Zekeriya Şen

Singletonlar

Singletonlar

Değişen yaşam tarzları, seyahat demografisi, birlikte seyahat edemeyen partnerler ve seyahat kolaylığı nedeniyle yalnız veya namı diğer solo seyahat giderek daha popüler hale geliyor. Öte yandan, tatil konusunda en bağımsız olanlar arasında yer alan, 50'li yaşların üzerindekilerden gelen talebin büyük bir artış gösterdiği, büyüyen bir pazar. Bilhassa pandemi dönemi ve sonrası solo seyahat daha bir arzulanan hizmet oldu.

Yalnız seyahat etmeyi düşünüyorsanız, muhtemelen "tek kişilik fark" cümlesini fark etmişsinizdir ve bunun neyle ilgili olduğunu ve seyahat bütçenizi nasıl etkileyeceğini merak etmişsinizdir.

Tek başına seyahat edenler arasında bekar, boşanmış veya dul olanlar ile yeni şehirleri ve ülkeleri kendi başlarına keşfetmeye gitmek için kocalarını, eşlerini veya partnerlerini geride bırakanlar bulunmakta. Bunun haricinde fazla konuşulmayan nedenler de var elbette, örneğin: hijyenik saplantılar, sağlık endişeleri, horlama gibi kronik açmazlar.

Şimdiye kadar yalnız seyahat ettiyseniz, 'tek kişilik farklı' ödemek zorunda kalmanın sıkıntısıyla karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Yalnız seyahat etmenin 'ayrıcalığını' fark ödeyerek yaşamak sinir bozucu olabilir - hatta bazıları için düpedüz haksızlık olarak bile nitelendirilebilir. Kendi başınıza tatil yaptığınız için cezalandırılıyormuşsunuz gibi görünebilir.

Peki, tek kişilik fark nedir?

Geleneksel olarak, yolcu gemileri ve oteller kamaralarını/odalarını doldurmak zorundalar. Doldurmaları gereken belirli miktar da çift kişilik odalar olur. Özünde yalnız seyahat edenler teknik olarak odayı “doldurmazlar”.

Tek başına seyahat ederken, konaklama sağlayıcıları, tur operatörleri ve yolcu gemileri bir odayı işgal eden sadece bir kişinin kayıp gelirini telafi etmek için seyahat maliyetlerine tek kişilik oda/kabin/kompartman farkı ekler. Çoğu otel, odalarını çift kişilik veya aile odaları olarak fiyatlandırır. Daha sonra, yalnızca bir kişi tarafından kullanılıyorsa bu odalarda indirim yapmaz. Bu, otel tarafından, içinde kaç kişi olduğuna bakılmaksızın, oda sağlama ve temizleme maliyetinin aynı olması nedeniyle aklanır. İşte tam bu noktadan “tek kişilik fark” doğar ve bu da diğer tüm paydaşları tetikler ve bir zincirleme etkisi yaratır. Ancak solo seyahat eden birisinin de eğer oda-kahvaltı konaklıyorsa sadece 1 tane kahvaltı, nispeten daha az elektrik ve su masrafı olduğu da otomatikman göz ardı edilir.

Konaklama servis sağlayıcıları, genellikle yalnız seyahat edenler için oda kullanmanın maliyetini düşürmeye istekli değildir. Çoğu otel, konaklama için kişi başı ücrete karşı oda başına ücret alır. Tek kişilik oda farkını haklı çıkarmak için otelciler, bir oda için temizlik ve bakım maliyetinin, bir veya daha fazla kişi odada kalsa da hala aynı olduğunu açıklar. Bunu tur operatörlerine yansıtırlar onlarda doğal olarak tüketiciye bu farklı yansıtmak durumunda kalırlar.

Geleneksel olarak, oteller çiftler halinde seyahat eden kişiler bazında hizmet vermektedir veya buna odaklanırlar. Kişi sayısına göre değil, oda başına ücret aldıkları için, yalnız seyahat edenler orantılı olarak daha yüksek fiyatlar ödeyeceklerdir. En azından servis sağlayıcısının hedefi bu yöndedir.

Buna ek olarak, otelciler ve yolcu gemileri, iki kişinin para harcayabileceği yerlerde yiyecek, içecek ve eğlenceye yalnızca bir kişi para harcayacağından, singletonları (tekçileri) daha az karlı olarak değerlendirir.

Bu bağlamda seyahat broşürlerinde, seyahat fiyatlarının esas olarak, söz konusu paket içerisinde bir oda için çift kişilik konaklama maliyetini kapsayan çift kişilik büyük (DOUBLE - DBL) yatak veya aynı odada iki farklı yatak (TWIN - TWN) oranı olarak verildiğini fark edeceksiniz. Bir kişi yalnız seyahat ederken, çift kişilik bir odayı işgal eder ve servis sağlayıcılar iki kişiden elde edecekleri kazancı olabildiğince tek kişi seyahat edenlere yansıtırlar. Tek kişilik fark ücreti, servis sağlayıcıya bağlı olarak değişir, miktar çift kişilik oda fiyatının yüzde 10 ila yüzde 100'ü arasında değişir.  Bu yüzdelik oran/ücret, operatörün maliyetleri karşılamak için gerekli olduğunu hesapladığı miktara bağlıdır. 

