Feti Kuyucu

‘Nakit varlığının, hayati önem içerdiği dönemdeyiz’

‘Nakit varlığının, hayati önem içerdiği dönemdeyiz’

OVP açıklandı. Gözler enflasyon, kur, faiz ve krediye erişim koşullarındaydı.

Döviz geliri olanlar ise kur nasıl şekillenecek merakı içindeydi. OVP’ye göre 2025 yılı için ortalama dolar kuru yaklaşık 42 TL olarak hedeflenmiş görünmekte. (Kurun serbest olduğu ifade edilmekle birlikte)

Ancak bir süregelen gerçek de ortada; kurlar baskı altında kalmaya devam ediyor. 2023 yılının ikinci yarısından itibaren yükselen enflasyon/faiz/kur baskısı bermuda üçgeninde sıkışıp kalan sektör zor günler geçiriyor.

Turizmciler maliyetler/enflasyon ve kur baskısı üçgeninde de mücadele ederek yüksek sezonu tamamlıyor. Yaz tatili destinasyonlarında Kasım - Nisan aylarında endişe yüksek. Nakit döngüsünün çok azaldığı, krediye erişimin güç olduğu dönemlerde turizmci oldukça zorlanacak gibi görünüyor.

2025 yılı için parasal politikaların ve kur baskısının devam edeceği varsayımları piyasa aktörlerince ifade ediliyor. Ayrıca enflasyon hedefinde hanehalkı ve reel sektörün beklentileri OVP hedefinin oldukça üstünde. Reel sektörde ortak kanı yüzde 30 civarı enflasyon beklentisi var.

Ayrıca kaynak pazarlarda parasal politika değişimleri ve etkileri bizi etkileyecek. Özellikle AMB ve FED faiz oranları değişimi ve hız indirimi euro/dolar paritesi üzerinde yüksek oranlı kayıplar yaratabilir. Sıkı durun bir başka parametre geliyor: Euro/dolardaki faiz farkları belirgin şekilde 2025 yılının kabusu olabilir. Parite etkisi dördüncü risk olabilir. AMB daha önce faiz indirmeye başlayacak gibi görünüyor. Avrupa’da işler kolay değil, hızlı faiz indirimleri euro/dolarda önemli kayıplar yaratabilir.

Dünyanın önemli finans kurumlarından Morgan Stanley, Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz indirimlerine hız verirken euronun yüzde 7 değer kaybedeceğini öngörüyor. Hesaplar karışabilir 2025 için kontratlar yapılıyor, bütçeler tasarlanmaya başlıyor, hangi kur, hangi para birimi konusunda öngörülebilirlik kayboluyor.

Ayrıca bu sektörde en önemli bileşenin lojistik (ulaşım kara/hava) olduğunu düşünürsek, sektörde (lojistik) fiyatlamanın dolar cinsinden olduğunu da unutmamak, hesapları parite değişimini göze alarak yapmak gerekiyor. Bu günlerde euro/dolar hedge yapmak çok rasyonel olabilir. Kısaca karar almak, fiyatlama yapmak bugünlerin ve 2025 yılının ana zorluğu olacak.

Bir diğer hayati konu ise nakit akışı aylarına girmiş olmamız. Sezonda nakit girer çıkar bir şekilde yönetilir. Nakit girişinin düştüğü zor günler başlıyor. Sezonda biriken operasyonel karların kış dönemi giderlerini karşılamada yetersiz kalacağı ortada.

Nakit akışı, işletmelerin devamlılığı için önemli parametredir. Temel girdi nakittir.

Aylardan nakit ayları derken Ekim-Kasım-Aralık… Nisan aylarının sektör için oldukça zor koşullar içereceğidir.

"Nakit varlığının, hayati önem içerdiği dönemdeyiz"


Bu Makale 11.09.2024 - 12:49:46 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.