25 Ekim tarihinde Antalya Turizm Fuarı kapsamında düzenlenen ‘‘Turizmde Kadın’’ panelinde sahneyi, MTS Globe İnsan Kaynakları Müdürü Tuğçe Yolalan, Gezinomi Genel Müdürü Deniz Selen Kılıçözgürler ve Holidaymine Kurucusu ve Yönetici Ortağı Arzu Harley ile paylaştım.
Tarafıma yönlendirilen ‘‘neden kadın otel müdürü sayısı az ve sektörde kadınların karşılaştığı zorluklar’’ sorularına verdiğim yanıtları sizler için özetlemek istiyorum.
Öncelikle vurgulamak istediğimiz konunun feminizm, kadını erkekten ayırmak, yüceltmek veya ayrıştırmakla hiçbir ilgisinin olmadığını belirtmek istiyorum. Kadınların iş dünyasında karşılaştığı engeller, bireylerin değil, toplumun derin köklerine dayanan bir sorundur. "Kadınlar fırsat eşitliği yakalayamıyorlar" derken, sektördeki zorluklarla birlikte kadınların iş hayatındaki rolünü çarpıcı bir şekilde gözler önüne sermek istiyorum.
Gelişmiş ülkelerde kadınların çalışma oranı %69 iken, Türkiye'de bu oran %30'dur. Gelişmekte olan ülkelerde çalışan kadınların %40’ı anne olduktan sonra üstlendiği çoklu rollerin yarattığı baskı nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalmaktadır.
Türkiye, kadının iş gücüne çok ciddi oranda ihtiyaç duyuyor ve çok kıymetli bir potansiyel de açığa çıkabilmek için fırsat kolluyor. Ancak, hala kadınların önünde birçok engel var. Bu engeller literatürde on madde etrafında toplanıyor.
Bireysel faktörler, çoklu rol üstlenme, örgütsel faktörler, cam tavan sendromu, kariyer platosu, mobbing, taciz, toplumsal baskı, mentor eksikliği, cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılık...
Peki, bu kadar engelle karşılaşan bir kadın nasıl bir otelde veya başka bir turizm şirketinde müdür olabilir? Kadınları dezavantajlı gören zihniyetler, üst kademelerdeki pozisyonları hak etse bile kadına değil, erkeğe veriyor. Üst yönetim, kadınlara fırsat vermediği sürece bu durum değişmeyecektir.
Birleşmiş Milletler’in 2030 Kalkınma Hedefleri kapsamında, şirketlerden kadınlara ve kırılgan gruplara yönelik çalışmalar yapması bekleniyor. Ancak birçok sektör, kadın istihdamını artırmak yerine bu konudan kaçma yolunu seçiyor veya kadın çalışana daha az ücret ödeyerek ayrımcılık yapmayı sürdürüyor. İlerleyen günlerde, şirketlerin sürdürülebilirlik raporlarında kadın çalışan sayısını artırmaları çok daha fazla önem kazanacak. Peki, o gün geldiğinde ne yapacağız, sokağa çıkıp eksik kalan oran için kadın çalışan mı bulmaya çalışacağız?
Sonuç olarak, turizm sektöründeki karar vericilerin kadınların potansiyeline inanması ve bu potansiyelin hayata geçebilmesi için gereken koşulları sağlaması şart. Kadınların iş hayatındaki yerinin güçlendirilmesi, sadece cinsiyet eşitliğini bertaraf etmekle kalmayacak, aynı zamanda sektördeki katma değeri de artıracaktır.
Çalışan kadın hakları: Uygulama sorunları ve çözüm yolları
Türkiye, uluslararası protokol ve sözleşmelere taraf olmasına rağmen, uygulamada noksanlıklar bulunmaktadır. Sektör için kritik önem taşıyan GSTC, Travelife ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefleri, eşitlik, kadın ve çocuk haklarının korunması ve fırsat eşitliği gibi temel maddeleri içermektedir. Bu kuruluşların kapsamına giren sektörler, dönüşüm gerçekleştirmek zorunda kalacaklardır. Daha insani koşullar sunan işletmeler, rakiplerinden ayrılarak itibarlı, güvenilir ve tercih edilen iş yerleri haline gelmektedir. Bu nedenle, çalışma koşullarının hem kadınlar hem de erkekler için yeniden düzenlenmesi büyük önem taşımaktadır. İş yerleri anne-baba dostu uygulamalar geliştirmeli ve sunmalıdır.
Unutmayalım ki kadının maruz kaldığı haksızlıklar, sağlıklı toplum yapısından gittikçe uzaklaşmamıza neden olmaktadır. Toplumsal huzur, refah ve istikrar için her alanda eşitlik sağlanmalıdır.
15 Kasım Cuma günü, İstanbul’da Uzak Rota kapsamında düzenlenecek, “Pandemiden bu yana 100 bin turizm çalışanı sektörden ayrıldı. Peki şimdi ne yapmalıyız?” konulu panelde, konuşmacılar arasında yer alıyorum. Bu kez pandemi politikaları nedeniyle kaybedilen kalifiye iş gücü konusunu tartışacağız. Etkinliğe katılacak herkesi paneli izlemeye davet ediyorum.
Bu Makale 05.11.2024 - 15:27:13 tarihinde eklendi.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.