Nedeni sorgulamak
Öğrenmenin en kolay ve ucuz şekli sormaktır. Soru sorarak pek çok şey öğrenilir. Gelişme için ise yapılan her türlü eylemin sorgulanması ve irdelenmesi gereklidir. Ancak bazı durumlarda nedeni sorgulamak sadece bir zaman kaybıdır. Konumuz tabi turizm olacaktır.
Turizmin bugünkü en düşük seviyelere inmesi ve kaybının nedenini sorgulamaya gerek var mı? Kısaca özetlemek gerekirse, suni olarak patlatıldığı 1980 yılında sadece politik kazanım için ortaya atılan fikir oldukça benimsendi. Süratle tesisler yapılmaya başlandı. Ne kadar yatak o kadar para gibi garip bir tarz seçildi ve bunu o tarihten sonra gelen tüm iktidarlar benimsedi. Yani turizm eşittir tesis yanlışlığı tüm kafalara ve beyinlere yer etti. Turizm için doğanın ve tarihin de gerekli olduğu devlet erkânı ve kamu çalışanları tarafından bir türlü anlaşılmadı. Burada toplum olarak ticareti bilmediğimizin büyük bir eksikliği vardır. Bunun nedenini ileride anlatmaya çalışacağım.
Turizm algısı kamu tarafından yanlış anlaşıldı çünkü tüm katmanlar koro halinde elde bir kuş olduğu savından hareketle sürüyü göremediler. Ancak işin ilginç kısmı bunu özel sektöre ve turizmden gelir elde eden kesim de aynı şekilde gördü. Sonuçta çok geniş bir kitle sadece eldeki kuşa odaklandı ve onu besleyip çoğaltmak yerine sadece ondan faydalanmak yolunu seçtiler. Böylece kuş kendi içinde büyüdü, semirdi daha doğrusu obez oldu. Yani kuş özelliği ortadan kalktı. Bunu gören yatırımcı ve sivri zekâ uzmanları hemen farklı kuşları yakalamak ve onların tüylerini boyayarak milleti aldatma şeklini seçtiler. Turizm öldü ama sağlık turizmi var, gurme turizmi var gibi asılsız ve dayanaksız yolları seçtiler. Çünkü alt temel ve üst gelişme nitelikleri eksik. Görünüşe göre içi boş bir mesafe de kat ettiler. Ama sonuç değişecek mi?
Ticaret benim yıllardır anlatmaya çaba sarf ettiğim bir olgu. Öğrendiğim önemli bir bilgi ise, ticaretin bir döngü olmasıdır. Eğer döngüyü yaratamazsanız kendi içinde ve güncel alış verişler çerçevesinde bir şeyler yapıyor MUŞ gibi davranırsınız. Döngüyü iyi kavramak için her bireyin ürettiği değerin bir bedeli olduğunu anlamak ve bu değerlerin değiş tokuş edilerek büyük bir hareketliliği görebilmek gerekir. Tesis yap, odaları sat, çalışanlara en az maaşı ver kafası ticaret ile ters. Çünkü döngü olması için çalışanların o tesiste kalabilecek maddi güce sahip olması gerekli. Tesisten para kazandı ve tesise para kazandırdı. İşte size kısa ve çalışan bir döngü. Bu husus henüz ülkemizde keşfedilmedi. Diğer yandan, ticaretin tek atımlık olduğunu düşündüğümüz için bir malın maliyeti ne olursa olsun onun üzerine bir sürü ilave kar kalemleri koyarak satmak marifet kabul ediliyor. Ama gerçek bu değil ve kimse bununla yüzleşmek istemiyor.
Tarlada çalışan bir kişi turistik tesisleri kullanmaya başladığı zaman turizm ülkede para kazanmaya başlar. Bu örnek tüm ileri devletler için geçerlidir ve bizde akıllara bile gelmemektedir. O kişi gün sonu bir restoran gidip yemek yiyebiliyorsa, sistem dönmeye başlar. Dikkat edin, kamu bu yalın gerçeği anlamadığı için çalışanlarına yemek verir, yazlık kamplara gönderir. Eğer masrafları alınan hizmet ile mukayese ederseniz dünyanın en kalitesiz ürününün en pahalı bedelle satıldığını fark edebilirsiniz. Kamu her sektöre yol gösterici misyona sahiptir ve bu tip olumsuz örnekler ile ne kendileri ne de onu kopyalayan özel sektör ilerleme göstermektedir. İşte ülkedeki tıkanmışlık buradan kaynaklanmakta ve bu durum bilinmesine rağmen önlem alınmamaktadır.
Aynı kafa yapısı ile şehirlerde tüm yeşil alanlar betona döndürülmektedir. Yoğunluklar arttırılmakta ama o yoğunluğun kullanacağı alt yapı, özellikle yollar aynı kalmaktadır. Bu duruma bakarak gelecek on yıllarda örneğin Ankara şehrinin İstanbul gibi kilitlenmesi şaşırtıcı bir sonuç mudur? Tüm şehirlere bağlanan ana yolların şehir merkezinden geçirilmesi, orada bir yoğunluk, hava kirliliği, zaman sarfı değil midir? Şehirlerarası ana yollar şehir merkezlerinden geçirilmese herkes rahat etse nasıl olur? Bu ve benzer örnekler o kadar çok ki, dikkatlice etrafınıza bakarak bunları çıplak gözle görebilirsiniz. İşte bu aşamada bunun neden yapıldığını sorgulamak söz konusu olabilir mi? Her şey ortada ve açık seçik görünmekte.
Turizm bugün bile kurtarılarak kazanım elde dilebilecek bir sektör haline dönüştürülebilir. Bunun için bazı değişik projeler yapmakta ve çalışmalar yürütmekteyiz. Tümü alışılagelmiş sistemin dışında ve yeni ögeler içermekte. Diğer yandan restoranlar ve küçük gıda işletmeleri ile sürdürülebilir model oluşturma çalışmaları devam etmekte. Üretici firmalar için marka oluşturma ve cihaz geliştirme tarzı çalışmalar yürütülmektedir. Tüm bunlar gereği gibi yapılırsa turizm orta erimde tekrar ayağa kalkabilir ve tekrar ekonomik anlamda önemli bir yere sahip olabilir.
Bu Makale 05.06.2017 - 15:27:05 tarihinde eklendi.