İş'in yoksa gel ( Mümkünse kendi aracınla ya da dolmuşla ! )
"5. Uluslararası Akdeniz Girişimcilik ve İş Fırsatları Zirvesi" Antalya Anfaş’da işte bu süper yaratıcı sloganla ( potansiyel istihdama ) işsiz ve öğrencilere ulaşmaya çalıştı.
Ulaşabildi diyemiyorum zira organizasyonun ilkokul kermesi kıvamındaki yapısı ve düzeni ne devleti, ne işvereni, ne iş arayanı ne de öğrencileri mutlu etti. Hatta ve hatta zirvenin hamisi konumundaki İŞKUR yetkililerinin bile mutsuzluğu yüzlerinden ziyadesiyle okunuyordu.
Devleti mutlu etmedi çünkü Antalya Valisi sayın Dr. Ahmet Altıparmak işveren standlarının yerleşimi ve firmaların özensizliği konusunda eleştiri yaptı. Sonuna kadar da haklıydı, birkaç büyük otel gurubu dışında konuya estetik açıdan yaklaşıp firmasının ya da oteller gurubunun ciddiyetini ve gücünü yansıtmaya çalışan nerede ise yoktu. Çalışanın günümüzde altın değerinde olduğunu ve nerede ise mumla arandığını unutmuş olan kimi turizm gurupları ve büyük holdingler konuyu 4 sandalye, 2 masa, 2 bayrak ölçütünde kotarmaya çalıştılar.
İşvereni mutlu etmedi çünkü organizasyon başından sonuna hata dolu ve oldukça acemice yapılmıştı. Dilediği standa yerleşen firmalar, son güne kadar dağıtılması bir türlü becerilemeyen yaka kartları, fuara giriş ve çıkışlarda yaşanan tatsızlıklar, güvenlik görevlilerinin kabalığı, otopark kartlarının eksikliği ve elbette temizlik problemi gibi ( ki bu konuya yazının ilerleyen bölümlerinde geniş yer vereceğim ) birçok tatsız neden.
İş arayanı da mutlu etmedi zira, çoğunluğu otel çalışanı ve öğrencilerin oluşturduğu ziyaretçilerin bir çoğu ulaşım konusunda ciddi sıkıntılar yaşadı. Bir rivayete göre Antalya Büyük Şehir Belediyesi’nin halk için ve Akdeniz Üniversitesinin de öğrenciler için organize ettikleri servis hizmetleri yetersizdi. Diğer bir rivayete göre ise servis araçlarını hiç gören olmadı. Şaka bir yana konuya hassasiyet ile yaklaşılmadığı ve bazı şeyler havada bırakılıp sadece servis şoförlerine verilen yarım ağız bir komutla giderilmeye çalışıldığından bu iyi niyetli yaklaşımda amacına ulaşamadan güme gitti.
Ayrıca isminden ötürüde birçokları tarafından eleştirilen 5. Uluslararası Akdeniz Girişimcilik ve İş Fırsatları Zirvesi ‘’Zirve‘’ kavramına hangi olağanüstü durum vesilesi ile ulaştı onu da bilemedik doğrusu. Açılış konuşması ve ardından 3 gün boyunca gerçekleştirilen katılımı son derece düşük söyleşi ve paneller bu konuya zemin teşkil etsin diye yapıldıysa bunu da ölü doğmuş bir bebek olarak tanımlayabiliriz.
Genel olarak tüm katılımcıların ortak şikayetlerini inceleyecek olursak;
• İNKAY başkanı sayın Talat KANBİR beyefendi’nin tüm fuar boyunca orada olması takdire şayandı. Birçok görüşme ve yönlendirme yaptı. Ancak bu organizasyonun asıl hamilerinden sayılan İNKAY’ın daha fazla sorumluluk alması fuarın hedefine ulaşmasında yardımcı olabilirdi. Dolayısı ile İNKAY başkan seviyesinde temsil edildi ama organizasyona belirgin katkısı olmadı.
• ZİRVE’nin fikir babası ve asıl müsebbibi Kenan YÜCE açılışın ardından bir daha ortalıkta gözükmedi. En azından ikinci gün bir süre katılımı söz konusu olsa idi tüm bu şikayetleri birebir dinleme ve soruları cevaplama şansı olacaktı.
• İŞKUR Antalya İş Verenler Servis Şefi Cengiz NALBANT organizasyon konusunda en fazla eleştiri getirenlerin başında geliyordu. Önümüzdeki yıl için daha fazla sorumluluk almak ve beklide sadece İŞKUR olarak bu çalışmayı üstlenmek istediklerini belirtti. Kendisi ile mutabık kaldığımız birçok konuda değişiklikler yapmak istediklerini bizzat belirtti. Hatta birçok otel gurubunun sponsorluğunda beldelerden ve mahallelerden servis kaldırtmaya yönelik çalışma yapacağını ve bu konu ile ilgili olarak hali hazırda bazı gurup oteller ile görüştüğünü belirtti. Umarım önümüzdeki yıl bu sözler ve temenniler gerçek olur.
• Zirve organizasyonunu üniversite adına üstlenen Salih BALABAN ise tüm iyi niyeti ve özverisiyle herkese yardımcı olmaya çalıştı. Ancak Don Kişot misali tek başına mücadelesi yetersiz kaldı ne yazık ki.
• ANFAŞ içerisindeki restoran fiyatların çok yüksek olduğu, hizmetin ise kötü olduğu tüm katılımcıların ortak kanaati.
• Organizasyon Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri yapıldı. Cuma ilk gün olduğu için katılım düşüktü. Cumartesi günü ise biraz daha fazla ziyaretçi aldı gibi. Ancak Pazar günü birçok firma bir önceki günden stantlarını topladığı için nispeten kalabalık olan ziyaretçiler boş bir salonla karşılaştı.
• Fuar ya da Zirve her ne şekilde istersek adlandırabileceğimiz organizasyonun en problemli yanlarından biri tanıtımı ile alakalı olanıydı. Asıl istihdam kaynağı olan mahalle, köy, ilçe, kasaba ya da biraz daha ileri gidecek olursak çevre illerde yaşayanların birçoğunun bu konu ile ilgili en ufak bir bilgisi yoktu. Yapılan tanıtma çalışmalarının yetersizliği belirgin şekilde burada ortaya çıktı. Hedef kitleye ulaşamadıktan sonra bu ve benzeri çalışmalardan sonuç almak ne yazık ki mümkün değil. Ana sponsorlar, Hizmet sponsorları ve destekleyen kurum ve kuruluşların bu tanıtım çalışmalarında yetersiz kaldıkları ve bazılarının beklide hiç tanıtım yapmadıkları gün gibi ortaya çıktı.
• Antalya Büyük Şehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi’nin fuar ziyaretçileri için servis hizmeti yaptıkları belirtildi. Ancak tüm katılımcıların ortak şikayeti fuar alanının şehre uzak olması ve buraya ulaşmak için ücretsiz vasıta bulamamaları idi. Bu da katılımın neden düşük olduğu sorusuna verilecek en güzel cevaplardan biri oldu. Zira servisler ya yetersizdi ya da gönülsüzce ve göstermelik olarak yapıldı. Adı üstünde ‘’İŞSİZ’’ insanın ola ki cebinde bir dolmuş parası bile yok nasıl fuara gelsin de iş görüşmesi yapsın. İstihdam Fuarı ya da Zirve yapmak, bunlar güzel ve takdir edilmesi gereken bölgemiz için çok önemli çalışmalar. Ama doğru ve tam yapılmadığı, amacına ulaşmadığı sürece vakit kaybından öteye gidemiyor ne yazık ki.
• Antalya içerisinde otel çalışanlarının yoğunlukla ikamet ettikleri mahalleler aşağı yukarı belli. Bu mahallelerde muhtarlar ile işbirliği yapılıp tanıtım ve servis hizmeti verilebilirdi.
• Bir diğer eleştiride bizzat öğrencilerden geldi. Organizasyonun çoğunlukla turizm sektörüne hitap ettiğini ve bunun ciddi sıkıntı olduğunu dile getirdiler. Farklı bölümlerde okuyan ve yakında mezun olacak gençler karşılarında muhatap bulamadılar. Destinasyon itibari ile turizm ağarlıklı bir fuar olması gayet doğal. Ama diğer bölümleri de unutmamakta fayda var.
• Girişimcilikle alakalı bir çalışma yapılmamış olması da organizasyonun ismi ile alakalı bir çelişki doğurdu. İş kurmak isteyen birçok katılımcı eli boş dönmek zorunda kaldı.
• ANFAŞ ise salonlarını kullandırtmaktan başka hiçbir şeye karışmadı. Bir dedikoduya göre salon ısıtmasını açmaya yanaşmayan ANFAŞ yönetimine İŞKUR’un müdahalesi ile dur denildi. Sektörün önde gelen otel markalarından birinden temin edilen bir miktar para karşılığında salondakiler donmaktan kurtarıldı.
• En iyi stant VOYAGE gurubuna ait di.
• Fuar zeminine halılar son dakika serildi ve hepsi toz içerisindeydi.
• Stantlar geç kuruldu erken toplandı.
• Fuar girişinde güneş enerji sistemleri satan firmanın gürültülü ve gereksiz müziği ortamı ucuzlatmaktan öteye gidemedi.
• Güvenlik çok kaba ve sanki akşamdan kalma görünümündeydi.
• Temizlik ise felaket ötesiydi. Tuvaletler her daim pislik içerisindeydi. Fuarın tam ortasında öğle vakti elektrik süpürgesi ile stantları temizleyen hanımlara sorduğumda kendilerinin ANFAŞ’ın değil bizzat üniversitenin çalışanı olduklarını belirttiler. Üniversitede benzer bir yoğunlukta çalışmadıklarından olsa gerek fuar ortamı onlara çok fazla gelmiş gibiydi. Ayrıca anladığım kadarı ile sayıları da yetersizdi. Malzeme sıkıntısı da yaşayan çalışanlar çöpleri de bizzat elleri ile taşımak zorunda kaldılar.
Sonuç olarak 5. Uluslararası Akdeniz Girişimcilik ve İş Fırsatları Zirvesi sayesinde toplamda 170, gurup otellerle beraber 240 işletme temsil edildi. Hala Akdeniz bölgesi için istihdam yaratmak amaçlı en önemli organizasyon. Binlerce ziyaretçi kabul ediyor ve birçok insan bu vesile ile iş sahibi oluyor. Kesinlikle harika bir fikir ve iyi niyet ile başlayarak özverili bir şekilde beş yıldır inatla sürdürülen bir organizasyon. Bir takım eksikleri olduğu bir gerçek. Ancak iradeli bir tutum vesilesi ile aşılamayacak bir problem yokmuş gibi görünüyor. Çok sahibi var ama sahipsiz bir görünüm vermekte.
Bu Makale 19.03.2012 - 16:40:11 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Antalya İlçelerine tanıtım yapılmadı..Bu tür organizasyonlarda sadece Antalya merkezini değil İlçeler de düşünülmeli. Asıl iş problemi olanlar buralarda..Göç işsizlik nedeniyle artıyor. İlçelerin kalkınması için de projeler üretilmeli. Elmalı plot bölge olabilir.
-
YUKARIDAKİ TÜM YORUMLARI HAKLI BULUYORUM....HİJYEN VE TUVALETLETLER BERBATI BERBATI....HİÇ YAKIŞMADI..FUAR HALILARINDA BİRAZ YÜRÜYÜNCE HALI TOZAKLARI PANTOLAN PAÇALARINDA HARİTA OLUŞTURUYOR..BİRDE FUARA KATILAN KATILIMCILARFUAR DAHA 2 GÜN ÖNCE TERK ETTİLER BUNU ANLAYAMADIM...BİR STANDAKİ GÖREVLİLERE SORDUĞUM ZAMAN BİZİM CUMARTESİ PAZAR MESAİMİZ YOK DİNLENECEĞİZ PAZARTESİ İŞ BAŞI YAPACAĞIZ ONUN İÇİN FUARI TERK EDİYORUZ DEDİLER..MADEMKİ ÇOK İŞLERİ VARDI FUARA NEDEN KATILDILAR?