Serdar Sağlamtunç / FCSI

Salgın sonrasına hazırlık

Salgın sonrasına hazırlık
Bilinmezlik en büyük karmaşadır.Covid 19 bilgimiz az, tevatür fazla. Bilimsel veriler virüsün insan ihmali ile tekrarlayacağı ve normale dönmenin iyimser 2021 ortası olduğu belirtiliyor. Zaten aşı da bu zamanlarda bulunmuş olacak.

Bu süreyi önemli bir hazırlık dönemi olarak kullanmanızı öneriyoruz.

Turizm penceresinden bakılınca, yeni düzende oteller, restoranlar ve öncelikle gıda üreten işyerlerinin şekil değiştireceği görülüyor. Bunu farklı bir fırsata dönüştürmek olasıdır. Patron-işveren modeli patron-işletici tarzına dönecektir. Bu ise muazzam bir tasarruf ve olumlu değişim sağlayacaktır. Birkaç gün önce ilan edilen tedbirler ile tesislerde oturma kapasitesi %50-60 kısıtlanacak. Böylece gıda hizmeti veren restoran, kafe, bar, otel gibi tesisler yarı yarıya küçülmek zorunda kalacak. İlk aşamada alan olarak büyüklük aynı kalsa da daha sonra ve özellikle yeni projelerde minimal tarza geçiş olacaktır. Sektörde yeni şartlara uyum ve kazanç ancak değişim ile olabilecektir. Esasında dünyanın gidişatı olan turistik tesislerin küçülmesi 2030-2050 planlarında yer almaktaydı. Bizde bu geçişe zorla ayak uydurmuş olacağız.

Olumlu tarafından bakılırsa turizmdeki tekdüzelik böylece tarih olabilir ve daha özgün tarzlar ortaya çıkabilir. Avrupa bunu 1970 lerde yapmış ama bizde ortaya karışık tür garip bir şekilde tercih edilmektedir. Şimdi bu anlaşılmaz sistem değişecektir. Diğer bir önemli kazanım maliyetlerin düşürülmesi olacaktır. Yeni tesisler teknolojik olanaklar ile sıfır enerji binalara dönüşecek sektör harcamadan kazanmaya başlayacaktır. Buna kendi içinde gıda üretimi de eklenirse güvenli gıda aşaması da mükemmel bir şekilde geçilecektir. Tabi ki tüm bu işler için iyi bir plan yapmak gereklidir.

Farklı bir program ile bu belirsiz dönemde sizlerin projelerine destek olabiliriz.

Ne ve nasıl?

1. Nasıl dönüşüm?

2. Hangi proje?

3. İyi ve uygun cihaz nasıl belirlenir?

4. Hijyen nasıl artırılır, alt yapı detayları nasıl olmalıdır?

Benzer sorularınız varsa yeniliği yakalamanız için destek veriyoruz.

E: info@dm-consultancy.com

ÖĞRENDİKLERİMİZ:

• Gıdaların taze ve sağlıklı olarak saklanması konusunda koruyucu olarak düşünülen sebze ve meyveyi poşet içine koymak ürünün en kısa yoldan atık hale dönüşmesine ve gıda içinde küf ve mantar oluşumu yaratmıştır. Gıda zehirlenmesine kadar gidecek tehlikeli bir durumdur. Bunun yerine ya nefes alan tür perfore delikli poşetler ama daha uygun olanı kullan at eldiven kullanılmasıdır. Eldivenler ise basit bir hava üfleyici aparat ile otomatik ele geçen türden olmalıdır.

• Maskeler normal kuru çöp değil tıbbi atık kapsamında işlem görmelidir. Uygun olan maskelerin atılma yerlerine sızdırmaz kilitli atık toplayıcı bidon veya kovaların konmasıdır.

• Genel anlamda bakıldığında hastane, otel, AVM, restoran benzeri tesislerde çok sıkı teknik kontrol ve uygunluk çalışmasının yapılmasıdır. Virüs havadan serpinti, yüzey teması veya kişi bulaştırması yanında sifonsuz ve sızdırmaz olmayan yer süzgeçlerinden de taşınabilmektedir. Bu nedenle anılan tesislerdeki tüm yer ızgaraları, süzgeçler kontrol edilmeli, uygun olmayan varsa değiştirilmelidir. Tesislerde genel kullanım için hissedici veya el/ayak kumandalı eviyeler, el değmeden çalışan sabun otomatları, havlu ile kurulama istasyonları kurulmalıdır. Eviyenin yanında 20 sn el nasıl yıkanır görsel yönergeler asılmalıdır.

• Aynı tesislerde havalandırma ve klima sistemlerinin 0.03 µ parçacık tutucu filtre sistemlerine sahip olması, filtrelerin BMS (Bina Otomasyon Sistemi) ile otomatik izlenme ve kayıt altında tutulma özelliklerinin olması önemlidir.

• Özellikle AVM lerde kısa mesafelere el değmeden çalışan dezenfeksiyon hazneleri, maske otomatları, çöp kutuları konmalıdır. Belli bir dönem tüm kuru çöplerin tıbbi atık olarak kabul edilmesi iyi bir önlem olabilir.

• Yemek yenen mahallerin kapatılarak nispeten ağır yoğunluklu iç havanın dışarı çıkmasını önleyici negatif basınçlandırma sistemi uygulanmalıdır. Giriş ve çıkış kapıları tercihen otomatik hissedici türde veya kapıların el teması olmadan örneğin dirsek ile açılacak donanıma sahip olması önemlidir.

• İnsanların bir araya geldiği yerler kadar yaş ve kuru gıda depolarının emniyetini sağlayacak Ozon esaslı cihazların daha yaygın kullanılabilmesi gündeme gelmelidir. Sadece Corona virüsü çeşitleri için değil, küf ve mantar oluşumunu önleyici etkileri nedeni ile bu tür cihazların etkin şekilde kullanılması önem kazanacaktır. Özellikle otel odaları, toplantı salonları, genel alanlar, depolar için çok önemli teknik tedbirler alınabilir.

SONUÇ ÖNERİSİ:

• Son aşamada ise farklı bir turizm anlayışına gereksinim var. Bu konuda özgün projeler mevcut ve ciddi yatırımcı kişi veya gruplar ile kolaylıkla hayata geçirilebilecek uygulamalar yapılabilir. Bu program çerçevesi alışılmışın dışında ögelere sahip ama güncel teknolojik gelişimini içine katmış yeni modeller şeklinde gelişecektir. Bina tarzından, yerleşim alanına, gıda üretim ve tüketimine farklı sistemler düşünülmüş ve insan odaklı bir proje temeli ortaya çıkartılmıştır. Sadece eğlenmek, gezmek yanında doğru beslenmek ve farklı hayat bakışını kapsayan belki de sektörde bir türlü yapılamayan atılımın önünü açacak çalışmalar söz konusu. Turizme birkaç değişik açıdan bakmak ve toptan iyileştirmek için çaba sarf etmenin zamanı geçmeden çalışmaların başlaması gerekli.


Bu Makale 09.05.2020 - 12:58:38 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.