2014 yılı EB dönemini yarıladığımız bugünlerde son yazımdan beri çok gelimseler yasadık. Hem siyasi ve ekonomik olarak yaşanan gelişmeler pazar günü yapılacak yerel seçimlerle belirsizlik ortamını bir nebze olsun azaltacaktır. Öncelikle seçimlerin ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ederim.
Rusya’daki gelişmeler ile birlikte Rus pazarındaki belirsizlik bu seneye damgasını vuracak gibi görünüyor. Özellikle Rus para birimindeki değer kaybı, buna paralel TL’deki değer kaybı dolayısıyla artan maliyetlerin fiyatlara yansıması bu sene Rusya pazarında ciddi bir azalma olacağını gösteriyor. Umarım ben hakli çıkmam ama su anki verilerle konumsak gerekirse durum pek iç açıcı değil.
İşte bu noktada turizmimizin temel sorunlarından her zaman konuştuğumuz sadece belli pazarlara bağlı kalmadan pazar geliştirme çalışmalarının yapılması gerekliliği yine önümüze çıkıyor. Dünyada her yıl 1 milyar insan turist olarak seyahat ediyor. Bu sayıdan almamız gereken payı her sene büyütmemiz gerekiyor ve tabii ki çeşitlendirmemiz de gerekiyor.
Bu sene katıldığım Ultrecht ve ITB fuarlarında edindiğim izlenim Türkiye’ye olan ilginin arttığı yönünde. Bunda Türkiye stantlarının önceki yıllara göre daha kullanışlı ve bilgilendirici olması da etkili oldu. Özellikle ITB’deki fuar yerleşim planı ve içerik için emeği gecen herkesi tebrik ederim. Şahsen bu konuda çok katkısı olduğunu bildiğim Gözde Şahin Hanımefendnin görevden alınması ise görevden alınma şekli ve zamanlaması itibari ile sebebi her ne olursa olsun çok büyük bir kayıp.
Avrupa pazarlarında EB döneminde Türkiye satışları patlama yapmasına rağmen son dönemlerdeki satışlarda düşüş tüm kazanımları geri götürdü. Hollanda pazarında Ocak sonu % 8, Şubat sonu % 5 olan büyüme Mart sonunu % 3 ile kapatacak. Pazarın toplam büyümesi ise % 0. Bu da demek oluyor ki yılsonuna geldiğimiz zaman eğer önlem alınmazsa Hollanda pazarında bu sene bir artış olmasının zor olduğu anlamına gelir. Bu nedenle şimdiden önlem alınarak en azından pazarda büyüme olmasa dahi hâlihazırda bulunan yolcudan en fazla payı kapmak için son dakika satışları için bakanlık, sektör ve tur operatörlerinin önlemler alması gerektiğini düşünüyorum.
Belçika ve Almanya için de ayni şeyleri söylemek doğrudur ki bu üç pazar Avrupa’dan gelen Turist şayisinin yaklaşık % 50’sini oluşturmaktadır. Turizm Bakanlığı’nın 2013 yıl sonu verileri aşağıdadır.
Ayrıca belirtmek gerekir ki bu üç pazardan gelen turist en çok para harcayan Turist profiline sahiptir.
SEÇİMLERİN TURİZME ETKİSİ
" Belirsizlik , en kötü ihtimalden daha acı vericiydi..." Dostoyevski
Türkiye gibi son dönemlerde kırılgan ekonomik yapıya sahip ülkelerde belirsizlik ortamları yabancı yatırımcı için en büyük tehlikedir. Merkez Bankası’nın bana göre geç kalınmış hamleleri ile faiz oranlarını % 10’lara çekmesi ile bir nebze de olsa piyasaya olumlu müdahalesi sonrası durum şimdilik kurtarılmış gibi görünse, de siyasi belirsizlik ortamı yabancı yatırımcı için hala Türkiye’ye sıcak para girişi konusundaki kararsızlığının devam ettiği düşüncesindeyim.
