Birgül Akgül

Beyaz yakanın omuzlarındaki mesai yükü ne zaman azalacak?

Sürekli asgari ücreti konuşup, beyaz yakanın sorunlarına ise asla değinmiyoruz.

Sorunlarımız açlık sınırında kalsın, bir üst seviye olan insani koşullarda çalışma refahına asla erişmeyelim diyoruz. Öyle ki, işsizlik ve maddi imkânsızlıkları sürekli çalışanların gözüne sokup, ‘‘işin var ya işte daha ne istiyorsun’’ şeklinde algı imparatorluğu kuruyoruz.

Beyaz yaka olarak tabir ettiğimiz ama koşullar olarak asgari ücretin belki bir buçuk tık üstünü sağladığımız kitleyi, elinde mokası, plazalarda ‘’ay cınım haftasonu napıyosun’’ şeklinde konuşan şişirilmiş çalışanlarmış gibi lanse ediyoruz. Onları bir eli yağda ötekisi balda, yarı Türkçe-yarı İngilizce konuşan, işi gücü salata yemek olan kitlelermiş gibi görüp, çoğu zaman yeriyoruz. Altı yıl bir plazanın 29. katında çalışmış biri olarak şahsen etrafta hiç de öyle insanlar görmedim.

Turizm sektörünün beyaz yaka çalışanları birçok sektörün benzer pozisyonda çalışanlarına göre daha fazla mesai yapmak durumunda kalıyor. Öyle ki; hayal gücüne, üretkenliğe, yaratıcılığa dayalı birimlerin çalışanları bile haftanın altı günü bilfiil neredeyse 60 saat çalıştırılıyor. Gel, tüm gün boş otur ama yeter ki gel, zihniyetinden kurtulmalıyız. Bu insanların çalışmak dışında farklı meziyetleri de var, mesela nefes almak gibi! Beyaz yakanın eğitimlere katılması, kuruma değer katacak seminerleri, kongreleri izlemesi, makaleler okuması, kitap okumaya zaman bulabilmesi gerekmektedir. Ailesine, sevdiklerine zaman ayıramayan çalışanların günden güne gözündeki yaşam enerjisi sönmekte ve bu insanların yaratıcılıkları zamanla körelmektedir. Patronlar beyaz yaka çalışanları hissedarları gibi görmekten vazgeçmeliler. Çalışanlarınız geliştikçe kurumlarınızda farklı bakış açıları geliştirilecek ve hizmet kaliteniz rakiplerinizden daha ileri seviyelere taşınacaktır. Lütfen çalışanlarınızı dinlendirmeyi ihmal etmeyin. Üretkenliğe önem verin. Kurumsallaşmayı başarabilmiş köklü otel zincirleri bu politikaları uygulayabiliyorlar.

Dilerim insani çalışma koşulları lüks olarak algılanmaktan çıkar ve tüm sektörlerde standardizasyon sağlanır.


Bu Makale 25.05.2018 - 16:30:20 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.