Servis sağlayıcılar, bu maliyeti karşılamak için tek başına seyahat edenlerden aslında tam ücret almayı tercih eder, ancak çoğu durumda bu çok fazla ticari kaygı içerir ve gezginleri ürkütür. Özünde tek kişilik fark seçeneği sunmak, daha orta nokta bulmaktır, ne tek kişiden çift kişilik fiyat alınır, ne de servis sağlayıcı tek kişiden kazancını göreceli düşürmez.  Ortada bir yerde servis sağlayıcıları ve solo gezginler buluşurlar. Bu sayede operatör, bir miktar masrafı telafi eder ve buna karşılık gezgin de tek bir odada kalabilir. Özetinde tek kişilik oda farkı, tek başına oda tutan kişilerden alınan bir sür primdir diyebiliriz.

Bazı turizmciler bunu, başka bir deyişle, bir odayı paylaşmak zorunda kalmamanın 'lüksü' için ödenen bir prim olarak yorumlayabilir.

Bu nedenle, genel olarak tek kişilik farkların olup olmadığı veya ne ölçüde “adil” veya “haksız” oldukları, ilgili bakış açısına çok bağlıdır. Ahlaki açıdan bakıldığında, kendi başına seyahat edenler cezalandırılmakta. Oysa tek başına seyahat edenler daha az sorunlu ve son zamanlarda cidden büyüyen bir pazar olduğu aşikâr. Bundan dolayı başta otelciler olmak üzere solo seyahat edenler ve bekarlar için uygun fiyatlı ve uygun teklifler sunmak zorundalar. Bu talepleri dostane ve karlı bir şekilde yönetebilirler. Tek başına seyahat edenlere geniş çift kişilik odalar veya benzeri (küçük tek kişilik odalar) yerine daha düşük maliyete sahip ama bir o kadar da uygun fiyata odalar sunulursa, solo gezgin pazarında ciddi bir şahlanma söz konusu olacaktır.

Oysa oteller daha çok tek kişilik oda alternatifleriyle sektöre çıkmak istemez. Öte yandan, ne yazık ki özellikle Avrupa’da tek kişilik yataklı, kapısı dahi zor açılan ve manzarasız küçük bir oda ile karşılaşma olasılığı çok büyüktür. Oteller tek kişi seyahat eden gezginlere beklenen özeni göstermek zorundadır. Son zamanlarda bu konuda oldukça atılım söz konusuyken, geleneksel düşünceler kırılıp, esnetilirken ne yazık ki hala sektörün geniş bir dilimi bu tanımı yeniden yorumlamaya kayıtsız kalır.

Bazı durumlarda yapılan kampanyalar ile bu fark alınmaz ancak muhtemelen bu gideri ya otel ya da tur operatörü (acentesi) sinesine çeker.

Ancak zaman değişiyor! Tek başına seyahat etmeninde bir lüks olmadığı vurgusu yaygınlaşıyor. Belirli oteller tek kişilik odalar üzerine yatırım yaparlarken fark almadan çift kişilik odaları da tek kişilere kullandırmaktalar. Sektörde işlerin değiştiğine dair işaretler var. Yalnız bir gezgin olarak, tek kişilik fark içermeyen tatil çeşitlerinin her geçen gün daha da zenginleştiğini görmek çok sevindirici.  Pek çok seyahat acentesi artık yoğun seyahat sezonu dışında (ne yazık ki burada tedarikçi otellerin politikalarına çok bağımlılar) indirimli fiyat veya sıfır maliyetli tek kişilik fark almadan promosyonlar sunuyor. Ciddi yoğunluğu olan pek çok tur operatörü de özellikle otellerden kaynaklanan bu tek kişilik farkı almamaları için tedarikçilerine ciddi bir dayatma içerisine girmiş durumda.

Tek kişilik odalar (daha küçük olsun ya da olmasın) aynı zamanda daha düşük “işletme maliyetlerine” neden olacağından ve solo seyahat edenlerin yakın gelecekte bir çift olarak geri dönme ihtimalini de değerlendirerek minnettar düzenli müşteriler haline dönüştürülmeleri gerekir. Her halükârda, konaklama ve turlar için tek kişilik oda farkları ya hiç olmaması ya da çok küçük oranlarda olması gerekmektedir. Sektör artık daha farklı bu konuya bakmak zorundadır. Sektörün gelmekte olanı görüp, zaman içerisinde bu değişikliklere, kalıplaşmış kurallardan esnemeyi bilmesi gerektiğini fark etmesi şart.


Bu Makale 24.08.2022 - 09:48:21 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Biraz fazla olmuş

    Yağmur Selengöz 25.08.2022 - 10:06

    Merhaba, Otelcileri tek suçlu göstermişsiniz. Ben bir otelji olarak buna tepkiliyim. Yazdıklarınız nispeten doğru ama bakış açınız yanlış. Elbette tek kişi kalanlardan fark alacak kurumlar. Bizler o odayı 2 kişi için satmaya odaklıyız. Bir kişi gelince o zaman kazancımız azalıyor.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.