Serdar Sağlamtunç / FCSI

Takke düştü de kel ne durumda?

Takke düştü de kel ne durumda?

Son günlerde birçok mecrada yayınlanan turizm üzerine dolaşan haberlere şaşırıyorum desem yalan olur. Yapılan hataları, yanlışlıkları, çıkmaz sokağı, manevraları, dolambaçlı aldatmacaları anlatan bir dizi inciler yerlere saçılmış durumda. Hayret ki ne hayret. Sadece Turizm Güncel için 206 yazı yazmışım ve her yazı içinde sektörü bir nebze bilen bir profesyonel olarak yapılması gerekenler ile ilgili ipuçları verip belki duyan olur diye beklemişliğim var. Ama kör ve sağırlık etrafı sarmış durumda.

Son on yılda turizm, yönetilemeyen ekonominin can simidi, umudu olarak duyuruluyor fakat bunu gerçekleştirecek tedbirlerin alındığını söylemek olanaksız. Sürekli “ben bilirim” diye ortaya bir sürü kişi çıkıyor ama orta oyunundan başka bir şey oluşmuyor. Birbirinden kopuk, uygulanması olanaksız pek farklı abuk sabuk önermeler ve bol toplantılar, kurullar, akçeli bağlantılar ile turizm sektörünü daha da kötü yola düşürmek gayreti gözleniyor.

Bu davranışlardan iki sentez yapılabilir mi diye düşünmek gerekli. Hatalar var mı, gelecek için öngörü veya ileriye dönük düşünceler oluşturulabiliyor mu?

*İlkinde çok bariz, basit ve kuralsız hataları bu sektör paydaşları herhalde çok iyi öğrenmişlerdir.

*İkinci için ise şüphelerim var çünkü bunun için öyle kurullar, konseyler kurmaya gerek yok, sadece akıl ve tekniğe uygun kararlar yeterli.

Ülke turizminde gelecek için önemli olan adımlar neler olabilir, birlikte bir ufuk turu yapalım mı? Belki bir sinerji ortaya çıkabilir, kim bilir?

1. Sürdürülebilir Turizm: Çevre dostu otel ve yiyecek içecek kavramının oluşturulması, temiz ve yenilenebilir enerji kullanımın her yere ulaşımı, sıfır enerji bina kavramına geçiş, minimal ve teknolojik alt yapısı yeterli tesisler, çevre ile birlikte yeşile duyarlılık, atık yönetimi ve atıksız tesis projeleri, temiz ve sağlıklı yerel gıda üretimi, temiz su/hava/toprak önlemleri.

2. İnsana Yatırım: Turizm işgücünün potansiyelinin belirlenmesinden sonra çalışanların eğitimi, sosyal hakları, çalışma ortamı ve şartları, konuk ağırlama kavramının nitelikleri, hizmet kalite duyarlılığı, teknolojik becerilerin geliştirilmesi, kalıcı istihdam planları, müşteri yerine misafir kavramına geçiş çalışmaları, kişiselleştirilmiş ve butik hizmet şartlarının oluşturulması,

3. Veriye Dayalı Kararlar: Turist davranışı, tercihi ve eğilimler hakkında geniş bilgi toplanması ve veri bankası oluşturulması yanında bu bilginin paylaşımı sonucu çok farklı kültürel ve gelenek sahibi olarak geniş yelpazeye sahip hizmet unsurlarının belirlenmesi.

4. Çevre Doğallığı: Salgın sonrası en fazla dikkat edilen bir unsur olarak doğal tabiatın, floranın ve faunanın korunması yanında yeni çeşitler için bilimsel çalışmaların açık kaynaklar ile yapılması, mevcut yerel tabiatı ortadan kaldıran ve kimyasallar ile yer altı kaynaklarını harap eden her türlü ticari faaliyetin durdurulması, izin verilmemesi.

5. Ekoloji ve İklim: geriye baktığımızda 30-40 yıl önce yapılan uyarıların dikkate alınmaması sonucu devasa iklim değişimi ve ekolojik dengelerin bozulmasına koşut insan yapımı felaket çeşitleri ortaya çıkmaktadır. Burada ileri ülkelerin ikiyüzlü çirkin politikaları gelişmemiş ülkeler yöneticilerinin para hırsını kaşımakta ise de elde edilen parasal değerin asla o ülkeye fayda sağlamadığı, ama iklim dengelerini bozması söz konusudur. Bu kötü gidişatın durdurulması.

6. Sağlık Güvenliği: Turizm alanlarının planlamasında birbirine yakın tesisler yerine doğal tabiatı öne çıkartan açıklıklar oluşturulması, sağlıklı ortamların oluşması ile birlikte yöresel doğal kaynaklar kullanılarak sağlık turizmi olgusunun da devreye sokulması.

7 .Kültürel Miras: Özellikle ülke tarihi zenginliğini turiste aktaracak her türlü kalıntının açık plan olarak yapılandırılması, tesislerin bu yerlerden en az 5-10 km uzakta konuşlandırılması, otantik yapıya uygun olarak beton yerine farklı malzemelerden tesislerin kurgulanması.

8. Alt Yapı: Özellikle yeni turizm alanlarında doğal aşırı yağışlar ve ısınmaya karşı tedbir alacak tür projeler, eski yerleşkelerde aynı amaçla farklı tedbirleri içeren mühendislik ve mimarlık çalışmaları.

9. Ulaşım Bağlantısı: Belirlenen merkezi alanlarda hava/kara/deniz ulaşımının karma kullanılarak daha etkili ve ucuz ulaşım yöntemlerinin uygulanması, temiz yakıt ve özellikle güneş enerjisi kullanan araçlardan faydalanılarak toplu taşımaya ağırlık verilmesi.  

10. Teknolojik ve Dijital Dönüşüm: Genel anlamda iletişim, ödenti, akıllı bina kavramı, günü ve etkinlikleri planlama, güvenlik, Yapay Zekâ ve Nesnelerin İnterneti kullanılarak daha etkin işlemler ve hizmetler, kullanıcı dostu cihazlar.

11. Kamu/Özel Sektör/STK Entegrasyonu: Birlikte karar alarak uygulamaların geniş yelpazede her kesim için fayda yaratacak ve yeniliklerin önünü açacak, imece usulü bir çalışma planlamasının devreye alınması.      

Kısaca özetlemeye çalıştığım bu on bir madde ele alınarak öncelik sırasına göre bir plan yapılırsa hemen olmasa da yakın erimde, 5-6 sene sonrasında bugünkü makyajlı rakamların birkaç misli kazanımlar söz konusu olacaktır. Görüş ve önerilere açıktır.

 


Bu Makale 26.07.2024 - 15:34:18 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.