Sezon ortası yazısı: Niteliksiz turizme devam!
2016 yılında derin bir kriz yaşayan, 2017 yılında toparlanma emareleri gösteren Türkiye turizm sektörü, 2018'de ''Turizm patladı'' haberleriyle gazetelerin manşetlerini süslüyor.
Peki gerçek anlamda turizm sektöründe neler oluyor?
Aslına bakarsanız yeni bir şey olmuyor. Türkiye katma değeri düşük turizm yapmaya, çok düşük kar marjlarıyla çalışmaya, turizm çalışanlarına düşük ücretler verip onları ağır koşullarda çalıştırmaya devam ediyor.
TURİZM YATIRIMCILARI MUTLU!
Turizm yatırımcıları ise, Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesi ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik'te yapılan değişiklikle beraber kamu arazileri üzerine kurulu tahsisli tesislerde yüzde 20 oranında kat irtifakı ve kat tapusu düzenleyebilecek olmanın mutluluğunu yaşıyor.
YÖNETMELİKTEKİ LOKANTALAR İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİĞİ KİMSE GÖRMEDİ
Ancak aynı yönetmelikte bakanlığın lokantalara müstakilen işletme belgesi vermeyeceği şeklindeki değişiklik hiçbir turizmcinin gündemine girmiyor. Turizmciler, Türkiye'deki belediyelerin büyük kısmının uzun süredir içkili restoranlara belge vermediğini, yeni düzenlemeyle birlikte bu tip mekan açmanın neredeyse imkansız hale geldiğini bilmiyor olmalı.
MEHMET İŞLER DE OLMASA...
Alkollü içkilere yapılan yüzde 15'in üzerindeki ÖTV zammına, ETİK Başkanı Mehmet İşler dışında, ses çıkaran oldu mu? Yoksa oteller ÖTV'siz alkollü içki alıyor da kimsenin haberi mi yok?
TÜRSAB BAŞKAN YARDIMCISI 120 YENİ OTELE NEDEN SEVİNİR?
TÜRSAB Başkan yardımcısı, uluslararası zincir markaların Türkiye'de 120 yeni otel açacağını müjdeliyor. Türkiye'nin hangi şehrinin neresinde ne tip otele ihtiyaç var, ya da var mı? Bunun fizibilitesi yapıldı mı? Hayır. O halde bir acenteci bu yatırım haberlerini nasıl olur da müjde diye verir? Acenteler Tükiye'ye getirdikleri turisti yatıracak otel bulamıyorlar mı örneğin?
OTEL FİYATLRINDAKİ DURUM, BİR KIYASLAMA
Almanya'nın bir şehrindeki 3 yıldızlı otelin oda-kahvaltı (üstelik doluluğu yüzde 50) satış fiyatı 107 euro. Odada bulunan tek şey yatak. Ne bir çay-kahve, ne bir şişe su ne de bir çift terlik...
Peki çok daha iyi servisi olan İstanbul'un göbeğindeki 4 yıldızlı bir otelin oda-kahvaltı fiyatı ne kadar? 50-60 euro. Elindeki mevcut nitelikli tesisleri bile değerinin çok altında satan turizmci, bu habere sevinebilir mi?
Bu arada, 'Türkiye'de yatırım yapacak' denilen uluslararası zincirlerin bu yatırımlarla ilgili tek kuruş riski yok. Tüm riski Türkiye'de yatırımı yapan şirketler üstleniyor.
RESORTLERDE DE DURUM FARKLI DEĞİL
Şehir otellerinde durum buyken resortlerde durum daha mı farklı? Maalesef değil. Belki de kıyı otellerinde durum daha kaygı verici.
