Haksız rekabete ve haksız kazanca hayır!
Gecenizi gündüzünüze katarak elde ettiğiniz birikiminizle kendinizce bir yatırım yaparak bir işyeri açıyor, denk işletmelerle eşit şartlarda tatlı bir rekabete girerek ekmek parası kazanma mücadelesine başlıyorsunuz.
Dürüst bir işletmeci (işyeri kendisinin değilse) kira, Stopaj, onlarca çeşit vergi, personel ücretleri, SGK ödemeleri, elektrik, su, reklam, akla gelmeyen bir yığın harcama, genel giderler, amortismanlar derken omuzladığı yükün ağırlığı altında ezilmemek için çabalayıp duruyor.
Ticarette kar ve zarar kardeştir derler. Ticarete soyunanlar da bunun bilincinde zaten.
Olabileceği hesap edilen ama "yok canım, ilgili kurumların denetimi hayli fazla onlar gerekeni yapıyordur" diye görmemezlikten geldiğimiz bir husus maalesef hala kendisini ciddi anlamda hissettiriyor.
Birçok işletmeci Kar etmekten vazgeçti, bir önceki yılın cirolarını bile yakalayamazken, kendini uyanık sanan birkaç açgözlü, ne vergi kaydı, ne ruhsat, ne yasal izin hiçbir şeye aldırış etmeksizin sahibi olduğu konutu, otel gibi, apart gibi cayır cayır işletirken, hemen karşısındaki işletme sahibi komşusuna bıyık altından gülmeyi de ihmal etmiyor.
Her şeyi kaçak, köçek olduğundan dolayı verdiği hizmetin kalitesini de sorgulamak mümkün değil tabi.
Müdürlüğünü yaptığım (GETOB) Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'ne bu konuda telefonlar geliyor.
Bu tür bilgileri elbette Vergi Dairesi Müdürlüğü, SGK, ve ilgili Belediyelerle paylaşacağız. Artık işletmecilerimiz girdi maliyetlerinin arttığı, kar marjının kuruşlarla telaffuz edildiği, Personel Ücreti, vergi, SGK, elektrik su gibi zorunlu ödemelerin bile ödenmeden ötelendiği bir ortamda bir de haksız rekabetçilerle, haksız kazanç elde edenlerle uğraşmak istemiyor.
Bu uyanık geçinen kibar hırsızlara öyle bir ders verilmeli ki, onlara verilecek cezaları görenler kaçak işyeri işletmeyi akıllarından bile geçirememeliler.
Bu Makale 05.07.2012 - 11:20:25 tarihinde eklendi.