Son yıllarda birçok sektör, tüketicilerle mobil uygulamalar, Instagram ve Facebook gibi sosyal medya aracılığıyla bağlantı kurarak doğrudan tüketiciye (DTC) modellerine geçiş yaptı. Yeni moda ve ambalajlı ürün markaları tarafından yönlendirilen bu akım, ürün seçeneklerini artırdı. Bu durum faydalı gibi görünse de, seçeneklerin çokluğu nedeniyle çoğu zaman kafa karışıklığına ve "analiz felcine" yol açmakta.
Modern seyahat endüstrisi bu zorluğu örneklemekte. Gezginler artık premium ekonominin farklı versiyonlarından seyahat acenteleri, oteller, havayolları ve diğer sağlayıcıların binlerce markalı ürününe kadar çok çeşitli seçeneklerle karşı karşıya. Travelport'un 2024 Modern Perakendecilik Raporu'na göre, 2010 yılında 500 olan seyahat ürünü sayısı 2024 yılında 10.000'e yükselmiştir. Bu durum, tüketicilerin seyahat rezervasyonu yapmadan önce 277 internet sayfasını ziyaret etmesine yol açmıştır. 2013 yılında bu sayı 38 internet sitesiydi. Seyahat endüstrisinin karşılaştığı zorluk, bu seçenekleri kafa karışıklığı yerine güven ve detay aşılayacak şekilde sunmaktır.
Bu nedenle seyahat endüstrisi, diğer sektörlerdeki trendleri takip ederek doğrudan tüketiciye yaklaşımını benimsemiştir. Havayolları ve oteller, müşterileri Küresel Dağıtım Sistemleri, seyahat acenteleri ve Çevrimiçi Seyahat Acenteleri (OTA'lar) gibi geleneksel aracılardan uzaklaştırarak giderek daha fazla kendi kanallarına yönlendiriyor. Bu değişim, uçtan uca müşteri yolculuğuna sahip olmayı ve ürün tekliflerini iyileştirmek ve geliri artırmak için verilerden yararlanmayı amaçlıyor. Bununla birlikte, DTC stratejileri daha kişiselleştirilmiş ve esnek teklifler vaat ederken, genellikle tüketici rahatlığı ve şeffaflık pahasına gelirler.
Örneğin, havayolları ürünlerinin satış şeklini modernize etmek için Yeni Dağıtım Yeteneğini kullanıyor. Yeni Dağıtım Yeteneği daha fazla kişiselleştirme vaat ederken, genellikle tüketici deneyimini gerçekten geliştirmek yerine havayollarının dağıtım kanalları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağlayan bir araç olarak görülüyor. Travelport'un araştırması, tüketicilerin Yeni Dağıtım Yeteneğini sıklıkla kafa karıştırıcı ve tutarsız bulduğunu, bunun da hayal kırıklığına ve mevcut seçenekler hakkında netlik eksikliğine yol açtığını ortaya koydu.
Çok çeşitli seçeneklere rağmen, tüketiciler mutlaka daha fazla seçenek istemiyor; bunun yerine, seçimlerinde daha fazla güven ve detaycılık istiyorlar. Gezginler, seçenekleri yan yana karşılaştırabilecekleri akıcı, gezinmesi kolay bir alışveriş deneyimi arıyor. Seyahat edenlerin yaklaşık yüzde 90'ı tüm seçeneklerini tek bir ekranda veya internet sitesinde görmek istiyor, bu nedenle hibrit rezervasyon yöntemleri (karşılaştırma sitelerinde arama ve doğrudan havayolu şirketinden satın alma) popülerliğini koruyor.
Rapor ayrıca, tüketicilerin seçeneklerin çokluğundan bunaldığını vurguluyor ve yüzde 58'i seçeneklerin (ücretler, paketler, markalar) çokluğunun bunaltıcı olduğunu belirtiyor. Bu duygu, tüketicilerin nihai satın alma kararları konusunda kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olacak daha şeffaf, detaylı ve basitleştirilmiş alışveriş deneyimlerine duyulan ihtiyacın altını çiziyor.
