Zekeriya Şen

Güzergah: Uzay

Güzergah: Uzay
Seyahat tasarımcılığı her zaman heyecan ile beslenmiştir. Var olmayan bir kurgu içerisinde, aynen bir terzi gibi seyahati işlemek.

Bazen bildiğiniz bazen de bilmediğiniz güzerg ahlara yapılan o yaratıcı açılımlar. Seyahat tasarımcılığı, teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte sürekli yenilenme sürecinde. Ancak bu gezilerin düzenlenebildiği alanımız sadece dünyamız ile sınırlı. Seyahat tasarımcısı haricinde aynı zamanda bir astronom olarak bu düşünce uzun zamandır aklımı kurcalıyor. Ya farklı güzergahlara gidebilsek ama bu dünyada olmasa. Nasa’nın 20 Ocak 2018’de yayınladığı Uzay Turizm Posterleri (Space Tourism Posters) bu kurcalamamı daha da bir derinleştirdi.

Evet, çok geleçekçi, hayalperest bir yazı diyebilirsiniz. Ancak hayal etmek, geleni görmek önemli. Ne de olsa en son insanoğlu, 1972 yılında dünya dışında bir başka yere, aya, ayak bastı. Bu bir kaç yüz yıl önce tamamıyla fantazi olarak kabul görmüşken, gerçekleşti ve tarih sayfalarına kazındı. Hatta şöyle düşünelim uçaklar, bundan sadece 150 yıl önce tamamıyla bilimkurgu içerisinde birer unsurdu. Şimdi ise göklerimizde tonlarcası var.

Peki ya gezegenlere, fezaya seyahat etmek? Hiç düşündünüz veya hayal ettiniz mi? Benim uzun zamandır aklımdan çıkmayan bir kurgu. Ne de olsa bilimkurgu sever ve mektepli bir astronom ve turizmciyim.

Bazı kurumlar sivil havacılığın bildiği her araçtan daha hızlı bir yolcu jeti yaratmayı planlıyor. Eğer bu planlar gerçekleşir ise, en hızlı uçağın saatte ortalama 6.000 km hızla gideceği tahayyül ediliyor (2040 senesinde). Bu durumda 82 yıl sonra Neptün’e ulaşabileceğiz. Şu anki imkanlar çerçevesinde en hızlı uçağın saatte ortalama 2335 km hızla gittiğini tahayyül edersek ortalama 222 yıl sonra Neptün’e ulaşabiliriz. 1989 yılında Voyager 2 uzay mekiği saatte ortalama 67.592 km hız yaparak 12 yılda Neptün’e ulaştı. Bundan yüz yıl sonra acaba bu mesafe ne kadar kısalmış olacak?

Eğer o zamana kadar dünya yok olmaz ve bizler kendi kendimizi yok etmez isek, doğru mekikler ile gezegenler arası seyahat edebiliriz. Bir düşünün turizmin nasıl farklı olarak gelişeceğini. Sınırsız bir kaynak içerisinde yaratılan yep yeni güzergahlar. Gezegenler arası seyahat acentaları, rehberler, yerel sağlayıcılar. Dediğim gibi hayal etmek sınırsız ve oldukça heyecanlı.

Son zamanlarda hummalı bir uzay çalışması var. Atmosfer dışı seyahatler, en hızlı şekilde ülkeler arası roket ulaşımlar, Mars misyonları; hepsi şu an planlar içerisinde. Ne çok uzak ne çok yakın ama eşikte. Ancak bu seyahatlerin gerçekleşmesi için fiilen insanları taşımak daha sorunlu bir konu ve aşılması gereken bir mesele. Bedenlerimizin muhtemel engellere nasıl dayanacağı hala muamma ama bunun üzerine de çalışmalar başladı. Jüpiter’in yoğun radyasyonuna nasıl dayanacağımız, Merkür’ün güneşe bakan tarafından nasıl var olabileceğimiz gibi pek çok sıkıntı var elbette ve yakın gelecekte çözümlenmeyecek. Belki uzun bir süre daha robot ve kobay yollayacağız ancak bu geleni görmekte fayda var.

İleri gelecekte uzay seyahatleri satan seyahat acentaları türeyecek. Her gezegenin farklı özelliklerine göre insanlara yeni kurgular sunulacak. Gezegenler arası Hop-on / Hop-off geziler planlanacak ve elbette bu gezegenlere kültür gezileri düzenlenecek.

Burada amacım bu hayal içerisinde gezegenlere, şu an elimizde var olan bilgiler ışığında nasıl geziler düzenlenebileceği, gidilen gezegenlerin en önemli gezi noktaları, özellikleri ve içerikleri. Bunları sizlere birazcık da yüzünüzde gülümseme oluşmasını umut ederek sıralamak istedim.

Yerçekimsiz ortamda tuvalet, radyasyon, basınç ve yapay yerçekim eğitimleri gibi tüm hazırlıkları yaptığımızı varsayalım ve yolculuğumuza çıkalım.

Hadi geleceğin inter-galaktik seyahat acentasının dikkat edeceği detaylara şöyle örnekleme yaparak bir göz atalım…

Güzergah Ay

ÇAPI: Dünyanın %25’i kadar

GÜN IŞIĞI: 708 saat ve 54 dakika

GÜNEŞTEN UZAKLIĞI: 149.668.992 km

DÜNYADAN UZAKLIĞI: 357.274 km - 407.164 km arasında değişmekte

SEYAHAT SÜRESİ: 3 gün

DÜNYAYA MESAJ YOLLAMA SÜRESİ: 1.3 Saniye

GEZİLMESİ GEREKENLER: Altı Apollo iniş alanını ziyaret etmek

Neil Armstrong’un ayakizini görmek

Oceanus Procellarum (Fırtınalar Okyanusu)

Aristarchus Platosu

Mare Orientale (Doğu Denizi)

Tycho Krateri

Kuzey Kutbu

Ayyıldızı Alpleri

Sea Of Rains (Yağmur Ormanları)

Güzergah Merkür

ÇAPI: Dünyanın %33’ü kadar

GÜN IŞIĞI: 4222 saat ve 36 dakika

GÜNEŞTEN UZAKLIĞI: 57.936.384 km

DÜNYADAN UZAKLIĞI: 77.248.512 km - 222.089.472 km arasında

değişmekte

SEYAHAT SÜRESİ: 147 gün

DÜNYAYA MESAJ YOLLAMA SÜRESİ: 4 ila 12 dakika

GEZİLMESİ GEREKENLER: Kuzey Kutup

Caloris Havzası

Raditladi Havzasının Oyukları

Beagle Cliff (Tazı Uçurumu - yaklaşık 643.737 km uzunluğunda)

Rachmaninoff Krateri

Güzergah Satürn

ÇAPI: Dünyanın 9 katı daha büyük

GÜN IŞIĞI: 4222 saat ve 36 dakika

GÜNEŞTEN UZAKLIĞI: 57.936.384 km

DÜNYADAN UZAKLIĞI: 77.248.512 km - 222.089.472 km arasında

değişmekte

SEYAHAT SÜRESİ: 147 gün

DÜNYAYA MESAJ YOLLAMA SÜRESİ: 4 ila 12 dakika

GEZİLMESİ GEREKENLER: Kuzey Kutup

Caloris Havzası

Raditladi Havzasının Oyukları

Beagle Cliff (Tazı Uçurumu - yaklaşık 643.737 km uzunluğunda)

Rachmaninoff Krateri

Güzergah Plüton

ÇAPI: Dünyanın %0.2’si kadar

GÜN IŞIĞI: 153 saat

GÜNEŞTEN UZAKLIĞI: 590.629.248.000 km

DÜNYADAN UZAKLIĞI: 428.085.504.000 km - 753.172.992.000 km

arasında değişmekte

SEYAHAT SÜRESİ: 9.5 Dünya Yılı (365 gün x 9.5)

DÜNYAYA MESAJ YOLLAMA SÜRESİ: 238 ila 418 dakika

GEZİLMESİ GEREKENLER: Tombaugh Regio (Tombaugh Bölgesi)

Al-Idrisi Dağları

Hillary ve Norgay Dağları

Meng-p’o: adını Çin unutkanlık tanrısından alan muşta şeklindeki bölge

Balrog: adını Lord Of The Rings’deki iblisten alan muşta şeklindeki bölge

Krun adlı muşta şeklindeki alan

Cthulhu Regio (Cthulhu Bölgesi)


Bu Makale 25.02.2021 - 17:23:27 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.