Musa Alioğlu

'Kendi uçağını kendin yap' bir hayal olmaktan çıksın

Sivil amaçlı yolcu taşımacılığına yönelik olarak bölgesel bir uçak nasıl yapılır konusu İstanbul Teknik Üniversitesi'nde masaya yatırıldı. Bu konuda geç kalmış sayılmayız.

Bizim yakın tarihimizde Kıbrıs Barış Harekatı'nın büyük bir önemi vardır. Resmen savaşa girip, bir adaya çıkarma yapma başarısını gösteren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin,  ABD tarafından konulan ambargoyu aşması için başlatılan "Kendi uçağını, kendin yap" kampanyasını yaşı uygun olanlar hatırlayacaktır.

O zamanlar  7'den 70'den tüm milletimiz seferber olup bir uçak yapabilmek için elinde avucunda ne varsa vermişti. Toplanan paralarla yüzde yüz Türk malı olan bir uçak yapamadık ama, bu amaca hizmet eden önemli çalışmalar yapıldı.

Geçen ay İstanbul Teknik Üniversitesi uzun zamandan beri hiç gündeme gelmeyen bir konuyu bir çalıştayda ele aldı. Sivil amaçlı yolcu taşımacılığına yönelik olarak bölgesel bir uçak nasıl yapılır konusu masaya yatırıldı. Bu konuda geç kalmış sayılmayız. Hani derler ya bir işe başlamak, o işin yarısını yapmak demektir. İşte tam öyle diyebilirz.

Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım'ın çalıştaya katılması  çok önemliydi. Bu iş tek başına üniversitelerin yapabileceği bir iş değildir elbette. Hükümetin desteği olmadan böyle bir işe kalkışmanın da bir işe yaramayacağını bilmek gerek.

Başta SHGM Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru ve DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal'ın da katıldığı çalıştaya THY; THY Teknik,Tusaş, TEİ,Aselsan, Havelsan gibi kurumlar da üst düzey katılım sağlayarak görüş ve düşüncelerini dile getirdiler.

Bakan Yıldırım'ın yaptığı konuşma konuya ne kadar önem verdiklerinin bir göstergesiydi. Elbette Türkiye artık kendi uçağını yapmak zorundadır. Bugün filosunda 320'ye yakın büyük gövdeli hava aracı bulunan ülkemizin Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te bu sayısı 750'ye çıkarması hedefleniyor.

Ortada bir gerçek var ki, bu gün TC tescilinde olan uçakların çok azı  şirketlerin kendi malıdır. Bir çok uçak ABD ve diğer bazı ülkelerden uzun vade ile kiralanarak  ülkemize getirilmiştir.

Elbette uçak pahalı bir ulaşım aracı. Bugün ortalama olarak söylemek gerekirse bir Boeing 737-800 tipi yeni bir uçağın fiyatı 50 milyon dolar civarındadır. Hal böyle olunca şirketler uçak satın almak yerine, uçakları kiralamayı tercih ediyorlar. Elbette gönül arzu ederki, gövdelerinde TC tescil işareti ve Türk Bayrağı bulunan bu uçaklar kendi malımız olsa.

Şimdi artık, sanıyorum bu noktaya geldik. Öncelikle yalın bir gerçeği kabul etmek lazım ki, yüzde 100 Türk malı bir uçak yapmak zor olabilir. Ama büyük oranda Türk mühendis ve teknisyenlerinin elinden çıkan bir uçak uzak bir hayal olmasa gerek. 780 bin kilometrekarelik geniş bir coğrafyaya sahip olan ülkemizde uçuş mesafelerinin 2 saate kadar çıktığını görüyoruz..

Bölgesel uçak diye tabir edilen ve halen bir şirketimiz tarafından kullanılan turboprop, yani pervaneli ATR tipi uçakları üretebilirsek ülkemizin gelişmişlik hanesine yüksek bir puan koyabiliriz. Yine aynı şekilde 30 yıl kadar önce THY tarafından kullanılan  Kanada menşeyli Dash-7 tipi uçaklar da bizim için model olabilir diye düşünüyorum. Gerçekçi olmak gerekirse biz Airbus veya Boeing gibi uçaklar üretemeyiz.

Sayın Başbakanın son Brezilya ziyaretinde Embrarer uçak fabrikasını ziyaret etmesi de yapılan bu çalıştaydan sonra dikkat çeken bir gelişme olmuştur. Brezilya Cumhurbaşkanı ile sıcak ilişkileri olan başbakanımızın bu dostluğu ticari işbirliğinde kullanarak bu ülke ile ortak üretim yapabilme yolunu araması bile bizi heyecanlandırır.

Bölgenin lider ülkesi olma yolunda atılan siyasi adımlar semeresini vermeye başlamıştır. Dünyanın 17'inci büyük ekonomisi olan Türkiye'nin ortak da olsa uçak üretebilmesi için herkesin bir şeyler yapması lazım. Başta, bölgede söz sahibi sivil havacılık otoritemiz (SHGM),  yetişmiş insan gücümüz, bakım merkezlerimiz, modern havalimanlarımız, başarılı yer hizmeti kuruluşlarımız ve diğer havacılık kurum ve kuruluşlarımızla gıpta ile bakılan bir konumdayız.

Dünyada irili ufaklı 3 bine yakın havayolu şirketi var ve bu şirketler hergün filolarını değiştirmek ve yenilemek ihtiyacı duyuyor. Yine aynı şekilde  dünya üzerinde 25 bini aşan uçak sayısının daha da artacağını düşünürsek üretilecek uçağın pazar bulması zor olmasa gerek. Bu hayalın gerçek olması için, bu değirmene su taşıyan herkese selam olsun. Türk insanı ve Türk devleti isterse yapar diyorum. İyi uçuşlar Türkiye.


Bu Makale 17.06.2010 - 13:19:31 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • mustafa çelik 16.04.2015 - 08:36

    1970 lerde turkhavakuvetleri keni ucagini kenin yap diye muhsin batur baskanliginda vakif kurulmustur bene heyecanla bu vakfa uye oldum para yatirdim samsun provoganda tanitma baskanligini ustlenim halen bu hayalimizdeki ucak sanayi si gerceklestiremedi ilgili makamlarin teknoljide duyarsiz olmalarina bir anlam veremiyorum buyuk turk milleti buyuk devletletler kurmus buyuk isler basarmis bir ulus yuce milletimizin en kisa zamanda goklere hakim olan ucak sanayisinin kurulmasini isterim ATATURK istikbal goklerdedir diye soylemistir selam

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.