Serdar Sağlamtunç / FCSI

Müjdeler var

Müjdeler var

Too many chiefs and not enough Indians (Çok rütbeli var ama savaşacak er yok). Yabancı dilden bir özdeyiş ve Türkçe tercümesi de yukarıdaki gibi yapılabilir. Ne için?

Önce müjdeden başlayayım. Akdeniz havzasında güney ve kuzey ekseninde 153 km bandı ile Marmara havzası doğu batı ekseninde 138 km bandında toplamda 68 milyon turist rezervi bulundu. Bulunan kaynak el değmemiş ve yüzeye çok yakın, hani toprağı kazınca çıkacak cinsten. Haydi, neşe ile dolsun turizm camiası ve diğerleri. Ne zaman mı çıkartılacak ve işlenecek? Biz kendimize güveniyoruz, kimseyi aç ve açıkta bırakmayız. Ayrıca da dışarıdan gazel okuyanlar kendi marketlerinin raflarına baksınlar. Gerekirse bu rezervi işlemeden ham olarak doğrudan halkın kullanımına verebiliriz.

Bu işin şakası yok ve çok iyi hazırlanmak gereklidir. Gösterişten tasarruf olmayacağı için mevcut STK lara yenileri eklenerek bolca kurullar kurarak ve sade suya tirit toplantılar ile “mış” gibi yapmanın 99 tonu yakalanabilir mi? Mutlaka. Konu ile ilgili deneyimimiz sınırsız.

Ülke her türlü seçimler yaparak büyüyor ve gelişiyor. Buralarda harcanan emek ve zaman sektöre yönelse belki bir şeyler başlayacak ama önce başkanlar seçilecek, hizipler ortaya çıkacak, onlar bölünerek yeni derebeylikler kuracak, yeni ve eski başkanlar önce birbirlerini sonra devlet büyüklerini ziyaret edecekler, her kafadan çıkan seslerle detone olmuş söylemler ile nurlu ufuklar tiratları atılacak. Bakın bunlar ne kadar zorlu işler. Düşününce bile insan yoruluyor. Ya o mevkidekiler? Çok zor bir hayat.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM PROGRAMI

Yurt dışı kaynaklı bir belge düzenleyici kuruluş referans alınarak ancak daha önceki bir sayıda, Temmuz 2022 – TGA/GSTC yazımda izah ettiğim gibi sadece duvara asılacak belge seviyesinde büyük paraların harcanması söz konusu. Daha temkinli bir yaklaşım söz konusu olabilirse, kuruluşun web sitesinde yer alan giriş kısmında net bir özet yer almaktadır.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GSTC (Global Sustainable Tourism Council) Kriterleri, seyahat ve turizmde sürdürülebilirlik için küresel standartlar olarak hizmet vermektedir. Kriterler, eğitim ve bilinçlendirme, işletmeler ve devlet kurumları ve diğer organizasyon türleri için politika oluşturmak, ölçüm ve değerlendirmeler için ve belgelendirmek için bir temel olarak kullanılırlar.

Bunlar, turizmde sürdürülebilirlik konusunda ortak bir dil geliştirmek için dünya çapında bir çabanın sonucudur. Dört ana madde halinde düzenlenmiştir:

1. Sürdürülebilirlik için yönetim

2. Sosyoekonomik etkiler

3. Kültürel ve toplumsal etkiler

4. Çevresel etkiler (kaynakların tüketimi, kirliliğin azaltılması ve biyo-çeşitliliğin ve çevrenin korunması dâhil)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Görüleceği gibi yeni bir söylem yok, hepsi mevcut karmaşanın düzeltilmesinin formülüdür ve bunu turizm sektöründeki herkes biliyor diye düşünüyorum. Bu nedenle tedbirlerin alınmasına derhal başlanarak bunu uzun yıllara yaymanın bir anlamı yoktur. Bakanlık bağımsız danışmanlık hizmeti almak isterse adresimiz belli.

GIDA AYAK İZİ

Karbon ve su ayak izi çalışmalarını kapsayan yeni bir kavram olarak Gıda Ayak İzi tanımının kullanılması gereksinimi ortaya çıkmıştır. Bunun farkına vararak ön almak Türk turizmi açısından gelecek yılların önemli bir değeri olacaktır. Yukarıda bahsedilen maddeleri kapsayan erişilebilir bir program uygulanması yeterli olacaktır. Otelcilik ve yiyecek içecek sektörlerinin bu çağda nasıl üretildiğine dikkat etmeden gıda tüketimi değil ancak doğal ve sağlıklı ürünlerin kullanılmasına olanak veren bir sistem kurgusuna başlaması gereklidir. Eğer konuyla ilgili gelişmeler takip edilip hayata geçirilirse otel-sağlık-gastronomi turizm dallarının birlikte yücelmesi söz konusu olabilir.

ÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ

UNWTO küresel bir çatı örgüt ve turizm ürünlerini aşağıdaki şekilde tanımlamaktadır. Eğer bir uyum yakalamak hedefi varsa, bu maddeleri ele alıp gelişim için planlamalar yapmak fayda sağlayabilir. Çünkü bu hedefler turizmde iddialı ülkeler tarafından takip edilmekte ve uygulanmaktadır.

Turizm pazarlanacak değerli bir ürün olarak kabul edilir ve ele alınırsa kurgulanacak bir ilgi merkezi odağında doğal, tarihi, kültürel ve insan yapımı kaynaklar, çekicilikler, özgünlükler, tesisler, hizmetler ve faaliyetler gibi somut ve soyut unsurların birleşiminin tarifi abartısız ancak sürdürülebilir ölçekte yapılabilir. Ürünü satın alacak potansiyel müşteriler veya misafirler için duygusal yönleri de kapsam içine alarak genelde memnun bir ziyaretçi deneyimi oluşturmak kolaylıkla hedeflenmelidir. Böylece iyi tanımlanmış ve şık ambalajlanmış bir turizm ürünü, dağıtım kanalları aracılığıyla doğru fiyatlarla farklı kesimlere satılabilir ve bir yaşam döngüsü olarak yaygınlaştırılabilir.

Bununla ilgili ele alınması tavsiye edilen konu başlıkları ise aşağıda verilmektedir.

1. Kırsal turizm – Doğa ve yerel motiflerin dokunduğu farklı bir kurgu ile planlanacak faaliyetler, fauna (hayvan varlığı) ve flora (bitki çeşitliliği) sunumları, yöresel yatılı kalış ve yemek tarzlarının sunumu gibi pek çok farklı konu başlıkları ile düzenlenecek bir organizasyon mümkündür.

2. Gastronomi ve şarap turizmi –Gastronomi ve şarap turizmi – İddialı olduğumuzu sandığımız ama nasıl yapılacağını bilemediğimiz bir geniş kapsamı içermektedir. Bu ise, yemeğin yanında özellikle yabancı misafirlerin ilgi duydukları şarap, bira yanında yerel değerler olan rakı ve arak gibi içkilerin sunulmasıdır. Güncelde bu dal biraz sıkıntılı görünmektedir.

3. Dağ turizmi – İki mevsimlik tarz olarak ele alınacak bir dal olmasına rağmen hatalı planlar ile neredeyse hiçbir etkin değere sahip olmamaktadır. Yabancı turiste açılırken yerliye öncelik verilerek bir geçiş yöntemi saptanmalıdır. Sadece tesis ve beton ile ilerlemek olası değil.

4. Kentsel turizm – Belki en zayıf olduğumuz daldır. Kent içi parklar, serbest alanlar, kütüphaneler, sinema, tiyatro, bale, konser salonları, şehir ve yerleşkelerin tarihi ve doğal dokularının sunulduğu kültür alış verişi yanında yiyecek ve içecek alanlarının kurgulanması gerekmektedir.

5. Spor – Golf ve futbol ile sınırlamış bir yapı söz konusudur. Ya diğer spor türleri? Bu dalın da öncelikle yerli ayağının kurulması, geliştirilmesi ile ancak yabancılara cazip gelecek bir ortam oluşturulabilir.

6. Alışveriş – Doğal ve yerel özelliklerin yer aldığı bir kurgunun yapılması gereklidir. AVM lerde yurt dışında daha niteliklisi bulunan malların satışı oldukça zor. Geriye kalıyor taklit ve defolu ürünler ki bunun getirisinin kısıtlı olduğu apaçık ortadadır.

Sonuçta kısaca maddeler ile anlatmaya çalıştığım gibi turizm konusunda yapılacak çok şey var. Bunlar tümü görerek önce büyük resmin çizilmesi sonra adım adım yapboz gibi tüm değişik kısım ve dalların birbirine uyumu ile ekonomik kazanımların sağlanması şeklinde gelişebilir. Tersi zaten yaşanmakta.

Yeni yıl 2023 her konuda değişim ve gelişimin başlangıcı olacaktır.

Not:

Bir önceki yazımda bahsettiğim İstanbul Havalimanı ile ilgili karmaşanın halen aynı devam etmesi, düzeltme yapılmaması çok ilginç. Demek ki ne işletme ne de turizm camiası bu tür hatalar ile ilgileniyor.


Bu Makale 27.12.2022 - 08:47:40 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.