Birleşik Hesaplar!
Sosyal medya dediğimizde aklımıza ilk olarak bir kaç tane marka geliyor. Tüm dünyada ilk sırada Facebook yer alıyor, Türkiye’de Mayıs ayında 21 Milyon kez ziyaret edilmiş. Sayfa gösterim oranına baktığımızda Google’ı geçmiş ve ilk sıraya 6.940.783.719’luk bir rakamla yerleşmiş. Twitter ziyaret sayısı konusunda 8 milyonla 8. sırada, sayfa gösterimi bakımından ise 334.8864.218’lik bir rakamla 12. sırada. Youtube ise 14 milyon ziyaret ile 3. sırada. Bu rakamlar oldukça etkileyici, sadece Türkiye rakamlarına bile bakarak sosyal medyanın ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz.
Yanlız gözlemlediğim bir konu var. Sanırım sosyal medya yönetimini yanlış anlıyoruz. Tüm hesapları birbirine bağlayıp, tek noktadan tek paylaşım ile tüm mecralara atalım, böylece sosyal medya yönetimi yapalım gibi bir algı var. Çok yanlış, peki neden?
Facebook ile ilk tanıştığımızda eş, dost, arkadaş arayıp duruyorduk, kullanım amacımız sadece bu yöndeydi. O zamanlar bir sosyal medya yönetimi kavramıda gelişmemişti, insanlar birbirini bulsun, resimler paylaşsın, sohbet etsin, bir nevi eğlence aracı olsun, boş vakitlerimizde girip göz gezdirelim diye kullanıyorduk. Şimdi ise bir çok sektörün direk üzerine düştüğü, reklam bütçelerinin ayrıldığı hatta işimizden çok vakit ayırdığımız bir ortam haline geldi.
Twitter ile geç tanıştık, önce kimse alışamadı, 140 karakter sınırlaması özgürlük kısıtlama gibi bir algı yarattı. Daha sonra biraz ünlü kişilerinde faydası ile gündem maddesi haline geldi ve hashtag, retweet derken şu an en çok kullanılan sosyal medya mecralarından biri oldu. Özellikle siyasi anlamda üzerine çok düşüldü ve online pazarlama konusunda oldukça faydalı bir ortam haline geldi.
Şimdi bakıyorum, bu iki mecranın hesaplarını birleştirip paylaşım yapılıyor. Adıda sosyal medya yönetimi oluyor, malesef ben buna biraz üşengeçlik adını veriyorum.
Kendinizi kullanıcıların yerine koyun. Facebook ile bir paylaşım yapıyorsunuz ve 140 karakteri geçtiniz, Twitter’daki takipçileriniz paylaşımınızın sadece 140 karakterini gördü, ya sonrası? Sonrasında takipçinizin bir linke tıklayıp, geriye kalan detayları başka bir sayfadan görmesini istiyorsunuz. Kaç tanesi yapar? Ben size söyleyeyim, hesapları birleştirilen markaların Twitter takipçilerinin %10’u, markanın Twitter üzerinde başka bir sayfaya link verdiğini gördüklerinde takibi bırakıyorlar.
Twitter ile Instagram’ı birbirine bağladığınızda, Instagram kullanmayan takipçilerinizin tepkisini çekersiniz, paylaştığınız fotoğrafları görmesi için ekstradan bir tıklama yapmasına zorlamış olursunuz. Bu da verimsiz bir sosyal medya yönetimi olur ve belkide sizin için çok önemli olan bir fotoğrafı Twitter takipçilerinizin çok az bir kesimine göstermiş olursunuz.
Her mecranın paylaşım özellikleri ayrıdır. Bu yüzden üşenmeden her mecraya yönelik ayrı formatlar hazırlamalısınız. Özellikle mobil kullanıcılar yaptığınız paylaşımları görmek için ekstradan farklı bir bağlantıya yönelmek istemezler. Israrcı olmanız halinde takibi bırakırlar. Facebook’ta ise EdgeRank değerlerinizi yüksek tutmak için kesinlikle farklı bir mecrayı buraya bağlamamalısınız. Aksi halde yaptığınız paylaşımların görüntülenmesi için mecburen ödemeli reklamcılığa yönelmeniz gerekecektir.
Ama başında da söyledim ya, biraz üşeniyoruz bazı konularda, zamanı olmayan personelde ayrı bir konu tabi. Yöneticiler bu konuda personeli biraz zorluyorlar, bazı paylaşımların hemen yapılması, zaman kaybedilmemesi konusunda. Ancak sosyal medya yönetimi panikle yönetilecek bir konu değildir. Doğru zamanda doğru paylaşımı doğru şekilde yapmalısınız ki geri dönüşü olabilsin. Aksi halde yapacağınız veya personelinize panikle yaptıracağınız en ufak bir hata markanız için ciddi sorunlara sebep olabilir.
Sonuç olarak, sosyal medya hesaplarınızı birleştirmeyin. Bu kötü birşey olsaydı firmalar imkan sunmazdı demeyin, bu imkanlar daha çok kişisel kullanım içindir, sektörel ve markanız için kullandığınız hesaplarda ayrı bir ölçümleme ve yönetim kullanmanız gerekmektedir.
Sevgi ve Saygılarımla
Bu Makale 21.07.2014 - 10:42:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
çok doğru zaten birleşen hesaplar birbirlerine kısa linkler veriyor firmalar hiç mi görmüyor bu linkleri,tıklanması gerektiklerini hiçmi farketmiyor yöneticiler.
-
guzel bir noktaya deginmissiniz. sosyal medya hesaplarini birlestirip sosyal medya yonetimi hizmeti veren firmalar bile var. bir kullanici olarakta bu mantiktan nefret ediyorum. ayrica bu sekilde hesaplari birlestirip 1 dakikada 10 tane paylasim yapiyorlar.
-
Yorumunuza kesinlikle katılıyorum. Bana göre de paylaşılan mecraya göre tailormade paylaşımlar üretmek çok daha sağlıklı sonuçlar doğurur.