Sezon ortasında sahil bandında bulunan beş yıldızlı bir otelin temmuz ayı ortasında 2 kişi 7 gece yarım pansiyon fiyatı 2 bin 900 TL (536 euro). Alt segmentlere indikçe bu fiyat bin 500 TL'ye kadar düşüyor. Bu fiyata, uçak ve transfer de dahil tabi. Bu tesisler kalite ve servisini düşürmeden, personelini de mutlu edecek şekilde bir operasyon yürütebilir mi? Dahası, şu fiyatlarla ülkeye getirdiğiniz turist müze gezer mi, dışarıda bir restoranda yemek yer mi, alışveriş yapar mı?
BİLABEDEL 15-20 MİLYON TURİST AĞIRLIYORUZ
Bakanlık hedef yükselterek (sene başında 38 milyon öngörülmüştü) bu yıl Türkiye'nin 40 milyon ziyaretçi ağırlayacağını açıkladı. Yapılan turizm ve fiyatlar göz önüne alındığında, Türkiye'nin aslında 15-20 milyon turiste bilabedel hizmet verdiğini görmek gerekiyor.
OUTGOING ACENTELERİ ZOR DURUMDA
Son bir not: Yükselen döviz kurları nedeniyle Türkiye'de outgoing operasyonu yapan acenteler oldukça zor durumda. Türkiye'den yurt dışına operasyon yapan büyük acentelerin satışları yüzde 30 oranında daralmış durumda. Küçük çaplı acentelerde ise bu oran yüzde 50'yi buluyor. Ürün çeşidi ve tedarik ağı daha geniş olan büyük acenteler şimdilik durumu idare etmeye çalışıyor. Ancak küçüklerin durumu oldukça sıkıntılı.
Bu Makale 09.07.2018 - 15:06:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
arkadaş 25 yıllık esnafım halihazırda 2 işyerim var 11 personelim var işletmeciliği bırakıkıp tarım işi yapacağım bu turistlerle devam ederse antideprasana başlayacağız en güzeli bırakmak
-
turistin cebinde 50 dolar var, bu paraya herkes talip? kalitesiz turist otelleri doldurmuş durumda. otelci memnun oteli dolu dolar euro yuksek kurda oldugu ıcın kendısını karlı sayıyor. ancak turızm o kadar da ıyı degıl. esnaf kırasını odeyemez halde.
-
Çok güzel bir yazı, kalemine sağlık...
-
Sevgili Savaş,
Hap gibi bir yazı yazmışsın, biraz acı tadı olabilir :)
Hem nalına hem mıhına çok yerinde ve net anlaşılır bir yazı. Bakalım ünlü ünsüz turizm guruları ne kadar anlayıp ne kadarını özümseyebilir?
Ülkede çürümüş ama ayakta duran benzer yapılar yıkılarak yeniden yapılmalıdır. Yeni bir turizm senaryosu yazmak ve uygulamak zor değil ama onu yapacak irade ve akıl gerekiyor. Sorun tam da burada.
-
Savaş, Çok doğru şeyler yazmışsın,katılıyorum. Türkiye’nin yeni turizm hikayesinde bu gerçekler ışığında vizyonu ortaya çıkarmak gerekir. Geçmişin iyi taraflarını alıp onları çeşitlendirmek lazım. Teşekkürler
-
demiştim ya, eğer bu yapılan turizm ise ben patlıcan musakkayım. doğru analize şapka çıkarılır...
-
Doğru noktalara temas eden bir yazı. Aslında buna eklenmesi gereken bir nokta da planlama. Herkesin kafasına göre iş yaptığı ortamda sadce kaos oluşur. Biz de onu yaşıyouz şu anda.
-
Ağzına sağlık Savaş Kardeşim.
Ucuz otelciliğimiz:
1- Plansız arttırılmış olan yatak kapasitesi,ve hala körüklenen YATAK!!
2- Ucuz ve kayıt dışı koşullarda çalışan işgücü,
3- Ucuz sayılabilecek Sebze- meyve
Her geçengün düşen karlılık ve zorlaşan turiz.
Ağzına Sağlık SAVAŞ kardeşim
Şükrü Çelik
-
hayret ettim. doğruları yazanlar var . tesekkurler savaş bey.
bodrum u kısmen hariç tutarım bu yazıdan.