Dikkat dikkat! Kalifiye robotlar aranıyor
20 yıl sonra ''kalifiye robotlar’’ aranıyor ilanlarını göreceğiz. Üstelik robotlar bizim gibi yıllarca tecrübe kazanmak zorunda kalmadan, tek tuşla, güncel yazılımlarla yerimizi alacaklar.
1998’de turizm otelcilik eğitimine başladığım o yıldan bu yana değişmeyen bir tekerleme var; ‘’kalifiye çalışan bulamıyoruz’. Ben 20 yılına şahit oldum, bu benim bildiğim süre, peki sizce bu ihtiyaç kaç yıldır mevcut?
Sürekli değişen ve gelişen teknoloji, farklılaşan tüketici alışkanlıkları ile sektörün en büyük ihtiyacı olan kalifiye insan gücü bir türlü tam anlamıyla karşılanamıyor.
Biz kalifiye personel konusunu konuşmaya devam ederken, 20 yıl sonra birçok meslek silinmiş, milyonlarca insan işsiz kalmış ve işini robotlara kaptırmış olacak. Şu an otomotiv, sanayi, üretim gibi alanlarda hali hazırda insan gücünün yerini almış olan robotlar, yıllar sonra ete kemiğe bürünüp insanlaşacaklar! Örneğin Kore, robot işçi sayısının en fazla olduğu ülke olarak belirtiliyor. Güney Kore’de 10 bin adet çalışan işçiye (insana) denk düşecek 631 adet endüstriyel robot işçi bulunuyor. 1 robot = 16 insan…
Kendi adıma şanslı olduğumu düşünüyorum; o zaman geldiğinde, emekliliğini bekleyen biri olacağım ve inşallah bir robotla rekabet etmek zorunda kalmayacağım… Robot deyince gözünüzde buzdolabına benzeyen bir görsel canlanmasın. Resepsiyonda kanlı canlı görünen robot, c-in için bekleyen misafirin dilini konuşacak, belki çekik gözlülüğünden belki aksanından saniyeler içinde misafire kendi dilinde karşılık verecek. Barmen bir kez gelen misafiri ikinci kez gördüğünde onu yüz tanıma sistemiyle tanıyacak ve misafire direkt ismi ile hitap edecek. ‘‘Turizm insan gücüdür, insan odaklıdır, misafir yıllardır görmeye alışkın olduğu dormeni, barmeni, resepsiyonisti görmek isteyecektir’’ diye düşünebilirsiniz.
Bence misafirler bu yeni sistemi sevecek; hata payının sıfıra indiği, bir insandan ayırt edilemeyecek görünüme sahip bu yeni çalışanları hızla kabulleneceklerdir.
Şimdi birbirleri ile rekabet eden insanlar, karşılarında harika kodlanmış, müthiş yazılmış robotları rakip olarak gördüklerinde acaba ne yapacaklar?
Peki, patronlar robotlaştıramadıkları insanların yerine gerçek robot olan yeni ordularını satın alırken; ‘’SGK yok, yemek yok, ulaşım yok, hastane yok, evlilik izni, doğum vb. kısaca insanlık yok, ben bu işi satın alma ve yıllık bakım ücretleri ile daha ucuza bile mal ederim’‘ der mi?
Biz kalifiye çalışanları konuşurken, dünya onları yaratmaya başladı bile.
Nerede o eski bayramların yerini, nerede o insanlık mı alacak? Birlikte göreceğiz…
Bu Makale 23.07.2018 - 13:23:12 tarihinde eklendi.