Açın cüzdanınızı, çıkarın bir 20 TL banknot, bakın arka yüzüne. A Filibe cüzdanınızda…
Neden mi? Banknotun arka yüzündeki kaytan bıyıklı yakışıklı genç İmparatorluk döneminin son, Cumhuriyet Döneminin ilk mimarlarından Ahmed Kemaleddin Beydir (1870-1927) ve İstanbul’u Edirne, Filibe üzerinden Sofya’ya bağlayan tren hattı üzerindeki anıtsal Filibe Garı’nın tasarımcısıdır.
Askeri Ataşe Yarbay Mustafa Kemal 1914 yılında Sofya’dan trenle Filibe’ye gelir ve bu garda Türk toplumu temsilcileri tarafından büyük bir tezahüratla karşılanır. Mustafa Kemal, 1925 yılında gerçekleştireceği “kılık -kıyafet devrimi”nin ilk adımını, fes ve sarık gibi giysilerin modern tolumda yeri olmadığı konusundaki fikirlerini, belki de ilk kez, Filibe’de açıklayarak atmıştır.
Mimar Ahmet Kemaleddin, bana göre İstanbul’un en önemli yapılarından biri olan Sirkeci Garı’nın ünlü tasarımcısı Alman mimar August Jachmund’un öğrencisidir ve Ankara Palas otelini de tasarlamıştır.
Aslında İstanbul ile Filibe arasında önemli benzerlikler de var. Her iki kent de 7 tepe üzerine kurulmuştur. İlginç olan, Filibe’nin üzerine kurulu olduğu tepelerin adlarının Cambaz Tepe, Taksim Tepe, Nöbet Tepe, Saat Tepe gibi, bize çok yakın olmasıdır. Tesadüfe bakın, Filibe kentinin de merkezinde bir antik stadyum yer alıyor. Sirkeci garı ile At Meydanı arasında bir yerde, 128 yıllık bir geçmişi ile ülkemizin en eski köftecisi olmakla ünlü, Filibe Köftecisi yer alıyor.
İstanbul ile Filibe arasında çık çarpıcı farklar da var. İstanbul’dan 9 yıl sonra, 2019 yılında Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilen Filibe günümüzde Avrupa’nın en sakin kenti olarak da tanımlanıyor. BBC Travel bu özellikleri birleştirerek Filibe’yi, yaşayanlarının da severek kullandığı “Aylak” kavramı ile tanımlıyor. Bir turizm destinasyonu için bundan anlamlı bir kavram olamaz. Kentin sokaklarında dolaşır, parklarında oturur, kafelerinde bir şeyler içerken sanki her şey size aylaklığın gerçek tanımını yapıyor, sizinle aylaklık üzerine sohbet ediyormuş hissine kapılıyorsunuz. İstanbul’da yaşanması nerede ise imkansız bir duygu bu. Kendi adıma, Filibe’ye sırf bu aylaklığı yaşamak, kimilerinin yaşamın zorluklarına karşın sorunlarından azade hissetmek olarak tanımladığı aylak özgürlüğü için bile gidilir. İstanbul’un hızlı, gergin, kalabalık yaşamından, kısa süreliğine de olsa kaçıp kurtulmak isteyenler için dost, tanıdık bir kent Filibe.
Aylaklığın yanında bir turizm kentinin sunabileceği, doğal ya da hemen her şeye sahip Filibe. Kentleri bir ev ödevi yapar gibi gezme alışkanlığı olan için kısa bir internet sörfü yeterli olabilir. Ancak Filibe o kentlerden değil. Yapacağınız en iyi şey kendinizi sokaklara emanet etmek, onların rehberliğine sığınmaktır. Aylak kentinde ayaklarınızdan başka araca da ihtiyacınız olmayacaktır. Yorulduğunuzda yanı başınızda yorgunluğunuza derman olacak bir kafe mutlaka bulacaksınız, emin olun. Acıkırsanız da öyle. Aylaklık içtiklerinizin, yediklerinizin lezzetine lezzet katacaktır, inanın. Filibe’de insanı kenti keşfetmeye kışkırtan bir hava var. Yoksa bana mı öyle geldi? Ancak, takım arkadaşlarımda da aynı havayı hissettim.
Bir rehber olarak Filibe’nin rehbersiz gezilmesi gerektiğini düşünüyorum. Filibe keşfedilecek, keşfedildikçe sevilecek ve yaşanacak bir kent çünkü. Gördüğünüz her şey size kendini bir rehber lezzetinde anlatacaktır. Göreceksiniz.
Evet gidin ve görün.
Not: Filibe çevresine, özellikle masalsı Rodop dağlarına yapacağınız gezilere mutlaka bir rehber eşliğinde katılmanızı öneririm. Oralarda da keşfedilecek çok şeyler var.
TurizmGüncel’in Telegram kanalı yayında. Günün öne çıkan turizm haberleri için: https://t.co/KNoOKYG8OD pic.twitter.com/UUvgvILSA1
— TurizmGüncel (@turizmguncel) January 26, 2021
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri