İstihdam destekleri ve teşvik şartlarındaki belirsizlikler
Sektördeki daralmadan dolayı son 2 yıl içerisinde işverenlere dönük sağlanan destekler ve bu desteklerden yararlanma şartları, turizmciler arasında gündem konusu olmaya devam ediyor. Teşvik programlarının enine boyuna tartışılmadan son dakika kararı ile uygulamaya konulması birçok aksaklığı da beraberinde getiriyor.
Yaşanan bu sıkıntılardan ders alınmış olacak ki, Çalışma Bakanlığı ve İŞKUR yetkilileri son 2 haftadır farklı bölge ve platformlarda istihdam destek programları için toplantı ve seminerler düzenleyerek işverenleri bilgilendiriyor ve projeler konusunda işverenlerin de görüşleri alınarak bakanlığa iletiliyor.
Belli başlı istihdam projeleri ve işveren taleplerini şu şekilde sıralayabiliriz:
1- İlave İstihdam Teşviki (09/02/2017 tarih ve 687 Sayılı Resmi Gazete-Torba Kanunu) :
Bu yıl sonuna kadar, 2016/Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave aldıkları her bir sigortalı için bu teşvikten yararlanacaklardır. İşverenlerin 01/02/2017 tarihinden itibaren mevcut çalışanlarına ilave alacakları sigortalıların; *İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmaları ve işe alındıkları tarihten önceki üç ay içinde işsiz (sigortasız) olmaları gerekmektedir. Teşvikten yararlanan personelin sigorta işçi işveren, işsizlik işçi işveren primleri ‘İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak olup AGİ (Asgari Geçim İndirimi) dışındaki tüm vergilerden muaftır.
Aralık ayı personel sayısı baz alındığı için ilave istihdam teşviki ile sezonluk oteller ödüllendirirken yaz-kış açık oteller cezalandırılmaktadır. 12 ay açık olan oteller kadro sayısını koruduğundan ve fazla yeni personel almadığından teşvikten çok az yararlandığı halde, sezonluk otellerin şartlara uyan tüm ASKI ve yeni personeli bu teşvikten yararlanmaktadır. İşverenler teşvik şartlarının adil olmasını ve yabancı personelin dahil edilmesini talep etmektedir.
2- İşbaşı Eğitim Programı (Kursiyer Programı) :
Toplam personelin yüzde 30’u kadar kursiyerin asgari ücret (günlük 54 tl) ve sağlık sigorta giderleri İŞKUR tarafından finanse edilmektedir. Kurs bitiminde kurs süresinin en az yüzde 50’si kadar istihdam zorunluluğu var. Geçen yıl kurs süresi 6 ay iken (zorunlu istihdam süresi 2 ay), bu yıl kurs süresi önce 4 aya daha sonra 3 aya düşürülmüştür.
Bu proje için işverenlerin talepleri arasında; bulaşıkhane, çamaşırhane ve genel alan personelinin proje kapsamına alınması, 6 ay olan ASKI süresinin 3 aya düşürülmesi ve son 3 ay içerisinde 2-3 gün ekstra işlerde çalışan personelin projeden yararlandırılması var.
3- Stajyer Öğrencilere Ücret Desteği:
Mesleki Eğitim Kanunu’na yapılan ekleme sonucunda, çırak ve aday çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden yaklaşık 1 milyon 200 bin lise ve üniversite öğrencisi için aylık 140 TL ile 280 TL arasında ücret desteği verilecektir.
Bu proje için İşverenlerin talebi; lise ve üniversite öğrencilerinin zorunlu meslek stajlarının kursiyer programı çerçevesine alınması ve istihdam yükümlülüğünden muaf tutulmasıdır.
4- Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Teşviki (6111 sayılı Kanun):
İşe alındığı tarihten önceki 6 ay içinde işsiz olması, işe alınan kişilerin son 6 ay içinde SGK’ya verilen prim ve hizmet belgelerinde çalıştırılan ortalama işçi sayısına ilave olarak alınması. (Her bir kişi için: 364,39 TL)
5- Engelli İstihdamı Teşviki (5763 ve 4857 Sayılı Kanunlar):
Çalıştırılan her bir engelli birey için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hissesinin tamamının Hazinece karşılanması sağlanmıştır. (Her bir kişi için: 364,39 TL)
6- İşsizlik Ödeneği Alanların İstihdamı Teşviki (5921 Sayılı Kanun):
İşsizlik ödeneği alan bireylerin işe alınması halinde, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan işçi ve işveren payı sigorta primleri, kalan işsizlik ödeneği süresince İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacaktır (İşveren 346,61 TL, İşçi 248,85 TL Toplam: 595,46 TL). Koşul işyerine ait son 6 aylık dönemdeki aylık prim ve hizmet belgelerindeki ortalama sigortalı sayısına ilave alımlar.
7- Beş Puanlık Sigorta Prim İndirimi (5510 Sayılı Kanun):
İşverenlerinin ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminden (Sosyal Güvenlik Kurumu’na herhangi bir prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin herhangi bir gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması kaydıyla) işverene ait olan kısımdan 5 puanlık indirim sağlanmıştır. Bu indirime isabet eden kısım Hazinece karşılanacaktır.
8- Asgari Ücret Teşviki (6661 sayılı Kanun):
2016 yılında yaşanan yüksek asgari ücret artışını dengelemek amacıyla 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 2016 yılı için asgari ücret prim teşviki geldi. Buna göre 2015 yılında brüt 2 bin 550 TL ve altında ücret almış olan çalışanlar için 2016 yılında aylık 100 TL prim teşviki uygulanmıştır. Teşvik 31 Aralık 2017 tarihine kadar uzatılmıştır.
Bu Makale 26.04.2017 - 14:23:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Sayın Yılmaz,
Öncelikle yazınız ve paylaşımınız için teşekkür ediyorum, kaleminize / emeğinize sağlık. 1. ve 2. Madde de çok önemli eksik bilgilendirme yapmışsınız. Yeniden gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum.