Serdar Sağlamtunç / FCSI

Dairesel ekonomi

Dairesel ekonomi

Önceki yazılarımda sürdürülebilirlik ve verimlilik ile ilgili hem temel bilgiler vermiş hem de örnekler ile her birinin nasıl yapılabileceği hakkında ilgili okuyucuya tanımlamalar yapmıştım. Bunun nedeni ise, yine önceki yazılarımdaki bilgiler içinde vurgulamaya çalıştığım uluslararası turizm platformunda geri kalmamak ve turizmde ileri ülkeler ile arayı kapatmak için en azından lider pazarlarda konuşulan ve tartışılan konular hakkında bilgilendirme idi. Çünkü yeni projelerde eski, bayat ve alışılmış kalıpların devam ettiğini gözlemlemekteyim. Bu eski yapının en azından benimsenerek hızlıca değişmesi önemli ve gereklidir. Aksi takdirde sadece beton tesisler ve gerçek olmayan kelle saymakla değerli vakitleri kaybedip 5 yıldızlı  tesislerde 2 yıldızlı fiyata sattığımız odalarla hayal edilen gelirlere yaklaşmak bile olası değildir.

Dairesel ekonomi, al-kullan-at prensibine sahip doğrusal ekonomi modeline karşı bir alternatif olarak geliştirilmiş bir sistemdir. Temel anlayış olarak, kaynakların en verimli şekilde kullanılması, atıkların en aza indirilmesi ve er türlü malzemelerin tekrar değerlendirilmesi esasını kabul eden pratiğe sahiptir. Bu birçok bakımdan kullanıcıya büyük ekonomik kazanımlar öneren maddeler içermektedir.

Sistem üretimde ve tüketimde isteğe göre üretim planlaması yanında yeniden kullanım, geri dönüşüm, atık azaltımı ve yeniden değerlendirilmesi prensiplerine sahip detaylı bir süreçtir. Böylece özellikle kritik öneme sahip su ve gıda üretiminde bir dizi mühendislik uygulamalarının pratikte fazlaca kullanılmasını teşvik eder. Bu kapsamda gıdanın tohumdan başlayıp toprak ile buluşması, büyütülmesi, hasat ve depo şartları, mamul şekle dönüşümü, tüketimi ve atıkların yönetimi ile tam bir döngüden bahsetmek olasıdır. Eğer sistem kuğusu ve işleyişinde aralarda kopukluklar ve atlamalar oluşursa bunun herhangi bir fayda ve başarı sağlaması olası değildir.

Yöntemin kullanılması ile ham gıdanın tazeliği, tüketime kadar olan faydalı ömrü uzatılmakta, ürün olarak tüketimde bedene ve dolayısıyla insan sağlığına katkısı artmaktadır. Bu tür girişimler, hem işletmelerin maliyetlerini düşürmesine hem de turistlerin daha bilinçli tercihler yapmasına olanak tanır. Yatırım ve işletme açısından ise kaynakların çok daha verimli kullanımını, özellikle enerji ve su tasarruflarını, gıdaların fayda sağlayacak şekilde tüketilmesini, atıkların en aza indirilerek verimlilik ve sürdürülebilirlik ile turizm modelleri oluşturmayı hedefler. Sadece bu nitelikler bile o kadar büyük bir potansiyele sahiptir ki, olumlu sonuçların ilk beş senede alınabileceği kadar kısa sürelerde etki etmesi normal kabul edilmektedir. Sağlık kısmı ise hem normal misafir hem de sağlık turizmi seçeneğinde çok büyük katkılar sağlayacak özellik taşımaktadır.

Bugüne kadar pek fazla üzerinde düşün ve emek sarf edilmeyen gıda sağlığı ile turizm bağıntısı ve felsefesi açığının da giderilmesi bir şekilde telafi edilebilecektir. Çünkü eğer bu toparlanma hamleleri geçerli olur ve uygun modeller ortaya konulabilirse diğer iki çok önemli ve kritik konu olan hava ve suyu da konuşabilmek olanağı ortaya çıkacaktır. Temelde üç temiz olan hava-su-gıda turizmin gelecek yıllarındaki çok önemli ayaklarından olacaktır. Hele güncelde küresel potansiyel olarak 1 milyar turist kapasitesinin 2050 yılı için 1,8 milyar olarak öngörülen seviyesine sektörü motive edecek yaptırımları hayata geçirecek konuları çok hızlı olarak konuşmamız gerekiyor. Yoksa bu yıllarda başarı gibi gösterilen rakamların hedef rakama göre ne kadar cüce kaldığı sektör yöneticileri ve kamunun dikkatini çekmelidir. Dünyadaki bu sektörün gelişimine ayak uyduracak hamleleri kapsayan projeler ve uygulamalar mutlaka hayata geçirilmelidir. Bu sayede hem sanayi hem de kapsayıcı endüstri bir önemli miktar ve oranlarda para kazanacak seviyeye ulaşabilir.


Bu Makale 08.04.2025 - 10:55:25 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.