Serdar Sağlamtunç / FCSI

COP 29 ve sürdürülebilirlik

COP 29 ve sürdürülebilirlik

2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı, yaygın olarak kullanılan adıyla COP29, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine taraf ülkelerin katılımıyla 11-22 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleşti. Küresel ısınma ve sera gazlarının salınım oranlarının azaltması, tüm yönleriyle sürdürülebilirliğin teşviki, çevresel etkinin en aza indirmesi ve kapsayıcılık ve erişilebilirliğin savunularak iklim eyleminde halkın katılımının artırılması hedef seçilmişti.

Böylece sürdürülebilirlik politikalarının karbon emisyonlarını en aza indirirken, kaynak verimliliğini en üst düzeye çıkarılması, yenilenebilir enerjiyi teşvik ederek ve tüm eylemlerde sürdürülebilir yöntem ve uygulamaların teşvik edilerek en yüksek çevresel sorumluluk standartlarına bağlı bir ortak ortam yaratılması amaçlanmış.

Tarafların Sürdürülebilirlik Taahhütleri:  

1.Karbon tarafsızlığı

Yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılması ve artırılması, enerji verimliliği, yeterli önlemlerle sera gazı emisyonlarının azaltılması.

2.Sürdürülebilir uygulamaların tanıtımı

Tüm ve tek kullanımlık plastiklerin azaltılması, sürdürülebilir ulaşımı teşvik etmek ve çevre dostu tedarikin benimsenmesi gibi sürdürülebilir uygulamaların teşvik edilerek yaygınlaştırılması.

3.Erişilebilirlik ve kapsayıcılık

Evrensel kapsamda, fiziksel yetenekler veya sosyo-ekonomik geçmişlere bakılmaksızın, gençliğe, kadınlara ve az temsil edilen gruplara odaklanmak.

4.Miras ve süreklilik

Yerel sürdürülebilirlik girişimlerini destekleyerek ve devam eden iklim eylemi için uzun vadeli altyapı ve kapasite geliştirmeye yatırım yaparak gelecek için olumlu bir miras bırakılmasına katkı. 

5.Şeffaflık ve hesap verebilirlik

Karar verici mekanizmalarda şeffaflık ve her türlü taahhütler için hesap verebilir, rekabet ve icatlarla yeni fikirleri koruyan ve sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik ilerlemelerin kayıt altına alınması.

6.İşbirliği ve ortaklıklar

İklim değişikliğini ele almak ve sürdürülebilirliği ilerletmek için hükümetler, kuruluşlar, sivil toplum ve özel sektörle ortaklıkların teşviki.

7.Herkes için güvenlik

Tüm varlıklar için sağlık, güvenlik ve refaha öncelik veren projeler, uygulamaların ortaya çıkartılması ve yasal dayanaklar ile alt yapının sağlamlaştırılması.

Toplantıda, toprak ile ilgili evrensel düzeyde dikkat çekici çalışmaları ve toprakla ilgili vakfı olan renkli bir sima, Sadhguru ilginç ve bilgilendirici konuşma yaptı. Özet olarak vurguladığı maddeleri aşağıya çıkardım. Ayrıca eğlenceli konuşmayı https://www.youtube.com/watch?v=JBp4RkqfCmc adresinden izleyebilirsiniz.  

*İnsan bedeni ile toprağın ilişkisi ve ortak paydaları,

*İklim krizinden bahsedildiğini ancak toprak krizinin de ölümcül olduğunu,

*Toprak hasarlarını giderip zenginleştirildiğinde insanların göç etmeyeceğini,

*Kendi ülkelerinde elde ettikleri zenginlikle yaşayabileceklerini,

*Bu konularda politikacıların yetersiz olduklarını, her 4-5 yılda sadece seçilmek için çalıştıklarını,

*Ülkeler bazında değil küresel anlamda ama tüm insanların farkında olarak takipçi olmalarını,

*Dünyada toprağın ve arazilerin sahibinin olmadığı ve bunun bir miras olduğunu,

*Nesillerin birbirine daha iyi şartlarda toprakları devretmelerinin öneminden bahsediyor.

COP29 ana tema olarak barış ve iklim eyleminin önemini vurgulayan aşağıdaki taahhüt maddelerini belirlemiştir:

*Küresel Enerji Depolama ve Şebeke Taahhüdü

*Yeşil Enerji Taahhüdü: Yeşil Enerji Bölgeleri ve Koridorları

*Hidrojen Beyannamesi

*İklim Eylemi İçin Su Hakkında Beyan

*Dayanıklı ve Sağlıklı Şehirler İçin Çok Sektörlü Eylem Yolları (MAP) Bildirgesi

*Yeşil Dijital Eylem Beyannamesi

*Organik Atıktan Metan Azaltma Hakkında Bildirge

*Turizmde Geliştirilmiş Eylem Hakkında Beyan

İlgi alanımız olan turizm için sektörel hedefleri içeren sektördeki emisyonları azaltarak ve dayanıklılığı artırarak sürdürülebilir uygulamaları teşvik edecek planlar yanında sektör ağında şeffaflığı artırıcı, turizmde sürdürülebilir gıda sistemleri için uygulanabilir plan ve projeler sağlamak hedefi seçilebilir.

Genel olarak bu toplantının fayda değerlendirmesi olarak bir araya gelen onca hükümet ve yetkili temsilcinin küresel kapsamlı yapılacaklar listesine sadece paradan sakınmak olarak baktıkları sonucu bu işlerin daha teknik ve farklı bir şekilde ele alınması gereğini ortaya koymaktadır.

Dünyadan kopmamak ve yerel medyanın ilgi alanında sadece yandaşlıkla ele alınan bu tür etkinlikler asıl olarak sektörel kapsamda tartışılması gerekiyor. Bu konuda katkı sunacak sivil örgütlere ve maddi kaynak yaratacak finansal kurumların da işin içinde olması önemli. Geçen yıl yapılmış olan toplantıyla ilgili yazımı aşağıdaki linkten okuyup geçen yıldan bu güne kadar bir yıl içinde ne yapılıp/yapılmadığını kendiniz değerlendirebilirsiniz.


Bu Makale 25.11.2024 - 11:03:50 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.