EL YORDAMI İLE YÖNETİME SON
Sektör, TÜROFED ve sponsorları aracılığıyla ile daha sağlıklı istatistikleri toplayabilir.
TÜROFED’in Turizm Raporu’nun, sektörün, istatistiki verilere, bilimsel verilere dayalı yönetimi yönünde atılmış önemli ilk adımlarından biri olduğunu gurur duyarak gözlemliyoruz.
İçerisinde bulunduğumuz küresel rekabet ortamı bizleri analize yönlendiriyor.
TÜROFED’in Turizm Raporu, gelişen TÜRKİYE için, turizm sektörün önemini, hemen hemen bütün açıklığı ile gözler önüne sermiş durumda.
Bu raporu okuyunca gözümün önünde acil yapılması gerekenler listesi canlandı ve fikirlerin paylaşımının, gelişimi besleyen en önemli kaynaklardan biri olduğunu düşünerek sizlerle paylaşmak istedim.
Mazeret üretmeyen, her hizmeti devletten beklemeyen, çözüm üreten anlayış kesinlikle sektörü güçlendirecektir.
Rapor, istatistiki verilerin eksikliğine vurgu ile başlamış ve bu açığı kapamaya yönelik bir misyon üstlenmiş, ancak bence bir adım daha ileri gitmeli ve sponsorların da desteği ile;
“İSTATİSTİK TOPLAMA TİMİ” kurulmalı
Sektör, TÜROFED ve sponsorları aracılıgı ile daha sağlıklı istatistikleri toplayabilir.
Öncelikle konaklama işletmesi sahip, işletmeci ve yöneticilerine sağlıklı istatistiğin önemi ve değeri anlatılmalı. ( Konaklama sektöründen kastım pansiyondan, beş yıldızlı otele kadar tamamı)
Aslında basit bir bilgisayar proramı ve e-posta ile bu veriler toplanabilinir. Ancak bilgisayar kullanmayan veya etkin kullanamayan işletmeler için bir ekip oluşturulabilir.
Stratejik Turizm Yönetimi ve Pazarlaması’na kaynak oluşturacak bu verileri toplamak üzere üniversite öğrencilerinden oluşan bir ekip eğitimden geçirilerek uzman hale getirilebilir.
Olusturulacak hazır tablolar, en azından geceleyen kişi sayısı, milliyet, ziyaret süresi gibi bilgileri içermeli. Hatta daha da cesur olunmalı ve hazırlanacak tablolar kişi başı ortalama net yatak ücreti, kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği (pansiyon farkı), herşey dahil ise, kişi başı içki farkı, diğer dahil olanlar farkı gibi bilgileri de içermelidir.
Bu çağda yukarıda söz ettiğim bilgiler ticari sır olmaktan çoktan çıktı.
Bu toplanan basit bilgiler, incelenen bölgenin ürün yapısı, pazarları, mevcut fiyatları hakkında bilgi ve varsa bölgenin hedefleri ile sonuçlarının ne yönde farklılıklar arz ettiği açısından fikir sahibi olmamızı sağlayacaktır.
Bu bilgiler Turizm Kenti olmaya karar verenlerin varsa hedeflerini, stratejilerini yönlendirmelerine kesin katkı sağlayacaktır.
Ülkemizde ve bölgemizde yatak sayısı ve fiyat avantajına dayalı turizm işletmeciliği yoğunluktadır, bu durum bu hali ile devam ettiği sürece işletmelerin verimliliklerini artırmaktan başka çareleri yoktur.
Devletten konaklama sektörüne özel korumacı destek beklemek çağımız için hayaldir. Ancak sektör sağlıklı bir şekilde teşvik edilmelidir.
Bu teşvikler bölgelere ayak bağı olan kalitesiz, yasal olmayan, haksız rekabet sebebi tesislerin rehabilitesi ve elimine edilmesi için sağlanmalıdır.
İstikamet yönetimi (destination management) kavramı üzerinde tekrar durulmalı, bizden önce baaşkaları akıl etmişti diye komplekse kapılmadan bu kavramın içini doldurmaya yönelik çalışmalar yapılmalı.
İstikamet yönetimi iyi anlaşılır, farklı bölgeler ile birlikte farklı ürünler geliştirilirse, yaratılırsa kişi sayısı ile birlikte kişi başına gelir de artar.
Uluslararası uzmanların da desteği ile istikametlerin hedef misafir kitlesine uygun cazibe merkezi olabilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı.
OTEL EKİPMANLARI üretiminde, satış vesatış sonrası hizmetlerde gurur duyulacak seviyedeyiz. Orta Doğu’ da ve Kuzey Afrika’da barış olan bölgeler de Avrupalı’ nın ucuz ürün ve rakip pazar geliştirme hedefleri çerçevesinde turizm yatırımları hızla devam edecektir.
Mersin neden Düsseldorf gibi bir fuar merkezi olmasın. Serbest bölgesi, limanı ve bu pazarlara yakınlığı ile ideal bir ilimiz.
Türkiye bu pazarlar için know-how, teknoloji, ekipman ve nitelikli iş gücü kaynağı durumunda olmalıdır.Biz hem potansiyel müşteriyi hem de bu bölgeleri iyi tanıyor ve ihtiyaçlarını daha iyi analiz edebiliyoruz.
Hava taşımacılığına verilen önem ve kat ettiğimiz önemli yöndeki aşama DENİZ VE DEMİR YOLU ULAŞIMI içinde planlanmalı ve hayata geçirilmelidir. Demir yollarmızın gelişimi için Alman Demir Yolları (Deutsche Bahn) iyi bir stratejik partner olabilir.
Rapor da kısaca ele alınmış bana göre ihmal edilmiş paydaş ise turizm sektörümüze kalıcı rekabet avantajı sağlayacak İNSAN KAYNAĞIDIR.
TÜROFED en azından POYD’un paydaş olarak algılamalı ve bünyesinde barındırmalıdır.
Sigortalı sayısının artışı sevindirici, ancak çalışanlarının sosyal güvencelerini layıkı ile yerine getirenler ile getirmeyenler arasındaki haksız rekabeti ortadan kaldıracak ciddi denetim ve teşvikler sağlanmalı.
Yüz ölçümü aşağı yukarı Konya ilimiz kadar olan Avusturya yedi milyon nüfusla, Türkiye’ yi ziyaret eden kişi sayısına yakın misafiri daha yüksek kişi başı turizm geliri ile ağırlıyor. Seyehat sektörünün örgütlenmesi ve temsili açısından kesinlikle örnek alınabilir.
Türkiye Turizmi kaynaklarının daha iyi yönetimi ile daha iyi sonuçlar elde edebilir. Daha iyi sonuçlara ulaşacağımız günler dileği ile hoşça kalın...
Bu Makale 29.08.2010 - 18:20:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
değerli kardeşim,
nerelerdeydin yahu?
bizi, yazılarından mahrum bırakma...
gözlerinden öper, sevgiler sunarım.
murat birecik
-
Ülke Turizminin DERİN bir YARA'sı olan AR-GE konusunu- Bir akademisyen olarak deştiğiniz için tebrik ediyorum. FAKAT neden bu kritik konuda öğrencileri kullanma alışkanlığına düşüyoruz ki? Turizmin lokomatifi olan OTEL kesimi ve TUROFED Teşkilatı- Bu güne kadar kendi yörelerindeki OTEL envanterlerini dahi toparlayamamış durumda değil mi? Belgeli tesisler ve Üyeler dışındaki Belgesiz tesislerin listesini kaç destinasyonda BELEDİYE'den alarak tam bir kapasite listesi çıkarılabilmiştir? Gerekirse sokak tabelalarından bile tespit edilebilecek bu çalışmayı yıllarca ihmal eden- ZİHNİYET hazretleri ve EL YORDAMI ile İŞLETME alışkanlığıdır. Bugün AKADEMİK takviye olarak ihtiyaç ise- Bilimsel esaslarda turizm ekonomisinin MAKRO KATKILARI konusunda sağlam tespitler yapılmasıdır. Turizmin meşhur ÇARPAN ETKİSİNİN getirilerinin bile hesaba alınmadığı turizm gelirlerine- Bugün kimse inanmamakta ve TÜİK'çe verilen kısır rakamlara bile güvenilmemektedir- TURİZMİN GERÇEK BOYUTLARI ve ÖLÇEKLERİ ispatlanarak ortaya konulduğunda- Herkesin dudaklarının uçuklayacağına emin olabilirsiniz...!
-
Bu işin çok çok daha önceleri yapılması gerekiyordu. Bence şimdiye kadar bu konuyla ilgili bir çalışma yapılması konusunda oldukça geç kalındı.