Bisiklet turizmi
Bisiklet çocukluğumun özgürlük aracıdır. Okula bisikletle gider, kaldırımlardan uçar, her gün ama her gün bisiklete binerdim. 15 yaşıma kadar kaldığım Nazilli’de mahallemizin en asi çocuğu sanırım bendim. İstanbul’un maganda sürücüleri yüzünden bu tutkum rafa kalksa da 2 yıl önce taşındığım Antalya’da da zaman zaman bisiklete biniyordum ta ki karantina günlerinde bisikletim çalınana dek.
Salgın ve hayatımıza getirdiği sarsıcı etkilerden yorulduk, biraz da güzel şeylerden konuşalım. Şu sıralar düzenlenmekte olan Tour de France’ı biliyorsunuz. Yarışlar süresince milyarlarca insanın gözü kulağı Fransa’ya çevriliyor. Ülke tanıtımı için müthiş bir olay. Biz bisiklet konusunda öne çıkamamış olsak da son yıllarda çabalarımız arttı. Daha da artacağına inanıyorum. Sürdürülebilir uygulamalar ve kalıcı çözümler ile Türkiye bisiklet turizminde öne çıkabilir.
Konya’da hayata geçirilen bisiklet tramvayı son günlerde okuduğum en güzel haber oldu
550 kilometreyle Türkiye’nin en uzun bisiklet yoluna sahip olan Konya, bir tramvayını bisiklet severlerin hizmetine sundu. Konya’nın bu yaklaşımının ülke geneline yayılması ne güzel olur değil mi?
Çalınan bisikletimin etkisinden midir, yoksa bisiklet sürmeyi mi özledim bilmiyorum ancak son aylarda bisiklet algım yükseldi. Hal böyleyken bazı hafta sonları kahvaltıya gittiğim, bisikletlere bakmaktan büyük keyif aldığım, Türkiye’de kendi konseptinde tek olan Başka Ol Bistro ile sizleri de tanıştırmak istedim. Antalya’da bisiklet turizminin ve kullanımının artması için canla başla çalıştığını bildiğim Hakan Bayraktar’ı arayıp bisiklet üzerine söyleşiye davet ettim.
Başka Ol Bistro’nun çıkış noktası nedir? Bisiklet ve bistroyu nasıl birleştirdiniz?
Başka Ol, Antalya’ya farklı kimlikler kazandırmak, bisiklet sevgisi aşılamak, bu tutkuyu yaygınlaştırmak için yaptığımız projelerden biri. Akra V otelinin altında yer alıyoruz. Konumumuz çok merkezi, bunu da avantaj olarak görüyoruz. Zaten bir bisiklet organizasyonumuz var, Tour of Antalya, buna bağlı olarak konseptinde bisikleti ön plana çıkarabileceğimiz farklı bir mekânı hayata geçirmek istedik. Turizm Bakanlığı’nın bisikleti ön plana çıkarmaya yönelik yaklaşımlarını da göz önünde bulundurarak, Haziran ayı içinde Başka Ol Bistro’yu açtık. İsmimizin hikayesi de, ‘‘başka ne sunabiliriz, bisiklet olsun, başka neler olsun’’ şeklinde konuşurken ‘‘e o zaman adı da Başka Ol, olsun’’ şeklinde kendiliğinden gelişti, güzel de bir isim oldu. Mönümüzde diyet ürünleri, Grab & Go (al-git), pizza, hamburger, kahve gibi birçok lezzet sunuluyor. Burayı biraz daha büyütüp, başka başka yaklaşımları daha konseptimize katacağız. Farklı kuşaklarla buluşmak için, kitap, kaykay, plak, pikap gibi ürünler de ekleyeceğiz.
Türkiye’de Başka Ol konseptinde işletmeler var mı? Fiyat aralığınız nedir?
İstanbul’da sadece 2 tane bisiklet kafe var, ancak Başka Ol kendi yarattığı konsepti ile Türkiye’de tek. Burada yalnızca bisiklet ve kafe yaklaşımı yok. Örneğin İtalya’da Bianchi kafeler vardır, onlarda yalnızca kahve ve bisiklet bir aradadır. Her ülkenin kültürel alışkanlıkları farklı, biz de Başka Ol’da kendi kültürümüzle örtüşen yaklaşımları bir araya getirdik.
1.500 TL’den başlayıp 20 bin TL’ye kadar çıkan fiyatlarımız var. Kadın, erkek, çocuk bisikletlerinin satışını ve bakımını yapıyoruz. Az sayıda da olsa 2. el bisikletleri de alarak, kullanılmayan bisikletlerin meraklısı ile buluşmasına da vesile oluyoruz. Cüzi fiyatlarla profesyonel bakım yapıyoruz. Tam bakım, tamir, yedek parça ve aksesuar hizmetimiz haftanın yedi günü sunuluyor. Bisiklete dikkat çekme çabamız biraz da doğayı ve şehrimizi sevmemizden kaynaklanıyor. Ne kadar çok insan bisiklete biner, bu alışkanlığı edinirse çevreye verdiğimiz zarar da o denli azalacak.
Bakanlığın bisiklet dostu otel projesinin Antalya kapasitesi nedir? Alt yapı için neler yapılmalı?
Burada otel işletmecilerinin bu konuyu iyi anlaması gerekiyor, bisiklete inanmalılar. Bugün pandemi oldu, insanlar bisiklete, doğada zaman geçirmeye ilgi duydu diye trende uyup, seneye bu yaklaşımdan vazgeçmemeliler. Bisiklet ile ilgili bir platformu da hayata geçirmek ve yerel yönetimlerin desteğini almak gerekiyor. Diyelim ki otele 50 kişilik bir bisiklet sever grup geldi, bu kişilerle şehir içinde tur yapacaksanız, bu taleplerin karşılanabilmesi için güvenli sürüş rotalarının da hazırlanması gerekiyor. Belediyeler ellerinden geleni yapıyor ancak pandemi nedeniyle ister istemez hayatın her alanında bir yavaşlama oldu, tahminimce 1-1,5 yıl içinde Antalya’da bisiklet dostu oteller çoğalır, bisiklet daha fazla öne çıkar.
Bisiklet turizmi neden önem kazanmalı?
Bisiklet yatırımı makuldür buna rağmen karlılığı fazladır. Bisiklet takımları gittikleri yerde en az bir ay kamp yaparlar, bir takımda da yaklaşık 25-30 kişi olur. Keşke Antalya’da bizim dışımızda da bisiklet yarışları düzenlense de Antalya tıpkı Mayorka gibi bisiklet takımlarının kamp yaptığı merkezlerden biri haline gelse. Örneğin Mayorka’da ortalama bir aracın günlük kirası 30-35 Euro iken, bisiklet kiralama bedeli ise 30 Euro’dur, rehber de isterseniz bu rakam 40 Euro’ya çıkar.
Antalya turizmi açısından bakacak olursak, gerek bisiklet projeleri geliştirme, gerekse alt yapıyı iyileştirmeye yönelik yerel yönetimlerin çalışmaları var ancak yapılması gerekenler hala çok fazla. Parkurların, yolların artırılması gerekiyor. Yarışlar için açılacak parkurlar sayesinde Antalya bu spor için çekim merkezi haline gelebilir. Antalya’da spor denince akla futbol geliyor, birçok saha yapıldı ancak sezonları kısa, ortalama 2 ay kullanılan bu büyük yatırımlar yılın geri kalan aylarında boş kalıyor.
Tour of Antalya için hazırlıklarınız başladı mı? Pandemi politikalarının yarışları etkileyeceğini düşünüyor musunuz?
Resmi yazışmalarımız başladı, gerekli görüşmelerimizi yapıyoruz. Federasyonlardan onay yazılarımızı aldık. 2021 Şubat ayında 4. kez Tour of Antalya’yı düzenleyeceğiz. Şu an koşulan Tour de France 2020 bize moral ve cesaret verdi. Dünyaca ünlü sporcuların Fransa’nın en güzel yerlerinden geçerek ülkenin milyarlarca izleyiciye ulaşmasını sağladığından yola çıkarsak, bisiklet sporunun ne denli önemli olduğunu bir kez daha anlamış oluruz.
Tour of Antalya Akdeniz bölgesinde bu çapta ilk kez düzenlenen büyük bir organizasyon. Hatta organizasyonumuz geçen yıl kendi kategorisinde dünyanın en iyi 2. organizasyonu seçildi. Bu bölgenin ciddi bir potansiyeli var, bisiklet sporu tanıtım konusunda müthiş bir sıçrama sağlıyor. 2020’de yarışlara katılan PRO takımlar çok iyiydi. 2021’de yine farklı ülkelerden çok iyi sporcular, takımlar gelecek. Bu yılki amatör yarışımız Akra Gran Fondo’ya 800 kişi katıldı, 2021’de bini aşkın katılım bekliyoruz. Şehrin bisiklete olan ilgisini artırıyoruz. Bu gibi organizasyonlarda en önemli unsur sağlam bir partnerdir, bizim partnerimiz de Akra-Barut Hotels.
Bu Makale 11.09.2020 - 13:43:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Çok güzel yazılar yazıyorsun uz.daha çok turizm ile ilgili yazılar rica ediyoruz.. özelikle bisiklet yolları ile ilgili neden büyük şehir belediyesi kaldırdı ve dünya turizm şehrinde bisiklet yolları ve Park alanları yetersiz.bu konuda yazılar yazarmisiniz veya öneri isterseniz iletişim geçelim lütfen
-
Çok iyi analiz edilerek harmanlanmış bu detayı keyifle okudum.Kaleminize sağlık.Teşekkür eder sağlıklı günler dilerim.