EMITT Fuarı'nda gördüklerim
Geçen yıl EMITT Fuarı sonrasında köşe yazarımız Mustafa Kartopu, izlenimlerini yazmıştı. Kartopu’nun fuarı eleştiren yazısı sonrasında Ekin Yayıncılık Grubu Başkanı Halim Bulutoğlu bir açıklama göndermiş ve önümüzdeki yıl her şeyin daha iyi olacağını söylemişti. Peki 2011’den 2012’ye ne değişti?
EMİTT Türkiye’nin en büyük turizm fuarı, hepimizin gururu. Tüm turizm profesyonellerini buluşturan bir fuar. Bunları söylemeye gerek bile yok ama artık Türkiye’nin de yurtdışındaki fuarlara yakışan organizasyonlar düzenleme zamanı gelmedi mi?
Bir kere mesafe hakikaten çok uzak. Bir turizm profesyoneli için fuara ziyaretci olarak gitmek, bir gününü harcamak anlamına geliyor. Bu nedenle fuarın kesinlikle ulaşımı kolay bir bölgeye taşınması gerekiyor. İkincisi fuara giriş yollarının acilen düzeltilmesi gerekiyor. Arabanızı otoparkta bırakıp, kar çamurun içinde alana ulaşmaya çalışmak hakikaten ayrı bir performans gerekiyor. Otopark demişken, akşam fuar alanından ayrılıp ana yola ulaşmak da berbat trafik yüzünden en az yarım saati buluyor. Bir fuar organizasyonunu düzenlerken bu faktörlere dikkat edilmesi de gerekmiyor mu? Yoksa siz içeride istediğiniz kadar güzel bir fuar düzenleyin, insanları bezdiren bir ulaşım ve fuarın dışındaki derme çatmalık bütün olumlu faktörleri gölgeliyor.
HALK BANKASI'NIN YANINDA NİĞDE STANDININ NE İŞİ VAR?
Gelelim fuara… Bu yıl EMİTT’e katılım oldukça iyiydi, yine dünyanın pek çok farklı yerinden turizm profesyonelleri fuara katılmıştı ancak yerleşim düzeni çok karışıktı. Örneğin bir salonda Halk Bankası’nın yanında Niğde’nin standı, onun yanında oteller vardı… Geçen yıllarda bu karmaşıklık daha az göze çarpıyordu. En azından oteller bir yerde, acenteler başka bir yerdeydi. Aslına bakarsanız yabancı ziyaretçilerin ayrı bir salona alınması da doğru değil. Bunlar zaten ülkemize yabancılar, ayrı bir salona konulunca iyice izole edilmiyorlar mı? Fuarların bir diğer amacı da, dünya turizmcilerini kaynaştıracak ortamı hazırlamak değil mi?
Bu yıl, ses düzeni açısından EMİTT çok daha iyiydi. En azından profesyonellerin bulunduğu salonda yüksek sesle müzik çalınmadı. Ancak teknik altyapı itibariyle hakikaten çok büyük eksiklikler yaşandı. Bir kere yere açık olarak döşenen eğri büğrü kablolar, katılımcılar için birer tuzak gibiydi. Atlaya hoplaya bunların üzerinden geçmek zorunda kaldık. Havalandırma sistemi çok kötüydü.
İkincisi yemek düzeni hakikaten yetersizdi. Turizmciler, saatlerce yemek kuyruklarında uyduruktan sandiviçleri alabilmek için beklediler. Batı'da medeniyet göstergesi olarak kabul edilen tuvaletlerin pisliğine ve dışarı kadar uzanan kuyruklara ise hiç değinmek istemiyorum.
Fuarda bir başka eksiklik de stantların bir türlü tamamlanamamış olmasıydı. Yurtdışı fuarlarda temizlikler gece yapılır, stantlar kurulur, sabah hazır hale getirilir. Ancak EMITT'te İkinci günün sonunda İş Bankası standının kurulduğuna bizzat şahit oldum.
Burada niyetim birilerini yermek ya da eleştirmek değil… En azından bir turizm yayıncısı olarak daha iyiyi beklemenin ve bu amaçla eleştirilerimi aktarmanın olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum. Yurtdışında pek çok fuar izliyorum ve inanın hiçbirinde böyle bir manzarayla karşılaşmıyorum. Bu konuda yetkililerin canla başla çalıştıklarını biliyorum ama ben ülkemize daha fazla yakışan bir turizm fuarı hayal ediyorum.
