Neden t’ü’rizm?
Bunca yıldır içinden çıkılamayan ve bir biri ardına gelen krizlerden çıkış yolu diğer sektörlerde olduğu gibi “üretim” dir. Bu nedenle belki onu t’ü’rizm olarak adlandırmak gerekebilir.
Önceki yazılarımda da kısmen bahsetmiştim, turizm zor bir doğumla 1980 de başlamasına rağmen iyi planlanmadığı ve amaç eksen kaymasına uğradığı için ilk on yılda bölgesel politik hataları da içine atarak sürekli bir krize girmiştir. Eğer bunu kabul etmeyip farklı bir yol haritası çizmeye çabalarsak, dün başlayıp bugün yaşanan ve artık kangren olmuş sorunları değil çözmek algıda bile seçicilik yapar ve günleri boşa harcarız.
Diğer taraftan yine önceki yazılarımda önerdiğim bazı farklı uygulamaların denenmesi ile ilgili ne olumlu bir gelişme ne de bu konuda bilimsel bir çalışma söz konusudur. Ama bu arada yatırımcı ve işletmeler can çekişiyor ve çoğu mecburen sistemden çıkmak zorunda kalıyor. Buna seyirci kalınması daha zorlu sıkıntıları yüklü bir şekilde ortaya koymaktadır. Yönümüzü ileriye çevirip kendimize özgü bir çözüm önerileri geliştirmemiz gerekli. Bunun için de uygun zaman yaklaşık 10-12 ay olarak görünüyor. Çünkü küresel iyileşme şimdiki şartlarda 2021 sonu olarak öngörülüyor. İşte bu durumda yapmamız gereken karalar bağlayıp dövünmek değil, olmayan iyimserlik ardına saklanıp palavra atmak değil ama akılcı planlar ve uygulamalar önermeleri ortaya koymaktır.
Bunlar neler olabilir? Sadece iki çarpıcı maddeyi irdelemek eterlidir.
Tesisler:
En fazla övünülen konu olan inşaat tarzı salgın şartlarına göre yenilenmelidir. Mimari tasarım, dekorasyon, elektrik, mekanik, yiyecek, içecek, atık yönetimi projelerinin yeniden ele alınması önemlidir. Dünya 202 de %20 enerji binaları, 2030 da sıfır enerji kavramına geçtiler bizde kıpırdanma bile yok. Bir detay, bu kapsam LEED ile uyumludur ama daha fazla uygulamaları içermektedir. Bunların üzerine salgın tedbirlerini de koyunca tasarımların hangi yöne geliştirileceği konusunda uzlaşma sağlanabilir. Normal bir tadilat süresini tesis büyüklüğüne göre 6-9 ay düşünürsek, yeni imalatları da 9-12 ay süre olarak kabul edersek tüm mühendislik disiplinlerinin el birliği ile çalışması ile büyük işler başarabilir.
Çeşitlilik:
Nedense çok elastik bir kavram olarak bolca kullanılan ancak yapısal ve fonksiyonel olgunluğa ulaşmamış bir karmaşa söz konusu. Bunun yerine daha basit, anlaşılır, sistem ve uygulama kurgusu hazırlanmış, birer cazibe merkezi olmayı hedefleyen türlerin detayları üzerine çalışmalar yapılması gerekli görülmektedir. Burada da salgın deneyimi ve tedbirleri dikkate alınmalıdır. Özelikle öne sürülen mesafe tedbirleri ve mahallerin doluluk oranları veya oturma düzenekleri çok kritik hesaplar ile iyi irdelenmelidir. Doğa ile bütünleşme ve yeni çözümler ilerleme yollarını açacaktır. Gıda, sağlıklı ürünler, yerel, karbon ayak izi en az olan çeşitler, su ayak izi önlemleri bir bütün olarak projelerin içerisine girmelidir.
Bu iki ana başlık altında yatırımcılar, işletmeler ve proje gruplarının kendi alanlarında sürdürülebilir tasarım ve uygulama modelleri konusunda üretebilecekleri pek fazla değişik önermeler vardır. Belki bu üretimlerin bölgesel ve yapısal farklılıkları ele alınarak yeni ve ileriye bakan sentezler kurulması ve böylece belli bir güç merkezi oluşturulması mümkün olabilir.
Konuyla ilgili söz konusu değişiklikler salgın sonrası küresel çapta uygulanacak yöntemlerin avantaj şekline dönüşmesi nispeten kolay yöntemler ile gerçekleşebilir. Tesislerin ve hizmet şeklinin farklı seçenekli olarak ele alınması ve yenileştirilmesi nispeten kazanıma yol açacak yeni kapıların açılması akılcı projeler ve düzenlemeler ile olasıdır. Neden olmasın?
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri