Çözümü uzaklarda arama!
2017 yılı Ocak-Haziran döneminde ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın ilk 6 aylık dönemine göre yüzde 14.05 artış kaydetti.
2016 yılında turizmin yaşadığı sıkıntılar düşünülürse, bua rtış az da olsa umut verici.
Ancak gelirler için aynı şeyleri söylemek mümkün değil.
Yabancı turistlerin 600 dolar civarında yaptığı harcamalar yerimizde saydığımızın göstergesi.
Öte yandan oda fiyatlarındaki görece düşüşler de çift haneli ziyaretçi artışlarına rağmen konaklama sektörünü kısa ve orta vadede mutlu etmeyecek.
2014 yılı itibariyle otelcilerin fiyat kozu daha güçlüydü; bugün o kartların hepsi bir bir tükenmiş durumda.
Gerçekler başka konuşulanlar başka…
Çin’den 1 milyon turist gelsin! Hindistan’dan 500 bin gelsin! Gelsin tamam kimsenin itirazı yok ama starateji de yok. Uzun vadeli işleri sanki bugünden yarına olacakmış gibi düşünüyor ve beklenti yaratıyoruz.
Çin’den yılın ilk yarısında 98 bin ziyaretçi gelmiş. Yani hiçbir siyasi ve ekonomik kriz olmasa her yıl yüzde 10-15 artış gösterse bu pazarlar, mutlaka uzun vadede 1 milyonlu rakamlara ulaşılacak.
Ancak bakıyorsunuz bir yerde film kopuyor. 2014’te 144 bin Çinli gelirken bir yıl sonra bu rakam yüzde 40 azalarak 86 bine düşüyor.
Sonra biri çıkıp 1 milyon turist hayal değil diyor! Film başa sarıyor.
Vizyonumuz olsun ama ayaklarımız da yere bassın. Turizmi etkileyen çok fazla dinamik var. Biz elimizdekileri değerlendirelim önce.
Türkiye’ye neredeyse 20 yıldır turist gönderen pazarların alternatifi olamaz. Biz 3 saatlik uçuş mesafesinde olan pazarları korumak zorundayız.
Neden ısrarla Çin’den turist gelsin diyoruz da Yunanistan’dan turist gelsin demiyoruz?
Komşularımız en büyük pazarımız olmalı…
Bugün Türkiye’den neredeyse 1 milyon civarında turist Yunanistan’a gidiyor. Bundan 5-6 sene önce 300 binlerdeydi bu rakam. Biz gidiyorsak onlar da gelebilir.
2017 yılının ilk 6 ayında Yunanistan'dan 250 bin civarında ziyaretçi gelmiş. Yıl sonu 1 milyonu göremeyeceğiz. O yüzden ilk hedef Çin’den 1 milyon değil Yunanistan’dan 1 milyon turist olmalı..
Güzel bir kampanya zaten birbirine yakın coğrafyaları ve kültürleri paylaşan iki halkı daha da yakınlaştıracaktır.
Hangi pazarlar güçlü hangileri zayıf? Hangi ziyaretçi grubu daha çok para harcıyor? Hangi pazar büyüme potansiyeli taşıyor? Bunları bilelim öyle konuşalım. Türk turizminin kurtuluşu CRM mühendisliği…
Bazen çok uzaklara gitmenize gerek yok.
Bu Makale 09.09.2017 - 13:11:06 tarihinde eklendi.