İnsanlara hizmet vermeye çalışan turizmcilerin daha insani şartlarda bir fuar alanı beklemesi kadar insanı bir durum yok heralde…
Yazımı, Mustafa Kartopu’nun geçen yılki yazısında yaptığı vurgu ile bitiriyorum:
"Organizasyonla, yerleşimle, genel düzenlemelerle ilgili konulardan fuarın içeriğine ve sektörel konulara gelemedim. Ama bunları da birinin söylemesi lazım değil mi? Görmezden mi gelelim? 15 yılda 2 bin metrekareden 35 bin metrekareye ve yüzlerce katılımcıya, binlerce ziyaretçiye ulaşma başarısını gösteren ve dünyanın 6'ncı en büyük turizm fuarı kabul edilen EMITT’i, ister istemez yurt dışındaki benzer örnekleriyle karşılaştırıyorum ve artık mükemmeliyet arıyorum. Sektörümüzün bu en önemli etkinliği ile gurur duyuyorum. Düzenlemede emeği geçen herkesi candan kutluyorum.”
Bu Makale 27.02.2012 - 21:54:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
sevgili yorumcular 2013 emit için daha önceleri katılmadığımdan dolayı 2013 yılında katılmayı hazırlıklarımıda tamamlamak üzereydimki emiti araştırırken yorumlar ilgimi çekti ve siz değerli katılımcıların görüşlerine kulak vererek fuar alanlarını tanıtmadıkları sürece katılmayı bir dahaki fuara saklıyacam esenkalın
-
Fuara İzmir Expo ve Türsab neden katılmadı, bunun yanıtınıda yetkililer vermeli
-
Tespitlerin tamamına katılıyorum.
1.Yer çok uzak,ulaşım zor.
2.Otopark işi facia.
3.Profosyonellerin bile arka kapılardan girişi ( tedarik amaçlı ) zor.
Ayrıca ulusal basında Emit ile ilgili çıkan görsel ve yazılı haberlere bakın.Turizmden ziyade yöresel tadlar fuarı gibi.Bu unsurların nu kadar ön plana çıkması işin doğasına aykırı.Ama arkalarında TUROFED var ya.Emit çiler bu yazılanları hiç dikkate bile almazlar.inanın buna.
-
Eda Hanım ın güzel yazısı içinde yer alan tespitlere bakınca geçen yıl yakın tarihlerde başka bir fuar izlenimimi anlattığım Turizm Güncel yazısını tekrar okudum ve fuar organizasyonlarının bu tip yazıları okuyup neden çıkarımlar yapmadıklarını sorgulamak istedim. Aynı sektörde farklı disiplinlerde üretim yapan kişiler olarak bir bütünü temsil ediyoruz. Birinin yaptığı hatalar tüm gruba mal ediliyor. Bakalım birlik bilincini algılayıp, anlayıp buna uygun çalışmaları nasıl ve hangi şartlar altında yapacağız?
-
Sevgili Dostum Eda Özsoy,yazılarınızı büyük bir keyifle izliyor turizmdeki güncel olayları anında öğreniyorum...Başarılarınızın devamını dilerim...Şimdi EMITT için yazdığınız izlenimlerinize gelelim...Siz başarılı bir yayıncı olmanın yanında çok iyi bir gözlemcisiniz de...yazdıklarınızın hepsine katılıyorum ,TÜYAP fuarcılık mekanının ısıtma sisteminin dengesiz ve bakımsız olmasından tüm katılımcıların lejyoner hastalığı mikrobuna muhatap kaldığını ve öksürük illetine tutulduğunu (ben dahil) eklemek istiyorum...Ben de sizin gibi sektörümüzün bu en önemli fuarı ile guru duyuyor emeği geçen herkesi sizin aracılığınızda kutlamak istiyorum...Gelecek yıl mükemmelde buluşmak üzere...
-
Evet, kaleminize sağlık Eda Hanım. Bunlara ilave olarak girişte yaşanan yığılmayı da eklememiz gerekiyor. Zira profesyonel katılımcılar web üzerinden davetiyelerini alıp kapıda giriş kartlarını almaları gerekiyordu sanırım. Ama o şekilde olmadı o kadar insan ilk gün yağan kar ve soğun altında dakikalarca sıra bekledilerbekledik. Sanırım dünya standardında bir fuar da bu olmamalıydı. Umarım dikkate alınır ve 1 yıl sonra tekrar bu görüntüler yaşanmaz.
Yinede emeği geçenleri kutlamak gerekiyor.