Tüm sektörlere baktığımızda belki de en şeffafı turizm sektörüdür! Ürünlerimiz, fiyatlarımız, hizmetlerimiz internet dünyasında tamamen şeffaf bir şekilde açıkta. Hizmet sektörü olduğumuz için de eleştiri ve övgü fazlasıyla bizim işimizin birer parçası!
İstanbul’da gerçekleşen, “Yeni Dünya Düzeni : Tam Şeffaflık” konulu Digitalage 2011 konferansına katılma fırsatı buldum. Medya’nın kraliçesi olarak tanımlanan Arianna Huffington konferansın baş konuşmacısı idi ve anlattıkları tamamen şeffaflık üzerineydi!
Sosyal medya ve dijital medya’nın günümüzdeki konumunun bu denli şeffaf olması, “hikaye”’lerin hızla ilerlemesini sağlıyor. Bazen bu hikayeler negatif bazen de pozitif olabiliyor. Huffington otelcilik sektörüyle ilgili bir örnek de verdi konuşması esnasında. Çok ünlü bir otel zinciri (ismini belirtmedi) sosyal medya’ya (twitter, facebook) açılma kararı almış – açıldıkları andan itibaren de marka hakkında çok negatif yorumlar yağmaya başlamış. “Yorumları dinlemeyip tüm sosyal mecraları kapatıp gidebilirlerdi, ama onlar kalmayı ve insanların aklındaki negatif imajı düzeltmeyi tercih ettiler ve sonunda kazanan onlar oldu” dedi Huffington.
Sosyal olmak için bilgisayarlarımızı bile açmamıza gerek yok artık; elimizdeki cep telefonu ne marka olursa olsun artık internete erişim sağlayabiliyor. Yolda, trafikde, evde, gezmede – her yerde her şeye saniye saniye, yorum yapabilir aklımızdakini rahatlıkla internet boşluğuna atabilir olduk. Dijital Sosyal Medya’da bir yorum’un bir çığ gibi büyüyebildiği günümüzde, siz kendi markanızla ne zaman yorumları takip edip aktif olursanız, işte o anda markanızın sosyal gücü elinizde demektir!
Tüm Dünya’daki turizm sektöründe negatif veya pozitif yorumların rezervasyon alışkanlıklarını tamamen etkilediği bir gerçek. Bir ülke, bir destinasyon, bir havayolu şirketi, bir otel, bir acenta, bir rehber, bir restoran hakkında yapılan bir yorum bile rezervasyon alışkanlıklarını yönlendirmede etkili olabiliyor. Turizm’in hangi dalında olursanız olun, sosyal medyanın şeffaflığında olmak ve markanızı oralarda temsil etmenin - kısa, orta, uzun ve çok uzun vadede size faydası olur. Hangi Pazar’a ve demografik’e hitap ediyorsanız mutlaka onların dijital sosyal dünyada nerede olduğunu bulun ve siz de orada olun ! Pozitif övgüleri nezaketle karşılayın ve negatif eleştirileri de yapıcılıkla ciddiye alın ! Kazanan siz olursunuz inanın !
Huffington’ın vermiş olduğu istatistiklere istinaden Türkiye dünyanın en sosyal 4'üncü ülkesiymiş. Bu istatistikden görüyoruz ki biz yorum yapmayı ve “hikaye” anlatmayı çok seviyoruz !
Bu Makale 10.02.2012 - 14:14:16 tarihinde eklendi.
Zeynep Hanım, yazınızı yine keyifle okudum. Samimiyet ve karşılıklı bir sohbet havasındaydı. Okurken keyif aldım, belki çoğumuzun görmezden geldiği, basit bulduğu, inandırıcılığına inanmadığı, sosyal medyanın önemini gayet güzel anlatmışsınız. Tebrik ediyorum
Ulusal işletmelerimizin veya yerel işletmelerimizin konuya daha duyarlı ve ılımlı yaklaşmaları gerektiğine inanan bir insan olarak, geleceğin yatırımı, sosyal medyadır diyorum...
Teşekkürler...
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.