Otelleri tehdit eden yönetmelik
İstanbul'da bir otelde yapılan denetlemede, dana etiyle domuz etinin aynı tavada pişirildiği gerekçesiyle işletmeye para cezası kesilmesi, cezaya gerekçe oluşturan yönetmeliğin barındırdığı çelişkileri gün yüzüne çıkardı.
Zaman Gazetesi'nde bir haber çıktı. 'Dana ile domuz etini aynı tavada pişiren otele ceza' başlığıyla verilen haber, ilginçti. Kağıthane Tarım Müdürlüğü yetkilileri, 5 yıldızlı bir otele 2 bin 560 TL ceza kesmişti. Nedeni ise domuz etiyle diğer etlerin aynı tavada pişirilmesiydi...
Olayın ardından hemen konuyla ilgili yönetmeliği inceledik. Yönetmelikte direkt aynı kapta pişirilmesiyle ilgili bir husus yoktu ancak bu konuyu ima eden birkaç bölüm vardı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 27 Aralık 2011 tarihli, Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği’nin 6’ncı maddesinin 5’inci fıkrasının A bendinde, “evcil tırnaklı hayvan” olarak ifade edilen (koyun, keçi, sığır vb) hayvanlarla, tek tırnaklı hayvan ve domuz etlerinin aynı mekanda işlenemeyeceği belirtiliyor. Aynı maddede, tek tırnaklı hayvan ve domuz etlerinin işlenebilmesi için, ayrı ayrı ruhsat alınması gerektiği söyleniyor.
Aslına bakılırsa, burada büyük bir problem var. Çünkü sığır, koyun keçi etleriyle, domuz etinin bir arada bulunmasından nasıl bir hijyen sorunu ortaya çıktığı belirtilmiyor. Yönetmelikte bu konunun açıklanmaması akla ister istemez, yönetmeliğin hangi teamüllere göre hazırlandığı sorusunu getiriyor.
Yılda 30 milyonun üzerinde turist ağırlayan Türkiye’deki 5 ve 4 yıldızlı otellerin çoğunda müşterilere domuz eti sunulduğu biliniyor. Bu, bir tercihten öte; müşteri beklentileri ve memnuniyeti ekseninde değerlendirilmesi gereken bir durum.
Öte taraftan, İstanbul’daki bir otele, aynı tavada hem domuz eti, hem de dana eti pişirdiği gerekçesiyle verilen cezanın, mevzuatta bir karşılığı yok. Bu da, söz konusu yönetmeliğin suistimale ne kadar açık olduğunu gösteriyor.
Turizmciler bir an önce, söz konusu yönetmelikteki karmaşanın giderilmesini ve fevri yaklaşımlarla otelcilerin mağdur edilmesine neden olabilecek yönetmeliğin tekrar gözden geçirilmesini istiyor.
Yoksa, bu otelciler için büyük bir tehlike arz edebilir. Müşterilere domuz eti ikram eden yüzlerce otele bu tip cezalar kesilmeye başlanırsa işin sonu nereye varacak?
Bu Makale 01.08.2013 - 15:03:06 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Türkiyede toplam et üretimin 50 si Domuz çiftliklerinden sağlanmaktadır. Eee bu etler nerede tüketiliyor? Müslüman ülkede müslüman hükümet domuz üretim çiftliklerini teşvik etsin, ondan sonrada domuz eti tüketiliyor diye feryat figan edilsin.Dündar bey asıl facia dana eti diye piyasada domuz etinin kakalanmasında...
-
GERCEKTEN COK UZUCU BIR DURUM DOMUZ ETININ OTELE GIRMESI BILE FACIA BENCE DERHAL TUM OTELLER DENETIMDEN GECIRILMELI TEPEDEN TIRNAGA KADAR BU KADAR TERBIYESIZLIK OLMAZ YAAA MUSLUMAN BIR ULKEDE
SADECE OTEL SAHIPLERI PARA KAZANCAK DIYE A.C VERSIN
-
Bu konu bazen büyük baş ağrısı yaratmaktadır. İşin özüne bakıldığında misafirlerin inanç özgürlüğü çerçevesinde domuz eti yemesi gibi yememesi de normal karşılanmalıdır. Yapılması gereken ise çok basit ve ufak önlemleri alabilmektir. Neden bu kadar basit bir konu büyük tartışma açıyor diye sorgulanırsa, benim yıllardır anlatmaya çalıştığım, bir projeye başlarken yapılması gereken temel çalışmaların yapılmadığı veya ihmal edildiğini söylemek doğru bir tespit olacaktır. Mutfak planlanırken ilk aşama verilecek servis tipini belirleyecek olan mönüdür. Ancak nedense mönü hiçbir zaman ortaya çıkmaz. Bu durumda da verilecek hizmetin aksaması olağan olarak kabul edilmelidir. Domuz eti ile ilgili depolama, hazırlık, pişirme ve servis alanlarında yine de basit değişimler ve düzenlemeler yapılarak sakıncanın ortadan kaldırılması olasıdır. Bu konuda sıkıntısı olan tesislere tavsiyeler ve düzeltme önerileri desteği verebiliriz.