Gerek yok (mu acaba) dijitale!
Geçtiğimiz günlerde yaptığım ve konusu dijital pazarlama olan bir iş görüşmesinde aynen şu cümleyi duydum: “Turizm 2-3 sene önceki gibi olsa, size ihtiyacımız olmazdı.”
Ne kadar doğru bir yaklaşım değil mi? Bütün dünya duruyor zaten, dijital hiç gelişmiyor, mantıklı bence de.
Bir ürün veya hizmet oluşturuyorsun, bunu pazara sunuyorsun ve belli kanalların seni satmasını bekliyorsun. Tüm bu satış pazarlama faaliyetleri için senede 1-2 fuara gitmeyi yeterli buluyorsun. 2-3 sene önce tüm sektör böyleymiş meğer...
Dijital dönüşümde, hali hazırda hizmet veren acentelerin, online gelişmelere ayak uyduramadıkları için ilerleyen yıllarda ciddi zarar göreceklerini düşünüyorum. Bu zarardan oteller de payına düşeni alacak gibi görünüyor. Özellikle online alt yapılarını doğru kurgulamayan otellerin, sürekli olarak acente baskısı altında kalması kaçınılmaz. 100 liralık odayı, sırf satış garantisi olsun diye 50 liraya acenteye verirsin, tek yetkili de yaparsın, sonra yaslan arkana sezonun bitmesini bekle. Ama ne oldu, uçak düştü pazar tıkandı, booking.com kapandı seni satamadı, acente seni satamadı, sen de para kazanamadın. Kusura bakmayın ama, dijital pazarlamaya yatırım yapan oteller o uçak düştüğünde de, booking.com kapandığında da sattı ve satıyor. ‘Krizlerden etkilenmedik’ diyen oteller bile bulunuyor. Elbette çözüm sadece dijital pazarlama değil, ancak gelirinin neredeyse yüzde 50’sini sadece dijital pazarlamadan sağlayan oteller de mevcut.
Önce “Gerek Yok Dijitale” diyenler için birkaç veri sunalım;
Türkiye’de şu an aktif 48 milyon internet ve sosyal medya kullanıcısı mevcut. Yani kısacası Türkiye’de internete giren herkesin bir sosyal medya hesabı var. Fuarda kullandığınız kataloglara verdiğiniz 100 bin TL ile bu nüfusun ne kadarına ulaşabilirsiniz bir düşünün.
Peki bu insanlar nerede? Yukarıdaki tabloya göre Youtube, Facebook ve Instagram’dan büyük bir bölümüne ulaşabilirsiniz. Hani, asgari ücretle alıp hem fotokopi çektirdiğiniz hem de sosyal medyaya baksın dediğiniz personeliniz sizi 48 milyon kişi önünde temsil ediyor. Tabi sizin sayfanızda o kadar takipçi olmayabilir ☺ Peki, 48 milyon kişiden tatile ilgi duyanlara, daha önce tatil yapmış insanlara veya sık sık seyahat edenlere ben bir reklam filmimi göstereyim deseniz? Evet, mümkün, hem de çok düşük maliyetlere.
Bakalım dünyada durum nasıl?
Facebook, aktif kullanıcı sıralamasında açık ara önde. Hangi reklam platformu ile bu kadar kullanıcıya ulaşabilirsiniz ki? Bir düşünün. Rakamlar da öyle milyon dolarlar değil, bugün X bir dizide reklam arasına reklamınızı yerleştirmek için kaç para vermeniz gerektiğini hesaplayın. O rakamların onda birine sosyal medyadan daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz.
Dijital pazarlamanın acente satışlarınıza da ciddi katkı yapacağını unutmamak gerekiyor. Tatil yapmayı düşünen kişilerin, tatil yapacakları oteli seçmelerinde dijital platformların önemi çok büyük boyutlara ulaştı. Tesisinize ait web sitesi, yorum sitelerindeki skorunuz ve sosyal medya hesaplarınız tek tek inceleniyor. Dijital ortamlarda ikna ettiğiniz misafir, acente sayfasına veya ofisine gittiğinde direk olarak tesisinizin ismini söyleyebiliyor. Dijital pazarlamayı sadece Facebook’ta reklam vermek gibi algılayan işletme sahiplerinin de çok ciddi yanıldığını söyleyebilirim. Pazarlama çok geniş bir yelpazede değerlendirilmelidir. Sosyal medya hesabınızdan yaptığınız bir paylaşım, müşterinizin size gönderdiği bir e-postaya verdiğiniz yanıt, Google Maps için yaptığınız bir harita kaydı bile pazarlama aktivitesidir. Bu yüzden tüm dijital platformlarda olmasanız bile, geniş kullanımı olan platformlarda mutlaka bulunmalı ve bu platformları profesyonelce yönetmelisiniz. Yönetemiyorsanız, yardım alın, çok geç olmadan.
Son olarak önemli bir veri daha sunmak istiyorum;
Son dönemlerde mobil cihaz kullanımı çok ciddi şekilde artış gösterdi. Internet kullanıcılarının yüzde 50’si aktif olarak mobil cihazlarını kullanmakta. Bu durumda, tesislerimizin web sitelerinin mobil desteği çok büyük önem kazanıyor. Kullanıcıları ikna edebilmeniz için web sitenizin cihazlara göre değişiklik göstermesi şart. Eğer, gelen trafiğin büyük bir bölümü hiçbir işlem yapmadan çıkıyor ise, mobil sayfanızı kontrol etmenizi öneririm.
Bu Makale 14.07.2017 - 11:59:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Berkun Bey, Kusura bakmayın ama, bu gerçekler otel sahiplerinin yüzüne bu kadar da acımasızca vurulmaz..