Patronun etrafındaki hareler
Yapılar ne kadar kurumsallaşmış olsa da lider günümüzde en batıda bile halan en önemlisi.
Kamu yönetimi ve otel yönetimi arasında benzerlikler olması gayet normal, sonuç olarak ikisi de hizmet sektörü. Aralarındaki tek fark bir tanesinin kar amaçlı, diğerinin kamu yararı amaçlı, yani kar gütmeyen olması (non profit organization).
Her ikisinin de hizmet sektörüne ait olması, (kar amaçlasalar da, amaçlamasalar da) başarılarının, bu organizasyonlarda faaliyet gösteren insan kaynağının kaliteli olması ile doğrudan ilişkili olması gerekliliğini ortaya koyuyor.
Yapılar ne kadar kurumsallaşmış olsa da lider günümüzde en batıda bile halan en önemlisi.
Amerika Birleşik Devletleri’ nden daha kurumsalı var mı?
Başkanın başarısında, temsilciler meclisi ve senatodan oluşan kongrenin, hükümetinin üyelerinin, Pentagon’ un, CIA’ nin, FBI’ ın, danışmanlarının, bağışçılarının, medyanın, özel sektörün, ulusal ve uluslararası kamuoyunun ve diğerlerinin oldukça önemi var.
Ama şu kısa ömrümde edindiğim tecrübe ve azıcık tarih bilgim, mutlak başarı için bunların hepsinden daha önemlisinin, başkanın bütün bu çevresi ile ilişkilerini nasıl kurduğu, bu ilişkileri nasıl dengelediği, kısaca nasıl yönettiği ile alakalı olduğuna işaret ediyor.
Yani bu işin başı oldukça kurumsallaşmış oralar da bile LİDER ise, kurumsallaşma, ilerleme, gelişme iddasında olan buralarda da LİDERdir.
Bu LİDER, ticari kurumlarda zaman zaman, sahip/yönetici rolündeki patron, bazen onun yetkiyi ve sorumluluğu devrettiği üst yönetici veya onun da yetki ve sorululuğu devir ettiği orta yönetici vs. olarak ortaya çıkar.
Sonunda farkı yaratacak, yetki ve sorumluluklarla donatılmış işin sahibi haline getirilmiş o LİDERdir, ancak göz ardı etmememiz gereken, yetki ve sorumluluklarla donatılmış kişiye uzanan, işin kalitesine çok etki edecek ve telefon hattına benzeyen bu hattın kalitesi ile de oldukça alakalıdır. Hatta parazit varsa, iletişimde sorun vardır, iletişimde sorun olunca yönetimde sorun olur vs.
Tabi ki bu liderin (patron veya patroncuğun) etrafında kendisinin oluşturmadığı ve tamamen kontrolü altında olmayan hareler olduğu gibi, tamamen kendisi tarafından, iktidara geldiği andan itibaren oluşturduğu ekibi ve harelerde vardır.
Bu kişi ve guruplar birinci veya onuncu harede de olsalar patron nezdinde ve onun kararlarında en önemli ve etkin olarak kendilerini görürler.
Patronun (LİDERİN) gücüne, perfonmansına, karizmasına göre de önem ve etkileri değişir. Kamu yönetiminde de, otel yönetiminde de bu ilişkileri izlerken bazı karikatür sahneleri canlanır gözümde.
Bunlardan bir tanesi, koca bir kazanda pişen bir türlü yemeği, hareler kazanın dışından bir süzgeç uzatmışlar, lideri de süzgeçin içine koymuşlar, liderin pişirme ile de, pişen ile de alakası yok.
Bir diğeri lider koca bir denizde, kuvvetli bir sürat motorunun arkasında, zaman zaman suyun yüzünde, zaman zaman dibinde motoru kullananın (harelerin) keyfine göre su kayağı yapıyor.
Bir çok örnek verilebilir ancak benim bu olayla ilgili vereceklerimin sonuncusu, lider önde yırtık pırtık giysilerle kaçıyor, hareler vahşi bir hayvan kılığında lideri kovalıyor.
Ah çizebilsem ne de keyifli bir anlatım olurdu.
Bazen de Atatürk resimlerinde vardır ya onlarda olduğu gibi, lideri güneş gibi, duruşu ile dahi, harelerin en tepesinde ve hareleri kontrol eder durumda işe en fazla katkıda bulunurken görürüz.
Başarılı işlerin, liderlerinin özel olduğuna ve harelerini kendilerinin yönettiğine inanıyorum.
Umarım lider olma şansını yakalayanlar harelerini de yönetme kabiliyetine sahip olurlar.
Hoşçakalın...
Bu Makale 06.06.2010 - 20:27:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
SELAM SERDAR;
KURUMLAR, YÖNETENLER VE ÇALIŞANLAR. BİRDE KURUMLARIN DİLİ OLSADA ONU DİNLEYEBİLSEK. NE GÜNAHI VAR ZAVALLININ BİR YÖNETİCİ ALIR GÖTÜRÜR KURUMU BİR YERLERE... İŞTE MESELE O GİDİLEN YERDİR. BAŞARI VEYA HÜSRAN...
BİRDE PATRONLA / ÇALIŞANI KARIŞTIRMASAK ... BU İŞ BENİM İŞİMDİR, BEN KARNIMI, COÇUĞUMUN KARNINI BU İŞTEN KAZANDIKLARIMLA DOYURUYORSAM BU İŞ BENİM İŞİMDİR. PATRONDAN BANA NE... BENİM İŞİM... AAAA EVET BEN PATRON DEĞİLİM PATRON BEN DEĞİLİM AMA BU İŞ BENİM İŞİM İŞİM.....
artunca@superonline.com. 533 515 42 92
-
Merhaba Sn.BAŞ
Öncelikle Uzun Zamandır Bizi Eğitici,Sektör Açısından Önem Taşıyan ve Her Daim Sektörde Yoğun Olarak Karşılaştığımız Sorunları Yine Kendinize Has Yorum,Tecrübe ve Bilimsel Analizlere Dayandırarak Yazdığınız Yazılardan Mahrum Kıldığınız İçin Teesüf Ettiğimi Dile Getirmek İsterim.Çünkü ;Siz ve Sizin Gibi Vizyonu Olan Yöneticiler Biz ve Bizim Gibi Genç Kuşak Yöneticiler İçin Yazmış Olduğunuz Yazılar Adeta Bir Yol Haritası Niteliği Taşımakla Beraber , Aydınlatıcı Bilgilerden Oluşuyor.
Yazınıza Gelince Haketen Yine Çok Yerinde Bir Konunun Tespitini Yapmış Olduğunuzu Görüyorum.Size Yazmış Olduğunuz Yazınızla İlgili Yine Cevabı Sizde Saklı Olmak Üzere 2 Sorum Olacak;
1)İşletmeler, Özel veya Kamu Kuruluşlarında Kurumsallaşma Aşağıdan Yukarıyamı?Yoksa Yukarıdan Aşağımı Olmalı?
2)Kurumsallaşmanın Tam Olarak Sağlandığı Yönetimlerde Lider Gereksinimi Varmıdır Yokmudur?
Nacizane Cevablarınız Merakle Beklemekle Beraber Devamlı Yazılarınızıda Beklediğimi Belirtmek İsterim.
SAYGILARIMLA...