Amerika FED’in 2015’ten önce faiz artırımı olmayacağını söylemesine rağmen Amerika’dan gelen olumlu ekonomik verilerin bu ihtimali halen koruduğunu göstermesi ve varlık alımlarının Haziran sonunda sonlandırılacak olması konusundaki FED’in kararlığı uluslararası para piyasalarında USD’nin değerlenmesini sağlayacaktır. Buna karşın ECMB’nin verilere paralel deflasyon riskinin halen devam ettiği gerçeği karsısında negatif faiz uygulamasına geçebileceği beklentisi Euro’nun değer kaybı yaşayabileceğini işaret etmekte. Bu durumda EUR/USD paritesinde azalmaya karşın, TL’nin EUR karşısında değer kazanabileceği ancak USD karşısında değer kaybı yasayacağı sonucu ortaya çıkabilir. Bu da Avrupalı turist için Türkiye tercihinde negatif bir durum ortaya çıkaracaktır.
Önümüzdeki pazar günü yapılacak secim sonuçları bir sene sonraki genel seçimlere ayna olacaktır ve bu pazar çıkacak olan sonuçlar en azından yabancı para girişi önündeki belirgilik engelini kaldıracaktır. Bizim gibi Türkiye’yi temsil eden turizm elcilerinin yabancıların en çok merak ettiği bu konuda her zaman anlatmamız gereken şey, Türkiye’nin dinamik yapısı ile secim sonuçları her ne olursa olsun ekonomik anlamda hala güçlü pozisyonumuzu devam ettireceğimiz garantisini anlatmak olacaktır.
Ancak kısa vadede ekonomide yaşanan son donemdeki dengesizliklerin önümüzdeki secim ekonomisi döneminde bir süre daha devam edeceği gerçeğini de kabullenmemiz gerekecek. Bu durumun maliyeler üzerine etkileri de yakin zamanda hissedilecektir. Karlılık oranlarında her ne kadar azalma olsa da, dinamik turizm yapısı ile krizi fırsata çevirmek de bizim elimizde olacaktır. Kur etkisi ile ihracatın artması ve ithalattaki düşüş cari dengeyi sağlamamıza yardımcı olacaktır. İşte bu dönemde turizm gelirlerinin önemini on plana çıkacaktır.
Bu görüşler ışığında tekrar görüşebilmek dileği ile önümüzdeki hafta başlayacak olan 2014 yaz sezonunun tüm camiaya hayırlı olmasını umut eder bol kazançlar dilerim.
Bu Makale 20.05.2014 - 12:22:00 tarihinde eklendi.
Sevgili Melik her zaman olduğu gibi gayet gerçekçi bakmaya çalışmış. Makro ekonomik konulara çok girmeden 2008 yılından itibaren yaşanmaya başlanan ve tüm gelişen ülkelerden gelişmekte olan ülkelere dağılan küresel kriz sektörümüzü yakından etkilemektedir. Ancak bu verileri analiz etmeye çalıştığımızda para birimleri arasındaki sert değişimler ve sektöre ülkelere yansımalar bazen büyüttüğümüz kadar olmayabiliyor. Ülkemiz ve Antalya açısından baktığımızda 2014 Hollanda , Almanya ve Rusya fuarlarında enişe , büyüme ve talep üzerine idi. Avrupa büyüme problemleri Rusya da ise sosyoekonomik olaylar ve yansımaları ön planda olarak hep konuşuldu. Aşağıda sizlerle belirli dönemi baz olarak aldığım(fuarlar sonrası takvim ) belirleyici ana para birimleri ve özelikle pazar potansiyeline ve gelişimine güveniğim Rus pazarı davranışlarını genel olarak rakamlarla paylaşmak istedim. Tüm sektör taraflarına beklentilerinin karşılandığı ve huzurun hakim olduğu bir turizm sezonu dilerim. Saygılarımla
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
RUSYA FED. GİRİŞ SAYILARI ANTALYA(Binkişi) 2183 2112 2464 2716 2761 3338
DOLAR RUBLE PARİTESİ 23 34 29 28 29 31 36
EURO RUBLE PARİTESİ 37 45 39 40 39 40 50
EURO DOLAR PARİTESİ 1,57 1,32 1,35 1,42 1,33 1,28 1,37
ilgili yılın mart ayı sonu oluşan değerler baz alınmıştır.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.