesi veren turizm işçilerine vurulmuş bir darbe, onları ücretsiz izin ödeneğine mahkum etme anlamına geliyor.
Acaba ‘turizm normale dönecek, sektördeki istihdam eski haline gelecek’ beklentisiyle mi KÇÖ sonlandırıldı? Eğer öyleyse, karar vericilerde bu kanaati kim oluşturdu?
Ben turizm çalışanıyım 3 5 rantçı para kazanacak diye aşıyı bize mecbur kıldılar aşı olmayı reddettigim zaman işten çıkarılacağım söylendi ne yaparsanız yapın aşı olacaksınız diyorlar peki neden?
turizm çalışanlarına aşı öncelıkli mi yoksa zorunlu mu ? aşı olmaz istemeyen işine son verileblir mi ?
KÇÖ uzatılması saçma bir düşüncedir. Siz sanıyorsunuz ki otellerdeko tüm çalışanlar Kısa Çalışma Ödeneği'ne dahil edildi. Hayır elbette. Sadece normal sezonda çalışan personelin %10u dahil edildi. Kalan %90'ın da yine %40-50si nakdi ücret aldı. Hiçbir şey almayan personel için KÇÖ uzatılması zarardır. 20 tane personel ücretsiz izne çıkmasın diye 70-80 tane personeli işsiz ve ödeneksiz bırakmak da vicdansızlıktır. Hükumet KÇÖ programını ödemeden önce hakedişleri kendisi belirlemek için otellerin İnsan Kaynakları ya da Personel Müdürlüklerinin liste göndermesi sonucunda bir liste oluşturdular. Peki bu listeyi denetleyen kimse oldu mu? Turizm çalışanlarının tamamı faydalandırıldı mı acaba diye peşine kim düştü? Şimdi uzatılsın diye "cıyaklamanın" bir manası yok. İşletme sahibi elindeki personelin tamamını kaybetmek istiyorsa zaten KÇÖ'yü uzatsanız da ücretsiz izne çıkaracaktır. Kaybetmek istemeyen KÇÖ bittikten sonra elini cebine atacaktır. Bu sektörden iyice soğuttular.
Güzel yazı...iyi tespit.... kutlarım..
Kısa çalışma uzatılmalı işsizlik artar bu insanlar ne yapar kimse kinseye babasının parasını vermiyor yıllarca kesinti yapılmış bu ilçinin hakkıdır turizm yok bitik güneye gelecek ruslarla turizm düzelmiyor
Hay ağzına sağlık,ilk defa birisi turizm çalışanlarının ne kadar mağdur edildiğini dile getirdi şurda.Turizm bakanı turizmci olunca böyle olur bu işler.adam kendi firmalarını otellerini düşünecek tabi, turizm çalışanları ni neden düşünsün
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri