Birgül Akgül

Kruvaziyer gemilerinde hijyen nasıl sağlanıyor

Kruvaziyer gemilerinde hijyen nasıl sağlanıyor

18-27 Ocak tarihleri arasında tek başıma gemi ile Doğu Karayipler tatili yaptım. Heyecanla deneyimimi yazmak için bekliyordum ki ben daha tatildeyken dünya ısınmaya başladı. Deprem, virüs, Kobe Bryant’ın amansız ölümü derken gündem pek iç açıcı değildi. Döndükten hemen sonra da Van’da yaşanan çığ felaketi, pistten çıkan uçak ve her gün gelen şehit haberleri bizleri kahretmeye devam etti.

Karantina kapsamındaki uygulamalar ne kadar doğru?

Elbette bilim insanlarından daha iyi bilecek değilim yalnızca günlerdir kafamı kurcalayan bir soru var. Japonya gemideki tüm yolculara test yapmadı. Vaka ortaya çıktığında 3-5 kişi olan sayı şimdi 218'e ulaştı. Bu insanlar virüsü en başında mı kapmıştı ve kuluçka süresinin dolması ile virüs ortaya çıktı yoksa virüsü gemide kalmaya devam ettikleri için mi kapıyorlar? Bu insanlar kamaralarında bekliyorlar. Kamaralarına yemek, su vs. geliyor, o yemekler hazırlanırken, gelirken, her koşulda bir risk var. Havalandırma yoluyla bile virüs kapabilirler. Japonya gemideki virüsten etkilenmiş kişileri bir tarafa, diğerlerini başka tarafa ayırıp adına karantina diyor.

Gemilerde hijyen nasıl sağlanıyor?

Seyahatimin hemen ardından böyle bir olay yaşanınca tatile çıktığım firmaya sordum. Sonuçta kruvaziyer denince ilk akla gelen markalar arasında yer alıyorlar. Şirketin sağlık konusundaki prosedürleri şu şekilde.

Royal Caribbean gemilerinin temizlik, bakım ve onarımı sıkı bir program dahilinde gerçekleştiriliyor. Dünya Sağlık Örgütü ve Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri ile yakından çalışılıyor; mürettebat sağlık ve güvenlik protokolleri ile titizlikle eğitiliyor. Royal Caribbean filosundaki her geminin sözleşmeli tıp doktorları ve hemşireleri ile çalışan özel bir tıbbi tesisi var. Gemilerin çok çeşitli hastalıklar için tıbbi malzeme ve ilaçlarla dolu olduğu belirtiliyor. Yolculuk sırasında kişisel bir trajedi veya acil bir durum ortaya çıktığında, etkilenen konuk veya mürettebat üyesine, onun dilini konuşan, ne yapılması gerektiğini bilen ve doğru zamanda yardımcı olabilecek anlayışlı bir personel yönlendirdiklerini belirtiyorlar. Herhangi bir hastalıkla ilgili endişe olduğunda, gemilerinde yoğun trafiğin olduğu alanları sık sık sterilize ediyor, hijyen bariyerleri ve el dezenfektanları ile sağlık önlemlerini artırıyorlar. Mürettebatlarının güncel sağlık test ve aşılarını yaptırıyorlar. Hasta olan mürettebat üyeleri iyileşene kadar, yolcular ile herhangi bir temas ve iletişimde bulundurmuyorlar. Hastalıkların yayılmasını engellemek için konuklara ve mürettebata gemiye binmeden önce tarama yapılıyor. Geminin yüksek düzeyde arındırma ve temizliği sağlanıyor. Eğer tıbbi tedavisi gerçekleştirilemeyen herhangi bir konuk veya mürettebat üyesi varsa, gemiden uygun şekilde ayrılması sağlanıyor. Türk limanlarından yabancı limanlara giden ya da yabancı limandan gelerek Türk limanları arasında seyreden her geminin mürettebat, yolcu ve yük bakımından limanda kaldığı süre içerisinde sağlık durumlarının iyi ve geminin sağlık yönünden sefere uygun olduğunun denetlenmesi gerekiyor. Geminin mevcut mürettebatının, taşıdığı yolcuların ve hareket limanının sağlık durumlarını gösteren, gemide bulaşıcı ve salgın hastalık olmadığını bildiren, geminin uğradığı limanlarda uygulanan sağlık tedbirleriyle ilgili bilgileri kapsayan ve limandan ayrılmasında sağlık yönünden sakınca olmadığını gösteren bir belge alınıyor.

Şimdi çok daha iyi anlıyorum

Yolculuk süresince özellikle yeme-içme ünitelerinin girişinde elimize jel sıkmadan bizi restoranlara geçirmeyen o güler yüzlü ekibe teşekkürler. İlk etapta fazla sık bulduğum bu uygulamayı irdelediğimde kendimi hijyen açısından güvende hissetmiştim. ‘’Birgül okyanusun ortasındasın, altı bin kişi ile aynı ortamı paylaşıyorsun. Hasta olsan 2 gün sonra karaya ulaşacaksın. Bu hassasiyet gayet normal’’ demiştim ki çok geçmeden virüs konusu ortaya çıktı.

Tek başına da kruvaziyer tatili olur hatta çok güzel olur.

İznimi evde dinlenerek geçirmeyi düşünürken izin aldığım gün gelen kampanya sms’i ile kendimi bir hafta sonra Karayipler’de buldum. Uçakla 3-4 saat uzaklıktaki yerlere tek başıma tatile gitmişliğim çoktu ancak hem bu kadar uzağa hem de on günlüğüne gitmemiştim. Sonuç: ‘’iyi ki tek başıma gitmişim’’ diyorum. St. Maarten, San Juan (Porto Riko) Coco Cay (Bahamalar) ve Miami tur kapsamındaydı. Tatilim başlı başına çok keyifli geçti. Gösteriler, hizmet, gemi, okyanus manzaralı kamaram her şey çok güzeldi. Daha gemiden inmeden bir sonraki tatilim için rota düşünmeye başlamıştım bile. Kesinlikle tavsiye ederim. Özellikle 10 gün boyunca telefon kullanamamak, internetsiz yaşamak her anın tadını çıkarmamı ve o anda kalmamı sağladı. Anladım ki bizi içten içe ve yavaşça kemiren bir diğer ölümcül virüs de cep telefonlarımız ve internetmiş! Elbette gemide ücretli internet hizmeti sunuluyordu ancak satın almadım. İnternete bağlansaydım, oralara kadar gitmeme gerek kalmazdı. Arkamda okyanus varken ben Instagram’da zaman öldürürdüm. Bakmadığımız, görmediğimiz, duymadığımız, uyumadığımız her an cep telefonlarına gömülüyoruz, maalesef.

Kruvaziyer sektörünün yarattığı ekonomi

1968’de kurulan Royal Caribbean’ın Türkiye Genel Müdürü Alper Taşkıranlar’dan aldığım bilgiler şu şekilde. 2019’da 30 milyon kişi gemi ile seyahat etti. Sektör 1 milyon 100 bin kişiye istihdam sağlıyor. Sektörün yarattığı ekonomi 140 milyar dolar. Şirket rezervasyonlarında geçen yılın aynı dönemine göre %20 artış kaydetmiş, pazar payı ise %25.

Galataport’un açılması ile Türkiye pastadaki payını artıracak. Dört mevsim kruvaziyer tatili yapabilirsiniz. Şu sıralar erken rezervasyon fırsatları sunuluyor. Ben kruvaziyer tatilinden çok memnun kaldım, tavsiye ederim. Sosyal yanınız kuvvetli ise, yalnız başınıza da gidebilirsiniz.


Bu Makale 14.02.2020 - 15:39:56 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Ufuk Kurt 27.02.2021 - 12:57

    Royal Carabian dünyanın en büyük 3 Cruise gemicilik firmasından biridir. Tui Cruises Royal Carabian ile ortak olarak sektöre adım atmıştır. Şuan 7 gemisiyle Alman Tui, Türk Ultra All inculusive conceptiyle okyanuslarda. Okyanusya, güney Afrika hariç hemen hemen tüm turistik Cruise roralarında var. Malesef sosyo politik belkide lojistik problemlerden ötürü cennet Türk kıyılarından çekildiler. Turistik yolcu gemisi çalışanıyım. Royal Carabian ile Mein Schiff ler Tui Cruise ortak olduğu ve aynı personel sağlayıcı sea Chef ile çalıştıkları için hijyen eğitimlerine girdim. Size burda özetlemek bile zor. En kapsamlı anlamda On Board yani gemide en önemli konular. 1 Safety güvenlik 2 Hijyendir. 10larca ciddi eğitim alırsınız. Hatta gemiye gitmeden on Line sınavı interaktif eğitimler alırsınız. Aldığınız her eğitim her seferinde 10 kezde almış olsanız tekrar edilir. Genel anlamda 3 alarm seviyesi vardır. OPP LEVEL 1 2 3 ilk seviyede misal kusmaya önlemleri. Son seviyede gemi boşaltılıp komple çamaşır suyuna yatırmaya kadar, şaka tabi:) ama gerekirse ve uygulanması gerekirse ne gerekiyorsa herşey simulatif, teorik, taktik özet genel ayrıntılı talimatlarla tanımlıdır. Hiçbir iş yarım eksik tanımsız olamaz. Mesela masa talimatına göre açık havadaki barlar cloratlı suyla her yarım saat her sürkülasyondan sonra bezle silinir. Opp seviye 2 olduğunda mesela aynı işelem15 dk ya da sürekli yenilenirhijyen önlemlerine geçilir. Senitaze Manager vardır. Yani hijyen müdürü. Konum olarak hiçbir müdürden aşağı değildir. Hatta departman müdürlerine talimat ve uyarıda bulunabilir. Şua an Tui Cruise de 3 Turk bu pozisyonda :) Bu önlemleri mart 3 den mayıs 9 daki tahliyeye kadar okyanus da yolcusu gemisinde gördüm. Royal Carabian çok sağlamdır. Zaten bu yüzden dünyanın en büyük acentası tui onu kendine tecrübesi ve prestiji için seçmiştir. 15 yıllık turizm hayatımda hiçbir türkiyede ki marka yada en iyi şu bu hotel de Royal Carabian ve Tui Cruises hijyen standartlarına yaklaşan bir işletmeye rastlamadım. Hiçbirşey şans ve kadere bırakılmaz. Her soru ve sorunun yanıtı ve çözümü vardır. Hiçbir iş söz havada kalmaz. Durum budur.

  • Mehmethan 16.02.2020 - 06:54

    Teşekkürler

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.