Emir Hepoğlu

Portakal şehrinin hikayesi

Ülkenin birinde bir zamanlar portakalı meşhur bir şehir varmış.


PORTAKAL ŞEHRİ

Ülkenin birinde bir zamanlar portakalı meşhur bir şehir varmış. Şehrin her bir köşesi portakal bahçeleri ile bezeliymiş. Şehri halkı ise portakal ticaretinden çok para kazanıyormuş.  Bu şehrin ileri gelenleri de şehrin ambleminden tutunda, şenliğinden, festivaline, bayramından, ödülüne her şeye portakal adını vermişler. Uzunca bir süre bu portakal imajı şehrin teması olmuş ve yıllarca bu şekilde anılmasını sağlamış. Zaten şehre gelen ziyaretçilerde sokaklarda aldıkları yoğun turunç kokusu vesilesi ister istemez havaya girer burayı portakal cumhuriyeti beller imiş.

Gün olmuş devran dönmüş, kasabadan hallice şehir kısacık bir sürede zorla Metropole dönüştürülmüş. Portakal bahçesinin arazisi, içindeki mahsulden daha çok para eder olmuş. Rant denilen şeytan icadı ise bir daha ayrılmamak üzere şehre yerleşmiş. Dev bir şantiyeye dönüşen şehirde turunç kokusu almak imkansız olmuş. Yukarıdan bakıldığında beyaz kibrit kutularının yan yana dizilmiş hali gibi gözüken şehirde ne yeşillik kalmış, ne de portakal ve turunç ile anılacak bir hal.



Bu şehri ayrı bir cumhuriyet zanneden kimi turist taifesi ise şehri ziyaret etmeye devam etmiş. Zira çevredeki beldeler halen doğal güzelliğini koruyor ve ziyaretçilerine unutulmaz tatiller vaat ediyormuş. Zaman geçtikçe turizmden daha fazla gelir elde etmeye başlayan şehir portakalından ziyade denizi, havası, doğal güzellikleri ve birbirinden ihtişamlı devasa otelleri ile anılır olmuş. Portakal adı ise sadece senede birkaç festivale istinaden anılır, ardından ruhuna El Fatiha okunur olmuş.

Bu arada şehrin ileri gelenleri ve yöneticilerinin kafası birazcık karışmış. Zira portakallı tanıtıma devam etsek mi, etmesek mi ? diye sorar olmuşlar kendi kendilerine. Şehirde yılda bir defa yapılan sözüm ona uluslar arası film festivalinin konsepti ve adı muhteviyat olarak portakalı içermekteymiş. Sonra dünyanın en büyük turizm fuarlarına katılan turizm sektörünün duayen temsilcileri imaj sıkıntısı yaşadıklarından olsa gerek, kamyonlara portakal yükleyerek ecnebi memleketlerinde şehrin tanıtımını yapmaya çalışıyorlarmış. Doğruya doğru binlerce yıllık üst üste binmiş o kadar kültürün arasından sentez yapacaksın da, içinden bir iki tema seçeceksin de, sonra onlara anlam yüklemeye çalışacaksın da, tüm bunlara ne gerek var Allah aşkına, üzüm festivali, incir şenliği, karpuz güzeli yarışması ve muadili etkinlik yapmak varken.

DA DA DA, NE GEREK VAR TÜM BUNLARA, KOYARSIN BİR PORTAKAL ORTAYA, OLUR SANA ANA TEMA

Amaç karalamak değil elbette ama eleştiri yapmak nispeten daha kolay. Ülke tanıtımı yapmak ise elbette çok zor, hele de bunu bir şehir üzerinden yapıyorsanız konu daha da çetrefilli bir hal alıyor. Ülke tanıtımı her zaman için büyük tartışmalara neden olmuştur. Kimi zaman algısı kolay net ve içeriği dolu mesajlar veren tanıtımlar yapılırken, kimi zamanda kendimizin bile çözemediği görseller vesilesi ile ülkemizi yabancılara anlatmaya çalışırız. Hüsrana uğradığımız çok olmuştur bu konuda. Hedefine ulaşamayan mesajlar, ne anlattığı belli bile olmayan ucuz görseller, Avrupa ve Amerikan şehirlerinde ki tek bir turistin bile gelmesi muhtemel olamayan alakasız muhitlere yerleştirilen afişler, otobüs duraklarına konan ışıklı tabelalar v.b..

Tüm bu olumsuz örneklerin haricinde ise hedefine tam olarak ulaşan oldukça başarılı projelerde gerçekleştirilmiştir ülke tanıtımımız için, bunları da atlamadan hatırlamakta fayda var. Ancak tanıtımımız konusundaki akıl karışıklığımız ülkemiz içinde olsa, bölgesel tanıtımlar içinde belirgin bir şekilde kendini göstermekte. Bunun elbette bir çok nedeni olabilir, bütçe, ekip, bürokratik engeller v.s.. ancak tüm bunların haricinde en büyük eksiklik konuyu ehil olmayanların üstlenmiş olması gibi sanki. Dünya görüşü, vizyon, bakış açısı, estetik anlayış, araştırmacı kişilik ve kültür bu tür meslekleri icra etmekte ve benzeri görevleri üstlenmek zorunda olanların sahip olması gereken özellikler. Bunlardan biri ya da bir kaçı eksik olduğunda bu ellerden çıkacak her türlü malzeme ucuz ya da manassız gözükecektir ulaşması gereken hedeflere.

Son olarak; Antalya artık portakal şehri değildir. Antalya dünya’da böyle anılmamakta ve algılanmamaktadır. Portakal hiç şüphesiz değerli bir imge ve çevre ile bağdaştırıldığında oldukça önemli bir temadır. Dünya üzerinde California başta olmak üzere birçok şehir vardır portakalı ile anılan. Ancak hemen hiç birimizin aklına California denildiğinde ilk olarak portakal gelmez, daha çok Hollywood yazısı, geniş sahilleri, melekler şehri ve daha bir dolu farklı imaj geçer aklımızdan. Antalya içinde hal böyledir. Tatil kasabası iken bizi buralara taşıyan bu değerli tema artık bu kocaman tatil destinasyonunu taşımamaktadır. Ülkemize gelen konukların algısı bu yönde değil hatta tam aksidir. Portakalı bir kenara itmekte doğru değil elbette. Ancak tarih, doğa, kültür üçgeninde kapsayıcı bir şey yaratmak ve bunun üzerinden giderek tanıtım stratejisi yaratmak kanımca daha doğru olacaktır. Bu gerçekleştiği zaman ise tanıtım için yurtdışına portakal götürmekten daha yaratıcı çözümler üretilmesi elbette mümkündür.


Bu Makale 19.03.2012 - 16:35:10 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • mehmet simsek 15.03.2012 - 01:25

    tebrik ederim sizi guzel bir bakis acisi, portakal da guzel bir simge idi antalya icin ama bizim belediye baskanlarimiz ve otelcilerimiz onlari kesip yerine bir suru para vererek golgesi bile olmayan palmiye denen gereksiz agaclari dikene kadar ,veya otelinde bir tane portakal birtane nar agaci sadece keni yemesi icin korumak ,uzerine ilacli yazarak veya basina guvenlik dikerek otelin en ust katindaki odasindan dikizliyerek eger bir personel koparmissa isten atarak vs. siz bilirmisinizki o portakal agacinin ilk kez goren bir cocuk icin nekadar onemli oldugunu ondan 1 tane koparip yemesi ve onu ulkesine geldiginde onu koparip yiyemeyenlere anlatmasi... tabi bide emir bey california ornegi vermis once sehir olmak lazim onun icin sehir olmak icinde bizim yoneticilerimizin cok ekmek yemesi lazim dahaaaaa.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.