Bu karşılaştırma, belirli temalı geziler düzenleyen butik seyahat acenteleri için de geçerli. Kritik faktör, satış elemanının sesi ve ikna kabiliyetidir. İnsanlar pazardaki benzer ürünleri karşılaştırmak için gerekli bilgilerle donatılmalıdır. Müşterinin bu karşılaştırmayı sorgulamasından ziyade, satış sorumluları gerektiğinde bu pazarlama stratejisini geliştirmek için tüm ayrıntılarla hazır olmalıdır.
Doğrudan tüketiciye yönelik stratejiler başlangıçta uygun maliyetli gibi görünse de uzun vadede müşteri edinme maliyetlerini artırabilir. Seyahat endüstrisi, maliyetleri optimize etmek ve daha geniş bir kitleye ulaşmak için doğrudan ve dolaylı satış kanallarını dengelemelidir.
Havayolları çeşitli medya kanallarında müşteriler için rekabet ettikçe, doğrudan tüketiciye satış stratejilerinin maliyeti külfetli hale gelebilir ve bu da edinme maliyetlerini artırabilir. 2017 ve 2022 yılları arasında, DTC'ye geçiş, reklam maliyetlerinin 1.000 gösterim başına 6 dolardan 18 dolara yükseldiğini, edinme maliyetlerinin ise yüzde 60 artarak yaklaşık 70 dolara çıktığını ve marjları ezdiğini gördü. Bu durum, doğrudan ve aracı kanallardan yararlanan dengeli bir yaklaşıma duyulan ihtiyacı vurguluyor.
Seyahat sektöründeki modern perakendecilik, tüketiciler için sürtünmeyi azaltmaya öncelik vermelidir. Bu, seçenekler hakkında net, standartlaştırılmış bilgiler sunmayı ve farklı ürünleri karşılaştırmayı kolaylaştırmayı içerir. Seyahat acenteleri, çok kaynaklı içeriğin karmaşıklığını basitleştirmek, aramaları daha hızlı ve sonuçları gezginler için daha şeffaf hale getirmek için makine ve yapay zeka öğrenimlerinden yararlanmalıdır.
Modern perakende teknolojileri, sorunsuz bir alışveriş deneyimi sunmak için çok önemlidir. Hem talep hem de arz tarafları için kontrol ve optimizasyonun dengelenmesi çok önemlidir. Bu geliştirmeler, tek bir güçlü platformda tüm kaynaklardan (Hava, Tur, Otel, Araba, Demiryolu, Gemi) daha standartlaştırılmış sonuçlarla daha akıllı, daha hızlı aramaların kilidini açar. Bu yaklaşım, acentelerin daha fazla kontrole sahip olmasını, daha fazla kazanmasını ve daha fazla otomatikleştirmesini sağlayarak tüketiciler için daha değerli bir deneyim sunar.
Seyahatte başarılı bir modern perakendecilik yaklaşımı tüketiciyi ilk sıraya koymalıdır. Bu, daha güven verici, şeffaf ve keyifli bir alışveriş deneyimi sunmayı içermelidir. Seyahat endüstrisi, doğrudan tüketiciye yönelik stratejileri aracıların etkin kullanımı, gelişmiş perakende teknolojileri ve insan dokunuşuyla dengeleyerek tüketici ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilir ve sadakati artırabilir.
Modern seyahat perakendeciliğinin karmaşıklığı ve zorlukları, gelişen ortamda tüketici merkezli yaklaşımların öneminin altını çiziyor. Modern perakendecilik kolay, şeffaf ve keyifli bir alışveriş deneyimi sunarak acentelere, tedarikçilere ve yolculara fayda sağlamalıdır. Özünde seyahat endüstrisi, tüketiciyi ön planda tutarak sadakat ve memnuniyeti artıran daha uyumlu ve verimli bir ekosistem oluşturabilir.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri